Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Макроекономіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Модуль ііі Національна фінансова та грошова система Контрольні питання

  1. З’ясуйте форми грошей та основні етапи їх еволюції.

  2. Охарактеризуйте основні елементі грошової системи.

  3. Окресліть найважливіші риси сучасних грошових систем.

  4. Дайте визначення обов’язкових банківських резервів.

  5. Покажіть вплив на грошову пропозицію депозитного мультиплікатора.

  6. Назвіть параметри від яких залежить пропозиція грошей.

  7. Проаналізуйте бюджетне обмеження уряду.

  8. Перерахуйте способи фінансування бюджетного дефіциту.

  9. Проаналізуйте кейнсіанські та монетаристські погляди на грошову політику.

  10. Проаналізуйте зв’язок між попитом на гроші та рівнем цін при постійному реальному ВНП.

  11. За допомогою моделі IS-LM дослідіть взаємозв’язок між грошовим та товарним ринками в економіці при постійному рівні цін.

  12. Проаналізуйте склад чинників, що впливають на розміри грошового мультиплікатора та механізм їх дії.

  13. Поясніть чи мають відношення до змін у попиті на гроші комерційні банки, чи це завдання повністю виконується тільки Національним банком країни. Яка мета при цьому переслідується?

  14. Що собою являють депозитні гроші, визначте їх структуру і особливості.

  15. Чому депозитні гроші ще називають “недосконалими грошима”? Назвіть всі установи, які можуть створювати ці гроші і яка роль в цьому належить комерційним банкам?

  16. Поясніть суть грошових агрегатів.

  17. Детально охарактеризуйте агрегат М1.

  18. Дайте повну характеристику грошового агрегату М2.

  19. Поясніть грошовий агрегат М3 та поясніть, чому цей агрегат називають гіпер-широкою формулою грошей.

  20. Дайте відповіді на питання, як слід розуміти “вартість грошей”, чому виділяють номінальну і реальну вартість грошей.

  21. Відомо, що економічна політика може включати монетарну політику. Як на Вашу думку, яке головне завдання виконує цей вид економічної політики? Чи має відношення до цього національний банк України.

  22. Зробіть класифікацію інструментів грошово-кредитної політики.

  23. Розкрийте процес грошово-кредитної мультиплікації та покажіть при цьому вплив зміни норми обов’язкового резервування.

  24. Систематизуйте найважливіші особливості грошово-кредитної політики в України.

  25. Назвіть основні завдання грошово-кредитної політики в Україні та шляхи їх реалізації.

Завдання

1. Нормальне співвідношення між готівковими й безготівковими грішми в обігу – 1:9. В Україні у 1997 р. це співвідношення складало 4:6. Пояснити: а) чим були викликані такі зміни; б) яке співвідношення між готівковими й безготівковими грішми впливає на економіку?

2. При розрахунковому валютному курсі долара до гривні (умовно) 2,33 він фактично продаєтеся за 2,45 грн. й більше. Поясніть економічні причини цього явища.

3. До грошової реформи (вересень 1996 р.) в Україні, за експертними оцінками, знаходилось більше як 10 млрд. доларів, що в купонному еквіваленті складало майже 2 квадрильйони купонів, в той час як готівкових купоно - карбованців в обігу було лише 40 трильйонів. Проаналізуйте економічні причини такої парадоксальної ситуації.

4. Адміністративні уряду спроби зниження ставок, що ініціювалися урядом практично з початку 2002 року, який усіляко намагався натиснути на банківську систему, поставивши перед нею завдання щодо зниження вартості кредитів до 25%, не справило на банкірів серйозного впливу. Водночас ефективною була політика Нацбанку, який погодився вжити ринкових заходів для здешевлення вартості грошей. Протягом усього року НБУ знижував норми резервування і облікову та ломбардні ставки, одночасно зберігаючи тверду стійкість гривні стосовно долара. Ці заходи, поряд із несподіваними для України дефляцією і певним зростанням рівня доходів населення, призвели до того, що в другому півріччі банки стикнулися з явним надміром гривні. Необхідність зниження ставок стала життєво необхідною.

Проаналізуйте економічні причини цього явища з позицій ефективності державного регулювання грошового ринку та проілюструйте це графічно.

5. Коли польський уряд урізав дотації державним підприємствам у 1990 році, то польські фірми почали надавати кредити одна одній, відкладаючи платежі по їхніх взаємних покупках.

а) Наскільки це нагадує випуск паралельної валюти?

б) Наскільки відрізняється?

6. Припустимо, що попит для угод складає 10% номінального ВНП, а пропозиція грошей складає 450 млрд. грн. Попит на гроші з боку активів наведено в таблиці 23.

Таблиця 23.

Попит на гроші з боку активів

Процентна ставка (%)

Попит з боку активів (млрд.грн.)

14

100

13

150

12

200

11

250

10

300

а) Визначіть рівноважну процентну ставку, якщо номінальний ВНП складе 3000 млрд. грн.;

б) Як зміниться рівноважна процентна ставка, якщо при збереженні рівня ВНП пропозиція грошей зросте з 450 до 500 млрд, грн.;

в) Як будуть розвиватись події на грошовому ринку, якщо законодавчо буде встановлений максимальний рівень процентної ставки, 10%.

7. Використовуючи діаграми, покажіть:

а) яким чином зростання грошової маси підвищує рівень доходів та інвестицій?

б) який вплив зростання доходів на процентні ставки?

в) чи може зростання кількості грошей в обігу покласти край зростанню процентної ставки?

8. Номінальний об'єм ВНП складає 200 млрд. грошових одиниць, попит на гроші для угод – 500 млрд. грошових од. Скільки разів в середньому повинна обернутися 1 грошова одиниця?

9. Робимо припущення, що кожна грошова одиниця, яка має бути використана для угод, обертається в середньому 4 рази в рік і направляється на купівлю товарів та послуг. Номінальний об'єм ВНП складає 3000 млрд. грошових одиниць. Визначити величину попиту на гроші для угод.

10. Якщо рівень цін на товари і послуги скоротиться на 50%, то в якому напрямку зміниться вартість грошей і на яку величину?

11. Надлишкові резерви банківської системи складають 10 млн. дол. Норма резервів дорівнює 25%. Визначити, на скільки може бути збільшена сума позичок.

12. Уряд отримав позичку на суму 100000 грошових одиниць терміном на 12 років, ставка процента – 4%. Якщо річний темп інфляції складає 3+, то якими будуть сума боргу і величина ставки процента, скореговані з врахуванням інфляції?

13. В таблиці 24 наведені дані про попит на гривні та їх пропозицію (млн.):

Таблиця 24.

Дані про попит на гривні та їх пропозицію

Ціна гривні

(в доларах)

Обсяг попиту на

гривні (млн.)

Обсяг продукції

гривень (млн.)

0.50

300

400

0.53

320

370

0.56

346

340

0.59

360

310

0.63

380

280

а) визначте рівноважний валютний курс долара;

б) визначте рівноважний валютний курс гривні;

в) яка кількість доларів буде куплена на валютному ринку?

г) яка кількість гривень буде куплена на валютному ринку?

14. Робимо припущення, що кожна грошова одиниця, призначена для операцій обертається в середньому 4 рази на рік і направляється на купівлю кінцевих товарів та послуг. Номінальний ВНП складає 200 млрд. грош. одиниць. Визначити величину попиту на гроші для операцій.

а) у таблиці 25 показана величина попиту на гроші зі сторони активів при різних ставках процента. Використовуючи дані, що отримані при відповіді на завдання: вкажіть у цій ж таблиці загальний обсяг попиту на гроші.

Таблиця 25.

Величина попиту на гроші зі сторони активів

Ставка процента

(%)

Обсяг попиту на гроші (млрд.гр..од.)

зі сторони активів

загальний

16

20

14

40

12

60

10

80

8

100

6

120

4

140

б) пропозиція грошей складає 580 млрд. гр; од. Визначте рівноважну ставку процента;

в) визначте величину рівноважної процентної ставки, якщо пропозиція грошей виросла до 600 млрд. гр. од., скоротилась до 540 млрд. гр. од.;

г) визначте, як зміниться загальний попит на гроші при кожному рівні процентної ставки і рівноважної ставки процента, якщо обсяг номінального ВНП збільшиться на 80 млрд. гр. од.; скоротиться на 120 мдрд. гр. од.

15. За даними таблиці 26 визначте величини МІ, М2, МЗ:

Таблиця 26.

Грошові агрегати

млрд. грн.

Великі термінові вклади

1720

Невеликі термінові вклади

623

Чекові вклади

415

Готівкові гроші

120

16. В банку X, що є одним з багатьох банків, знаходиться депозит величиною 10000 гр. одиниць. Норма обов'язкових резервів встановлена в розмірі 25%. На яку величину може цей депозит збільшити суму позичок, що надаються позичальникам?

17. Якщо на вказаний у попередньому завданні (завдання 15) депозит виписано чек на 10000 гр. одиниць на банку У, то на яку величину цей депозит (ще розглядається окремо від всіх інших депозитів) дасть можливість банку X збільшити обсяг позичок?

18. На основі наведених даних визначити грошові агрегати МІ, М2, МЗ:

Невеликі термінові вклади 1530 млрд. грош. од.

Великі термінові вклади 745 млрд. грош. од.

Чекові вклади 458 млрд. грош. од.

Без чекові вклади 350 млрд. грош. од.

Готівкові кошти 200 млрд. грош. од.

19. Ціна споживчого кошика поточного року становить 560 грошових одиниць, а минулого року – 520. Індекс цін минулого року – 105 %. Визначте: а) індекс цін; б) темп інфляції.

20. Зробіть розрахунок кількості грошей, необхідних для обігу, якщо сукупний випуск продукції становить 200 млн. фізичних одиниць, середній рівень цін – 1,5. Гривня обертається 2 рази на рік. Як зміниться кількість грошей в обігу, якщо швидкість обігу зросте у 3 рази?

21. Ви інвестуєте 2000 дол. за 13,5 % річних. Як зміниться ваша загальна сума через 6 місяців?

22. Розгляньте економічну ситуацію, за якої ціни зростають на 10 % що місяця. Яких змін в економіці можна сподіватися? Які з цих змін спричинять серйозні економічні витрати, а які – просто незначні незручності?

23. Визначте рівень середньої ціни згідно класичної моделі рівноважного виробництва, якщо сукупний випуск країни склав 700 тис. одиниць, кількість грошей, що обертається – 1,200 тис. грн. одиниць, швидкість їх обертання дорівнює 5.

24. Сума цін реалізованих за рік товарів – 900 млрд. дол. З них 200 млрд. продано в кредит з відстрочкою платежів до наступного року. Платежі, по яких настав час оплати за операції, здійснені раніше, становить 150 млрд. дол., взаємо погашені платежі – 150 млрд. дол. Гроші роблять в середньому 8 обертів на рік. Визначте кількість грошей необхідних для обігу.

25. Уявіть себе директором економічного держдепартаменту Національного банку. Які зміни в:

а) резервній нормі;

б) обліковій ставці;

в) операціях на відкритому ринку ви вважали б доцільними для стримання високих темпів інфляції. Поясніть, яким чином кожна зі змін, які Ви пропонуєте, вплине на резерви комерційних банків, грошове пропонування, процентні ставки та сукупні видатки.

26. Національний банк скуповує у комерційних банків облігації внутрішньої позики на суму до 50 млн. грн. Він оплачує цю операцію в національній валюті:

а) покажіть зміни в балансах Національного банку та комерційної банківської системи.

б) покажіть що робитимуть комерційні банки, якщо норма обов'язкових резервів 10%.

27.Обчисліть грошовий мультиплікатор, коли норма обов'язкових резервів становить 5%, а домогосподарства та фірми тримають 25% їхніх грошей у готівці Що повинен зробити Національний банк для збільшення грошової маси М на 10 млн. грн.?

28. Для комерційних банків грошові вклади – це певні зобов'язання.

а) обгрунтуйте, чому комерційні банки прагнуть отримати як можна більше вкладів, тобто поширити свої пасивні банківські операції;

б) як склалася б для комерційних банків ситуація, якби усі клієнти банків відразу й одночасно вилучили свої готівкові вклади;

в) яким може бути надлишковий резерв комерційного банку для того, щоб у будь-який час готівкові внески та виплати були урівноважені? При цьому передбачається, що комерційний банк не зобов'язаний мати будь-який мінімальний резерв;

г) в якому обсязі комерційний банк може здійснювати активні ділові операції? Поясніть, від чого це залежить.

29. У зв'язку із затягненням економічного спаду в Україні необхідно застосувати стимулюючі засоби у галузі грошово-кредитної політики. Ви, як голова Центрального банку, в якому напрямі використали б три головних інструменти грошово-кредитної політики.? Які труднощі Ви бачите при здійсненні цих заходів за умов України сьогодні?

30. Пасив балансу комерційного банку складається з таких статей (у млн. у.г.о.): внески до запитання 600; строкові внески 300; власний капітал 250. Норматив обов'язкових резервів по внесках до запитання дорівнює 20%, а по строкових внесках – 1,5%.

а) на яку суму банк може збільшити кредити, якщо половина внесків до запитання буде переоформлена на строкові внески?

б) як зміниться ця сума, якщо власники строкових внесків на 40% своїх депозитів придбають цінні папери банку

Тести

  1. М1 включає в себе:

а) металічні та паперові готівкові гроші і чекові вклади;

б) металічні та паперові готівкові гроші і термінові вклади;

в) металічні та паперові готівкові гроші і всі банківські депозити;

г) всі гроші і “майже гроші”;

д) всі відповіді невірні.

  1. Відмінність між грошима і “майже грошима” полягає в тому, що:

а) гроші на відміну від “майже грошей” безпосередньо можна витрачати;

б) “майже гроші” включають в себе депозити на банківських рахунках, тоді як гроші їх не включають.

в) гроші обертаються швидше, ніж “майже гроші”;

г) “майже гроші” – це нерозмінні паперові гроші, на відміну від грошей;

д) “майже гроші” включають в себе всі товари, які можуть бути продані за гроші.

  1. Грошовий агрегат М1 визначається за формулою:

а) М0+поточні депозити;

б) М0+строкові депозити;

в) М2+строкові депозити;

г) М0 + розрахункові кредити.

  1. Чек виписаний на банківський рахунок:

а) вважається частиною М1, при умові, що він дійсний, тобто якщо в банку є засоби для його оплати;

б) вважається частиною М1, незалежно від того, дійсний він чи ні, при умові, що особа, на яку виписаний чек акцептує його;

в) вважається частиною М1, якщо використовується тільки на купівлю товарів і послуг;

г) не вважається частиною М1, так як банківський рахунок не є частиною грошової маси;

д) не вважається частиною М1, так як його включення в склад М1, поряд з банківським вкладом на який він виписаний, призведе до подвійного рахунку.

  1. Щоб збільшити грошову пропозицію Національний банк України повинен:

а) продати державні облігації;

б) купити державні облігації;

в) зменшити резервну норму;

г) підвищити резервну норму.

  1. Національний банк України може впливати на грошову пропозицію за допомогою:

а) операцій з державними цінними паперами;

б) зміни коефіцієнта готівки;

в) зміни норми надлишкових резервів;

г) зміни облікової ставки.

  1. Гроші виступають:

а) засобом обігу;

б) засобом збереження вартості;

в) одиницею рахунку;

г) всі відповіді вірні;

д) всі відповіді не вірні.

  1. Зростання резервних вимог не призведе до зміни пропозиції грошей, якщо:

а) не зміниться співвідношення резервів і депозитів;

б) не зміниться співвідношення готівкових грошей і депозитів;

в) не зміниться обсяг надлишкових банківських резервів;

г) не зміниться грошова база.

  1. Якщо і грошова база, і грошовий мультиплікатор подвоюються, тоді пропозиція грошей:

а) залишається не змінною;

б) подвоюється;

в) збільшується більше як удвічі;

г) зменшується вдвічі.

  1. Попит на гроші для угод змінюється наступним чином:

а) зростає при збільшенні процентної ставки;

б) зростає при зниженні процентної ставки;

в) знижується в міру зростання номінального обсягу ВНП;

г) знижується в міру зменшення номінального обсягу ВНП;

д) всі відповіді не вірні.

  1. Якщо гроші для угод здійснюють в середньому 5 обертів за рік, то кількість грошей, які необхідні для обслуговування обміну, на які є попит:

а) в 5 разів більша номінального обсягу ВНП;

б) складає 20% номінального ВНП;

в) дорівнює співвідношенню: 5/номінальний обсяг ВНП;

г)дорівнює співвідношенню: 5/номінальний обсяг ВНП;

д) дорівнює співвідношенню: 20%/5.

  1. Що з перерахованого нижче не можна віднести до “майже грошей?

а) не чекові ощадні вклади;

б) великі термінові вклади;

в) кредитні картки;

г) короткотермінові державні цінні папери;

д) невеликі термінові вклади.

  1. Поняття “попит на гроші” означає:

а) бажання тримати цінні папери, які при необхідності можуть бути перетворені на гроші по фіксованій ціні;

б) суму грошей, яку підприємці хотіли б використати для надання кредиту за даної процентної ставки;

в) бажання відкладати частину доходу на “чорний день”;

г) те ж, що і попит на гроші зі сторони активів;

д) те ж, що і сума попиту на гроші для угод і попиту на гроші зі сторони активів.

  1. Комерційна банківська система (сукупність всіх комерційних банків) надає гроші в позику, створюючи поточні рахунки. В результаті грошова маса:

а) зменшується на загальну величину готівкових грошей і банківських депозитів;

б) не збільшується і не зменшується;

в) збільшується на величину, меншу, чим загальна сума депозитів;

г) збільшується на величину, яка дорівнює загальний сумі депозитів;

д) збільшується на величину, більшу чим сума депозитів.

  1. Загальна грошова маса зростає кожного разу, коли комерційні банки:

а) збільшують свої вклади в центральному банку;

б) збільшують обсяг послуг для населення;

в) збільшують свої обов’язки по поточних рахунках шляхом отримання готівкових і безготівкових грошей від населення по вкладах;

г) вилучають частину своїх вкладів в центральному банку;

д) зменшують свої зобов’язання по поточних рахунках, виплачуючи готівкові або безготівкові гроші по вкладах.