Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2. Класифікація нс природного характеру - код 20000.

Всього в клас НС природного характеру внесено 11 підкласів. Підклас показує природну сутність НС:

20100 - геологічні НС;

20200 - метеорологічні НС;

20300 - гідрологічні морські НС;

20400 - гідрологічні прісноводні НС;

20500 - пожежі в природних екологічних системах;

20600 - інфекційні захворювання людей;

20700 - масове отруєння людей;

20800 - інфекційні захворювання сільськогосподарських тварин;

20900 - масові отруєння сільськогосподарських тварин;

21000 - масова загибель диких тварин;

21100 - ураження сільськогосподарських рослин хворобами і шкідниками.

Кожен з 11 підкласів включає певне число груп НС, які характеризують конкретний прояв тих або інших природних сил.

Всього в класі НС природного характеру 63 групи НС:

  • у підкласі 20100 - 6 груп;

  • у підкласі 20200 - 19 груп;

  • у підкласі 20300 - 4 групи;

  • у підкласі 20400 - 8 груп;

  • у підкласі 20500 - 3 групи;

  • у підкласі 20600 - 6 груп;

  • у підкласі 20700 - 5 груп;

  • у підкласі 20800 - 6 груп;

  • у підкласі 20900 - 1 група;

  • у підкласі 21000 - 1 група;

  • у підкласі 21100 - 4 групи.

Код групи визначається останніми двома цифрами п'ятизначного коду, наприклад:

код 20236:

20000 - НС природного характеру,

20200 - метеорологічні НС,

20236 - схід снігової лавини.

  1. Класифікація НС соціально-політичного характеру.

Всього в класі НС соціально-політичного характеру 8 підкласів, що показують спрямованість соціально-політичних надзвичайних подій:

30100 - озброєні напади, захоплення і утримання важливих об'єктів або реальна загроза здійснення таких акцій;

30200 - замах на життя керівників держави і народних депутатів Верховної Ради України;

30300 - напад, замах на життя членів екіпажа повітряного або швидкісного морського (річкового) судна, викрадення (спроба викрадення), знищення (спроба знищення) таких суден, захоплення заручників з членів екіпажа або пасажирів;

30400 - установка вибухового пристрою в багатолюдних місцях, установах (організаціях, підприємствах), житловому секторі, транспорті;

30500 - пропажа або крадіжка зброї і небезпечних речовин з об'єктів їх зберігання, використання, переробки і під час транспортування;

30600 - виявлення застарілих боєприпасів;

30700 - аварії на арсеналах, складах боєприпасів і інших об'єктів військового призначення з викидом осколків, реактивних і звичайних снарядів;

30800 - нещасні випадки.

Кожен з підкласів включає певну кількість груп, що вказують конкретний характер НС в підкласі. Всього в клас НС соціально - політичного характеру входить 29 груп НС:

  • у підкласі 30100 - 7 груп;

  • у підкласі 30200 - 2 групи;

  • у підкласі 30300 - 1 група;

  • у підкласі 30400 - 1 група;

  • у підкласі 30500 - 8 груп;

  • у підкласі 30600 - 1 група;

  • у підкласі 30700 - 1 група;

  • у підкласі 30800 - 8 груп.

Кількість груп в кожному з класів і підкласів може мінятися з часом, тому групи кодовані таким чином, що залишається можливість додавати в кожну підсистему потрібну кількість груп НС не міняючи загального принципу кодування НС.

2.3 Надзвичайні ситуації військового часу

Класифікатором НС в Україні регулюється ситуація по НС техногенного, природного і соціально-політичного характеру. Тому питання про НС військового характеру вимагає окремого розгляду. Слід зазначити, що в умовах військового часу зміниться система управління, обумовлена особливостями воєнного стану.

Законом України "Про правовий режим воєнного стану", прийнятого Верховною Радою і підписаного Президентом України 6 квітня 2000 року за №1647-3 (стаття 15, розділ 4) передбачено, що "в Україні або в окремих її територіях, де введений воєнний стан військовому командуванню надається право спільно з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, а якщо це неможливо, - самостійно розробляти і здійснювати заходи по введенню трудової повинності для працездатного населення, що не залучається до роботи в оборонній сфері його життєзабезпечення і не заброньованого за підприємствами, організаціями і установами на період мобілізації і військового часу, з метою залучення до виконання робіт, що мають оборонний характер, а також для ліквідації наслідків стихійних лих, аварій і катастроф, епідемій, епізоотій, інших НС, що виникли в період дії воєнного стану".

Крім того військовому командуванню надається право:

  • встановлювати порядок використання сховищ, споруд і інших об'єктів для захисту населення, а також для задоволення потреб оборони;

  • здійснювати евакуацію населення з місць і районів, небезпечних для проживання, а також підприємств, установ, організацій і матеріальних цінностей, що мають важливе державне, господарське і культурне значення;

  • вводити, у разі потреби, нормоване забезпечення населення основними виробничими і невиробничими товарами і ліками.

Перераховані вище особливості проведення заходів по захисту населення і територій від НС у військовий час носять об'єктивний характер і викликані істотними відмінностями параметрів і умов виникнення і поширення НС у військовий час.

По-перше, в умовах військового часу НС відрізнятимуться масштабністю, множинністю і практично одночасністю виникнення.

В умовах областей з високою концентрацією населення в районах розміщення основного економічного потенціалу населення навіть окремих точкових ударів (не кажучи про масовану дію) сучасними засобами ураження неминуче приведе до одночасної безлічі НС, що природно утруднить здійснення заходів і робіт по захисту населення і територій.

По-друге, дія на територію в умовах військового часу буде не разовою, а багатократною, що створить додаткові труднощі при ліквідації виникаючих НС.

Усе це приведе до необхідності істотних змін в організації заходів по захисту населення і територій, організації життєдіяльності населення і його забезпечення в управлінні роботами по ліквідації НС і їх окремих наслідків, причому доля наслідків НС, на які необхідно реагувати негайно, зростатиме.

По-третє, істотною відмінністю НС військового характеру є обмеженість або значне зниження ресурсних можливостей по усіх видах забезпечення дій сил і засобів реагування, передусім по матеріально-технічному і транспортному забезпеченню, а також можливостями (через проведення мобілізаційних заходів) професійних аварійно-рятувальних (пошукових) і аварійно-відновних сил.

По-четверте, НС військового характеру об'єктивно викличуть необхідність проведення масових заходів по переселенню населення, аж до евакуації населення на тривалі терміни, глибокого освоєння нових районів розміщення.

По-п'яте, особливою проблемою військового часу є необхідність дозволу комплексу питань, пов'язаних з організацією життєдіяльності населення.

У шостих, НС військового характеру непередбачувані за часом і по територіальному поширенню.

Таким чином, НС військового характеру мають яскраво виражені особливості і потребують для їх ліквідації мобілізації усіх наявних ресурсів, сил і засобів для підтримки життєдіяльності населення області, корінної реорганізації систем управління, забезпечення і взаємодії. При цьому істотно зростає роль невоєнізованих формувань ЦЗ територіального і об'єктового підпорядкування, а також служб цивільного захисту і їх спеціальних сил і засобів.