Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Макроекономіка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

План лекції

1. Світовий ринок товарів.

1.1. Типи світових товарних ринків.

1.2. Попит, пропозиція і ціна на світових товарних ринках.

1.3. Сучасна торговельна політика.

2. Світовий ринок ресурсів.

2.1. Ринок капіталу.

2.2. Ринок трудових ресурсів.

2.3. Ринок валютних ресурсів.

Теми для рефератів

1. Історичні етапи розвитку світового ринку.

2. Протекціоністські бар’єри, їх характеристика.

3. Зовнішньоторговельні стосунки України в системі світових економічних відносин.

4. Операції на світовому валютному ринку.

5. Регулювання міграційних процесів на світовому рівні.

План семінару

1. Функціонування світового ринку товарів в теперішніх умовах.

2. Дія ринкового механізму на світовому ринку товарів.

3. Протекціонізм і фритредерство в зовнішньоторговельній політиці.

4. Структура світового ринку ресурсів, його особливості.

Основна література

  1. Аналітична економіка: макроекономіка і мікроекономіка: Навч. посіб.:/ За ред. С.Панчишина і П.Островерха. – Кн.1: Макроекономіка. – 4-те вид., випр. і доп. – К.: Знання, 2006. – С. 683-718 .

  2. Башнянин Г.І., Лазур П.Ю., Медведєв В.С. Політична економія. – К.: Ніка-Центр Ельга, 2000. – С. 496-517.

  3. Економіка зарубіжних країн. За ред. Проф. Філіпенка А.С. – К.: Либідь, 1998. – С. 13-15; 62-64.

  4. Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т.1. / Редкол.: С.В.Мочерний (відп. ред.) та ін. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2000. – С. 93; 259; 609-614.

  5. Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т.2. / Редкол.: С.В.Мочерний (відп. Ред.) та ін. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2001. – С.409-422.

  6. Економічна теорія: Макро- і Мікроекономіка. / За ред. З.Г. Ватаманюка і С.М. Панчишина. – Київ. Видавничий дім Альтернативи, 2005 – С. 374-391.

  7. Киреев А. Международная экономика. – М.: Международные отношения, 1999. – С. 28-33; 77-283.

  8. Круш П. В., Тульчинська С.О. Макроекономіка: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – С. 279-289.

  9. Макконнелл К., Брю С. Макроекономіка / Пер. з англ. – Львів: Просвіта, 1997. – С. 499-608.

  10. Панчишин Степан. Макроекономіка: Навч. посібник. Вид. 3-тє, стереотипне. – К.: Либідь, 2005 – С. 502-515.

Допоміжна література

  1. Економічна теорія: підручник / За ред. проф. В.М.Тарасевича. – Київ: Центр навчальної літератури, 2006. – С.510-553.

  2. Савченко А. Г., Пасічник О.В. Макроекономіка: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2006. – С. 146-159.

  3. Самуельсон П. Економіка. – Львів: Світ, 1993. – С.483-493.

  4. Самуельсон П., Нордгауз В. Макроекономіка / Пер. з англ. – К.: “Основи”, 1995. – С. 437-479.

  5. Філіпенко А.С. Рогач О.І., Шнирков О.І. та ін. Світова економіка. – К.: Либідь, 2000. – С. 14-48; 112-234.

  6. Фішер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика. – М.: Дело, Лтд, 1995. – С. 671-750.

Словник нових термінів і понять

1. Базові умови контракту – основні умови договору міжнародної купівлі - продажу, яке передбачає чітке розмежування обов’язків і ринків партнерів.

2. Відкрита економіка – економіка країн, яка експортує і імпортує товари і послуги.

3. Викачування умів – еміграція із країни високоосвічених спеціалістів і висококваліфікованих робітників.

4. Диференціація продукту – продукт, який за фізичними, або іншими параметрами відрізняється від аналогічного продукту, який виробляють інші фірми, внаслідок чого індивідуальні покупці віддають перевагу продукту однієї фірми над продуктами інших фірм, незважаючи на те, що ціна цих продуктів однакова.

5. Добровільне обмеження експорту – обмеження фірмами обсягів свого експорту в певні країни, щоб попередити зведення цими країнами інших торговельних бар'єрів.

6. Експорт – товари і послуги, вироблені в країні і продані покупцям інших країн.

7. Експортні операції – продаж товарів або послуг, що збільшують кількість іноземних грошей у громадян, фірм або уряду певної країни.

8. Еміграція – виїзд громадян однієї країни з метою працевлаштування чи зміни місця проживання і громадянства.

9. Ефект імпортних закупівель – обернена залежність між чистим експортом країни і наявним в ній рівнем цін щодо рівня цін в інших країнах.

10. Ефект чистого експорту – уявлення про те, що вплив зміни v і монетарної політики посилюватиметься (послаблюватиметься) в результаті наступної зміни чистого обсягу експорту. Наприклад, політика дорогих (дешевих) грошей підвищить (знизить) внутрішні процентні ставки і, отже, збільшить (зменшить) іноземний попит, скажімо на грошову одиницю. В результаті вона знецінюється, що спричинить зменшення (збільшення) чистого експорту країни.

11. Європейський Союз (ЄС) – асоціація європейських держав, утворена в 1958 р. з метою поступової ліквідації мита та імпортних квот в торгівлі між країнами-членами, запровадження спільного мита на імпорт товарів із третіх країн, переходу, зрештою до вільного переміщення праці і капіталу в межах країн-членів асоціації та узгодження економічної політики в інших сферах.

12. Життєвий цикл товару – період з моменту появи товару на ринку до виходу його з ринку.

13. Захисне мито – мито, що призначене захистити вітчизняних виробників певного товару від конкуренції іноземних виробників.

14. Закрита економіка – економіка, в якій відсутній експорт та імпорт товарів та послуг.

15. Зовнішньоторговельний баланс – співвідношення між вартістю експорту і імпорту товарів за певний період часу; включаються товарні операції, як в кредит, так і фактично оплачені.

16. Зовнішні надходження платежів – надходження ( власної, або Іноземної) валюти окремим особам, фірмам, або урядові однієї країни з інших країн за продані ними товари і послуги, доходи від інвестицій, різного виду грошові перекази і приплив капіталу.

17. Зовнішні платежі – видатки валюти ( власної чи іноземної), що здійснюють громадяни, фірми і уряд однієї країни на купівлю товарів і послуг в інших країнах, на грошові перекази за кордон, такі як інвестиційний дохід та відплив капіталу за кордон.

18. Зовнішньоторговельний надлишок – сума, на яку експорт товарів з країни перевищує їх імпорт в країну.

19. Зовнішньоторговельний дефіцит – сума, на яку імпорт товарів-в країну перевищує їх експорт з країни.

20. Імпорт – ввіз із-за кордону товарів, послуг і капіталу для реалізації і розміщення на внутрішньому ринку країни імпортера; на основі цього отримання від іноземних партнерів послуг виробничого чи споживчого призначення.

21. Імпортна квота – запроваджене урядом кількісне обмеження на ввіз до країни певного товару з іншої країни упродовж певного проміжку часу.

22. Імпортна операція, угода – купівля товару або послуги, яка зменшує кількість іноземної валюти у громадян, фірм та уряду певної країни

23. Імміграція – в’їзд у країну громадян іншої країни на підставі міжнародних угод і контрактів.

24. Інвестор – юридична чи фізична особа, що здійснює капітальні вкладення.

25. Іноземні інвестиції – розміщення капіталу в грошовій чи товарній формі за кордоном з метою отримання прибутку, а також отримання політичної вигоди.

26. Інжиніринг – сфера діяльність, що включає опрацювання питань створення об’єктів промисловості, інфраструктури, ін. перш за все у формі надання на комерційній основі різних інженерно консультаційних послуг.

27. Контроль за експортом – обмеження або заборона експорту високотехнічних продуктів на основі цілей зовнішньої політики або національної безпеки.

28. Конкуренція імпорту – конкуренція, яку вітчизняні фірми відчувають на своєму ринку з боку товарів і послуг іноземних фірм.

29. Легальний іммігрант – особа, яка легально прибуває в країну.

30. Лібералізація міжнародної торгівлі – процес зниження митних і нетарифних бар’єрів на шляху розвитку міжнародної торгівлі.

31. Мито – грошовий збір чи інструмент адміністративно-кількісного регулювання імпорту, який здійснює держава через сітку митних установ з товарів, майна і цінностей при перетині ними кордону.

32. Митні тарифи – систематизоване зведення товарів, які обкладаються митом; класичний засіб загальнодержавного економічного управління імпортом.

33. Митна вартість – вартість товару на момент перетину ним митного кордону.

34. Міграція населення – переміщення населення між країнами.

35. Міграційна політика – політика держави в галузі міграції населення і трудових ресурсів, включає два напрями: імміграційну політику, що регламентує правила і норми прийняття іноземних громадян; еміграційну політику, що регламентує правило і порядок виїзду громадян країни за кордон і захист їх прав в країнах, що їх приймають.

36. Нелегальний іммігрант – особа, що нелегально прибула в країну.

37. Організація світової торгівлі (СОТ) – організація, заснована в 1994 році Генеральною угодою з мита і торгівлі з метою нагляду за використанням статей Уругвайського раунду і розв'язання суперечностей, що виникають в ході їх реалізації.

38. Офіційні резерви – гроші (валюта) інших країн, якими володіє центральний банк певної країни.

39. Портфельні інвестиції – підприємницькі інвестиції, які не дають їх власнику управлінського контролю над об’єктом вкладення капіталу.

40. Прямі інвестиції – підприємницькі інвестиції, в результаті яких інвестор володіє вирішальною долею власності, чи отримує право здійснювати управлінський контроль над об’єктом вкладення капіталу.

41. Протекціонізм – економічна політика держави, що спрямована на захист вітчизняної економіки від іноземної конкуренції. Найважливішими знаряддями політики протекціонізму є мито (оподаткування іноземних товарів високим митом) а також квоти.

42. Режим найбільшого сприяння – принцип в міжнародному співробітництві, що передбачає надання країнам, які домовляються, всіх прав, переваг і пільг по відношенню до правил зовнішньоторговельних операцій, мита, податків і зборів, якими користується чи буде користуватися будь-яка третя держава.

43. Світові товарні ринки – сукупність стійких, що повторюються, операцій по купівлі продажу товарів і послуг, які мають організаційні міжнародні форми (біржі, аукціони, ін.) чи виражаються в систематичних експортно-імпортних операціях великих фірм - постачальників і покупців.

44. Світова ціна – ціни світових товарних ринків чи великих експортно-імпортних операцій, що встановлюються на ринках відповідних товарів в основних центрах світової торгівлі.

45. Стратегічна зовнішньоторговельна політика – застосування торговельних бар'єрів з метою зниження ризику розробки нового товару національними фірмами, зокрема продуктів, виготовлених завдяки використанню передових наукомістких технологій.

46. Торговельні бар'єри – будь-який з протекціоністських заходів, за допомогою якого уряди прагнуть зменшити імпорт. Мита і квоти є цими бар'єрами, проте в недавні роки розвинулися і немитні бар'єри, такі, як обтяжливі регуляційні процедури, що витісняють традиційні засоби.

47. Уругвайський раунд – восьмий і нещодавній раунд торговельних переговорів у межах ГАТТ.

48. Фінансування експорту та імпорту – використання експортерами та імпортерами іноземних ринків валют для отримання оплати, або здійснення платежів за товари і послуги, які вони продають і купують в інших країнах.