Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3.4. Евакуаційні заходи Основні поняття і визначення

Евакуація - комплекс заходів по організованому вивезенню (виводу) населення з районів можливого впливу наслідків надзвичайних ситуацій і розміщення його в безпечних районах у разі виникнення безпосередньої загрози життю і спричинення шкоди здоров'ю людей.

Загальна евакуація - комплекс заходів, здійснюваний для усіх категорій населення в окремих регіонах країни у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного або природного характеру.

Часткова евакуація - комплекс заходів, що виконується для захисту окремих категорій населення у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного або природного характеру. Часткова евакуація проводиться завчасно для певних категорій населення: студентів, учнів інтернатів, вихованців дитячих будинків, пенсіонерів і інвалідів, що знаходяться в будинках для осіб похилого віку, разом з викладачами і вихователями, обслуговуючим персоналом і членами їх сімей, а також хворих разом з лікувальними закладами і їх персоналом.

Безпечний район - придатний для життєдіяльності район розміщення евакуйованого населення, визначуваний рішенням відповідного органу виконавчої влади за межами зон можливого руйнування, хімічного зараження, катастрофічного затоплення, масових лісових і торф'яних пожеж, а також небезпечного радіоактивного забруднення.

Евакуаційні органи - підрозділи управління процесом евакуації, що призначаються розпорядженням керівника відповідного органу виконавчої влади (об'єкту) для планування, підготовки, організації і проведення евакуації населення, а також для прийняття і розміщення евакуйованого населення.

Евакуаційні заходи

Залежно від масштабів і особливостей надзвичайної ситуації рішення про проведення евакуації населення приймають:

- на загальнодержавному рівні - Кабінет Міністрів України;

- на регіональному рівні - Рада міністрів Автономної Республіки Крим, глава обласної держадміністрації;

- на місцевому рівні - голова Київської і Севастопольської міської держадміністрації, голова районної держадміністрації;

- на об'єктовому рівні - керівник об'єкту.

Загальна евакуація проводиться шляхом вивезення основної частини населення з міст і небезпечних районів усіма видами наявних транспортних засобів на відповідній адміністративній території і виведення найбільш витривалої його частини пішки.

Часткова евакуація проводиться з використанням транспортних засобів, експлуатованих по діючих графіках. Для прискорення евакуації за рішенням керівника відповідного органу виконавчої влади притягуються додаткові транспортні кошти.

Оповіщення населення про загрозу і виникнення надзвичайної ситуації здійснюється з використанням усіх систем оповіщення, мережі зв'язку, засобів радіомовлення і телебачення із залученням у разі потреби сил і засобів органів МВС.

За кожним підприємством, установою, організацією, об'єктом закріплюється район або пункт розміщення. У разі, коли евакуйоване населення неможливо розмістити в безпечному районі своєї області, частина його може розміщуватися в сусідній області за погодженням цього питання з керівником виконавчої влади цієї області. Органи виконавчої влади, на території яких планується розміщувати евакуйоване населення забезпечують його розселення.

Для евакуації населення із зон радіоактивного забруднення навколо атомних електростанцій визначається не менше як два райони для розміщення евакуйованого населення в протилежних напрямах, з урахуванням переважаючого для цієї місцевості напряму вітру.

У разі хімічного зараження, виникнення повені, катастрофічного затоплення, масових пожеж евакуація здійснюється в безпечні райони поблизу місць виникнення надзвичайної ситуації.