Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Глава 7. Регіональна політика у сфері цивільного захисту

7.1. Відшкодування збитків і надання допомоги, постраждалим від нс

Громадяни України, іноземці і особи без громадянства, постраждалі в результаті надзвичайних ситуацій мають право на соціальний захист і відшкодування збитку, заподіяного їх життю, здоров'ю і майну.

Заходи соціального захисту і відшкодування збитку включать:

- надання (виплату) матеріальної допомоги (компенсації);

- забезпечення житлом;

- забезпечення зайнятості і надання послуг з працевлаштування;

- надання медичної допомоги;

- надання інших видів допомоги.

Сім'ї осіб, загиблих в результаті надзвичайної ситуації, мають право на отримання матеріальної допомоги у встановленому розмірі. Заходи соціального захисту і відшкодування збитку здійснюються коштом держави. Засоби на ці цілі передбачаються в державному і місцевих бюджетах. Відшкодування збитку постраждалим особам також повинне здійснюватися за рахунок:

- винуватців виникнення надзвичайної ситуації;

- страхових внесків страхувальників і шляхом надання державних кредитів;

- добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, добродійних організацій і об'єднань громадян;

- інших джерел, не заборонених законодавством.

Надання термінової допомоги потерпілим може здійснюватися за рахунок засобів резервних фондів державного і місцевих бюджетів, відповідно до рівня надзвичайної ситуації, а також матеріальних резервів для ліквідації надзвичайних ситуацій і їх наслідків. Надання державної допомоги особам, постраждалим в результаті надзвичайної ситуації, забезпечення їх житлом, а також надання інших видів допомоги здійснюється на підставі довідки або списків постраждалих або загиблих осіб. Матеріальна допомога (компенсація) надається у зв'язку з:

- загибеллю одного або декількох членів сім'ї;

- руйнуванням (втратою) житла;

- ушкодженням житла, яке вимагає проведення капітального або поточного ремонту;

- руйнуванням і ушкодженням господарських будівель і дачних будинків, втратою майна, втратою сільськогосподарської продукції і присадибних ділянок і городів, загибеллю великої рогатої худоби, свиней, коней, овець і кіз, гусаків, бджіл і т. п.;

- втратою майна в результаті надзвичайної ситуації фізичними особами або підприємствами;

- підготовкою дітей - учнів і студентів до навчального року і т. п.

За рішенням Кабінету Міністрів України до визначення суми коштів, необхідних для виплати матеріальної допомоги, можуть виплачуватися авансові суми допомоги. Матеріальна допомога надається залежно від встановленої категорії постраждалого і визначеного розміру цієї допомоги. Визначення розміру допомоги, порядок її надання встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Забезпечення житлом, населення потерпілого в результаті нс

Потерпілі, у разі потреби, забезпечуються житловими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування. Потерпілі, якщо їх житло стало непридатним для проживання, забезпечуються житлом поза чергою або включаються в окремі списки для позачергового надання житла. Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації, а також самі потерпілі можуть купувати житлові будинки і квартири. Будівництво або закупівля житлових будинків або квартир постраждалим особам здійснюється місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями в наступному порядку:

- особам, які проживали в будинках державного або громадського житлового фонду отримуватимуться квартири за рахунок державних коштів з числом кімнат рівним втраченому житлу;

- особам, які проживали в приватному житловому фонді отримуватимуться квартири за рахунок державних коштів за мінусом засобів, отриманих постраждалою особою за страхування будинку, якщо будинок був застрахований.

Потерпілі, які проживали в приватному житловому фонді, мають право на власне будівництво будинку садибного типу.

Розмір житлової площі квартири (житлового будинку садибного типу) не повинен перевищувати норму площі з розрахунку на одну людину. У разі перевищення норми населеної площі, вартість зайвої площі і частини надвірних будівель оплачує сам потерпілий.

Компенсація за зруйновану або пошкоджену квартиру (житловий будинок) не виплачується у разі забезпечення потерпілих житлом і навпаки – особи, що отримали компенсацію житлом не забезпечуються.