Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Порядок декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки

Дія цього Порядку поширюється на всі суб'єкти господарської діяльності, у власності або користуванні яких є об'єкти підвищеної небезпеки, а також суб'єкти, що мають намір почати будівництво ПНО.

Декларація безпеки складається на підставі дослідження суб'єктом господарської діяльності міри небезпеки і оцінки рівня ризику виникнення аварій, пов'язаних з експлуатацією цих об'єктів.

Для вже діючих ПНО декларація безпеки складається як самостійний документ, а для тих, що будуються або ПНО, що реконструюються, - як складова частина відповідної проектної документації. За наявності на одному виробничому майданчику декількох об'єктів підвищеної небезпеки складається одна декларація безпеки.

Декларація безпеки повинна включати:

- результати усебічного дослідження міри небезпеки і оцінки рівня ризику;

- оцінку готовності до експлуатації об'єкта підвищеної небезпеки відповідно до вимог безпеки промислових об'єктів;

- перелік прийнятих з метою зниження рівня ризику рішень і здійснених з метою запобігання аваріям заходів;

- відомості про заходи по локалізації і ліквідації можливих наслідків аварій.

Для функціонуючого ПНО подається інформація про здійснювані і плановані заходи, а для ПНО, що будується (що реконструюється) - інформація про заходи, передбачені проектною документацією.

Суб'єкт господарської діяльності, відповідно до законодавства України, проводить експертизу повноти дослідження міри небезпеки і оцінки рівня ризику, а також обґрунтованості і достатності прийнятих рішень по зменшенню рівня ризику, до готовності до дій з локалізації і ліквідації наслідків аварій. Фінансування проведення експертизи покладається на суб'єкт господарської діяльності.

Декларація безпеки разом з позитивним висновком експертизи подається відповідним уповноваженим територіальним органам, які протягом 30 днів після її отримання оголошують в регіональних друкарських засобах масової інформації відомості про об'єкт підвищеної небезпеки, а саме:

- найменування суб'єкта господарської діяльності, у власності або користуванні якого є об'єкт підвищеної небезпеки;

- дані посадовця суб'єкта господарської діяльності, відповідального за інформування і взаємодію з громадськістю;

- стислий опис виробничої діяльності об'єкту підвищеної небезпеки;

- перелік і основні характеристики небезпечних речовин, з якими працює ПНО;

- короткі відомості про можливі наслідки і рівень ризику, а також про зроблені заходи безпеки;

- відомості про способи оповіщення і необхідні дії населення у разі виникнення аварії.

Можливість ознайомитися з декларацією надається будь-якій фізичній або юридичній особі у відповідь на аргументований запит. Декларація безпеки переглядається суб'єктом господарської діяльності один раз в п'ять років, за винятком випадків коли:

- змінюються умови діяльності ПНО;

- змінюються нормативно-правові акти, що впливають на зміст відомостей в декларації безпеки;

- будівництва в прилеглих районах нових підприємств (об'єктів), що чинять вплив на зміст відомостей, поданих в декларації безпеки;

- обґрунтованої вимоги уповноваженого органу або громадськості.

Оригінал декларації безпеки і висновки експертизи, а також копії документів, що підтверджують передачу документів уповноваженим органам, зберігаються у суб'єкта господарської діяльності протягом 25 років.

Уповноважені органи ведуть облік декларацій безпеки об'єктів підвищеної небезпеки. Включення декларації безпеки в Державний реєстр об'єктів підвищеної небезпеки здійснюється протягом 30 робочих днів після її представлення суб'єктом господарської діяльності територіальному органу Держнаглядохоронпраці, який проводить їх реєстрацію. Держнаглядохоронпраці публікує до 1 березня поточного року в загальнодержавних друкарських засобах масової інформації перелік декларацій безпеки, зареєстрованих в Державному реєстрі об'єктів підвищеної небезпеки станом на 31 грудня попереднього року.