Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Часткова санітарна обробка

Часткова санітарна обробка проводиться особовим складом формувань, робітниками і службовцями об'єктів, населенням в усіх випадках, коли встановлений факт зараження. Вона може проводитися кілька разів, без зупинки виконання завдання, за розпорядженням командира (начальника), а населенням - самостійно.

При зараженні РР часткова обробка включає механічне видалення радіоактивного пилу з відкритих частин тіла, із слизових оболонок очей, носа, ротової порожнини, одягу і одягнених засобів індивідуального захисту. Процедура проводиться після зараження безпосередньо в зоні радіоактивного забруднення і повторюється після виходу з неї.

При проведенні часткової санітарної обробки в зоні радіоактивного зараження ЗІЗ не знімають. Спочатку слід протерти, обмести або потрусити забруднені засоби захисту, одяг, спорядження, взуття, а потім усунути РР з відкритих частин рук і шиї.

При проведенні часткової санітарної обробки на незараженій місцевості дотримуються наступної послідовності:

- знімають засоби захисту шкірних покривів і обтрушують їх або протирають ганчіркою, змоченою водою (дезактивуючим розчином);

- не знімаючи протигаза, обтрушують або обмітають радіоактивний пил з одягу. Коли є можливість, то верхню частину одягу знімають і також витрушують;

- омивають чистою водою відкриті частини тіла, потім маску протигаза;

- знімають протигаз і старанно миють водою обличчя;

- полощуть рот і горло.

При зараженні крапельнорідинними ХНР потрібне не знімаючи протигаза негайно провести обробку відкритих шкірних покривів, забруднених ділянок одягу, взуття, спорядження і маски протигаза. Така обробка проводиться з використанням індивідуального протихімічного пакету ИПП- 8 (ИПП- 11), причому краплі необхідно видалити протягом 5 хвилин після попадання.

Пакет ИПП- 8 є запаяним поліетиленовим мішком, усередині якого знаходяться скляний флакон з рідкою рецептурою, чотирма ватно-марлевими тампонами і інструкцією по користуванню пакетом.

Необхідно розкрити пакет і налити рецептуру з пакету ИПП- 8 в долоню правої руки; затримати дихання, закрити очі, лівою рукою зняти лицьову частину протигаза з підборіддя; правою рукою швидкими рухами протерти шкіру обличчя під лицьовою частиною протигаза, звертаючи увагу на ділянки, прилеглі до носа, рота, підборіддя, волосисту частину голови і внутрішню поверхню лицьової частини (віки мають бути щільно закриті протягом усього часу обробки особи). Необхідно рівномірно, без пропусків розподілити рідину по усій оброблюваній поверхні, потім сухим тампоном (серветкою) зняти її надлишки, починаючи з шкіри в області очей, після чого надіти лицьову частину протигаза, зробити різкий видих і розплющити очі. Після обробки обличчя протирається шия, кисті рук, комір, обшлаг рукавів і зовнішня поверхня лицьової частини протигаза.

Замість ИПП можна також використовувати 3 % розчин перекису водню і 3 % - їдкого натру (за відсутності їдкого натру, його можна замінити силікатним клеєм в тій же кількості). Категорично забороняється користуватися для часткової санітарної обробки шкіри різними розчинниками (дихлоретан, бензин, спирт), оскільки це посилить тяжкість ураження.

При зараженні БЗ часткову обробку проводять таким чином - не знімаючи протигаза, обмітають і обтрушують БЗ, що осіли на одяг, взуття, спорядження і ЗІЗ.