Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

7.5. Використання коштів резервного фонду бюджету

Резервний фонд бюджету формується для здійснення непередбачених витрат, які не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету. Резервний фонд бюджету не може перевищувати 1 % об'єму витрат загального фонду відповідного бюджету. Резервний фонд бюджету встановлюється законом про Державний бюджет України або рішенням про місцевий бюджет загальною сумою без визначення головного розпорядника бюджетних коштів. Кошти резервного фонду бюджету можуть використовуватися на здійснення:

а) заходів по ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціально-політичного характеру;

б) заходу, пов'язаного із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, на основі даних моніторингу, експертизи, досліджень і прогнозів по можливому ходу подій з метою недопущення їх переростання в надзвичайну ситуацію техногенного і природного характеру або пом'якшення її можливих наслідків;

в) інших непередбачених заходів, які відповідно до законів можуть здійснюватися за рахунок коштів бюджету, але не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету.

До непередбачених заходів не можуть бути віднесені:

- обслуговування і погашення державного боргу, боргу Автономної Республіки Крим або боргу місцевого самоврядування;

- додаткові заходи, що забезпечують виконання бюджетної програми (функції), призначення на яку затверджено в бюджеті;

- капітальний ремонт або реконструкцію, окрім випадків, пов'язаних з ліквідацією надзвичайних ситуацій і запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру;

- придбання житла, окрім випадків відселення жителів з аварійних будинків внаслідок надзвичайної ситуації;

- надання гуманітарної або іншої допомоги, крім випадків, коли рішення про надання такої допомоги прийнято Верховною Радою України, Президентом України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, відповідною Радою.

За рахунок коштів резервного фонду бюджету можуть відшкодовуватися витрати на здійснення заходів на суму фактичної кредиторської заборгованості станом на 1 січня поточного бюджетного періоду, відносно фінансування, до яких прийнято рішення про виділення коштів з резервного фонду бюджету в минулому бюджетному періоді, але платежі з бюджету не були проведені або були проведені частково.

Уявлення і розгляд звернень про виділення засобів з резервного фонду бюджету

Звернення про виділення коштів з резервного фонду бюджету подаються:

- відносно витрат державного бюджету - міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною, Київською і Севастопольською міською держадміністрацією в Кабінет Міністрів України;

- відносно витрат місцевих бюджетів - підприємствами, установами, організаціями в Раду міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої держадміністрації, виконавчого органу відповідної Ради.

У зверненні відзначається:

- напрям використання коштів резервного фонду бюджету;

- головний розпорядник бюджетних коштів, якому пропонується виділити кошти з резервного фонду бюджету (у разі потреби);

- об'єм асигнувань, який пропонується надати з резервного фонду бюджету;

- підстави для здійснення заходів за рахунок бюджету;

- інформація про можливість (неможливості) фінансування відмічених заходів за рахунок інших джерел і наслідки у разі, коли кошти з резервного фонду не будуть виділені.

До звернення додаються:

- розрахунки об'єму коштів з резервного фонду бюджету;

- перелік невідкладних (першочергових) робіт по ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, і інших заходів;

- документи, що підтверджують отримані суми страхового відшкодування (у разі відсутності договору страхування - пояснення заявника про причини непроведення страхування);

- інша інформація, що підтверджує необхідність виділення коштів з резервного фонду бюджету на здійснення заходів по ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій з урахуванням чинників їх поширення, розміру завданого збитку і людських втрат і кваліфікаційних ознак надзвичайних ситуацій, проведення заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, а також інших заходів.

У разі потреби до звернення також додаються:

- акти обстеження і дефектні акти, що підтверджують розміри завданого збитку;

- узагальнені кошторисні розрахунки на проведення АРІНР.

Мінфін (місцевий фінансовий орган) розглядає звернення і додані до нього матеріали, готує пропозиції відносно підстав виділення коштів з резервного фонду бюджету, можливості здійснення відповідних заходів за рахунок інших джерел, можливого об'єму виділення асигнувань з резервного фонду бюджету і наслідків у разі невиділення засобів на такі заходи і посилає їх в тижневий термін Міністерству економіки (уповноваженому місцевому органу).

Мінекономіки (уповноважений місцевий орган) за результатами розгляду звернення і з урахуванням експертних виводів робить узагальнений висновок відносно підстав виділення коштів з резервного фонду бюджету, правильності поданих розрахунків і можливого об'єму виділення асигнувань з резервного фонду бюджету, а також відносно оцінки наслідків у разі невиділення коштів на ці заходи з резервного фонду бюджету.

Мінекономіки (уповноважений місцевий орган) є відповідальним за підготовку і представлення проектів рішень про виділення коштів з резервного фонду бюджету. У разі визнання доцільності і можливості виділення коштів з резервного фонду бюджету Мінекономіки (уповноважений місцевий орган) готує відповідний проект рішення, в якому має бути визначене:

- головний розпорядник бюджетних коштів, якому виділяються кошти з резервного фонду бюджету;

- направлення використання коштів з резервного фонду бюджету;

- об'єм коштів, який пропонується надати з резервного фонду бюджету;

- умови повернення коштів, виділених з резервного фонду бюджету.

Мінекономіки (уповноважений місцевий орган) погоджує проект рішення про виділення коштів з резервного фонду бюджету з Мінфіном (місцевим фінансовим органом) і подає його в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України (Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевій держадміністрації, виконавчому органу відповідної ради). У виняткових випадках (загроза життя людей, об'єктам економіки і територіям) проект рішення Мінекономіки готує і подає на розгляд Кабінету Міністрів України на підставі прогнозних розрахунків головного розпорядника бюджетних коштів.

Кабінет Міністрів України (Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві держадміністрації, виконавчий орган відповідної ради) приймає рішення про виділення коштів з резервного фонду бюджету тільки за наявності виводів Мінекономіки і Мінфіну (уповноваженого місцевого органу і місцевого фінансового органу).

Після ухвалення рішення про виділення коштів з резервного фонду бюджету:

а) головний розпорядник бюджетних коштів в тижневий термін повідомляє Мінфін (місцевий фінансовий орган) коди економічної класифікації витрат державного бюджету (коди тимчасової класифікації витрат місцевих бюджетів) і відповідні об'єми коштів згідно з відміченим рішенням;

б) Мінфін (місцевий фінансовий орган) під час визначення бюджетної програми з резервного фонду бюджету закріплює за нею код програмної і функціональної класифікації витрат і кредитування бюджету відповідно до напряму використання коштів резервного фонду бюджету і вносить зміни до розпису бюджету.

Головний розпорядник бюджетних коштів після отримання довідки про внесення змін до розпису бюджету вносить зміни до кошторисів і планів асигнувань.

Державне казначейство, його територіальний орган (а у разі відсутності - місцевий фінансовий орган) після внесення змін до розпису бюджету реалізовує його виконання, при цьому витрати з резервного фонду бюджету здійснюються лише за умови представлення головним розпорядником бюджетних коштів відповідним органам Державного казначейства переліку невідкладних (першочергових) робіт по ліквідації наслідків НС, заходів, пов'язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

Мінекономіки (уповноважений місцевий орган) веде реєстр і проводить моніторинг прийнятих рішень про виділення коштів з резервного фонду бюджету і щомісячно інформує Кабінет Міністрів України (Раду міністрів Автономної Республіки Крим, місцеву держадміністрацію, виконавчий орган відповідної ради) про витрачання коштів резервного фонду відповідного бюджету.

Державне казначейство (його територіальні органи) щокварталу надає інформацію Мінекономіки (уповноваженому місцевому органу) відносно залишків коштів резервного фонду бюджету на рахунках головних розпорядників бюджетних коштів (одержувачів бюджетних коштів) в розрізі головних розпорядників бюджетних коштів і бюджетних програм з резервного фонду бюджету, а головні розпорядники бюджетних коштів - пояснення про причини невикористання коштів резервного фонду бюджету.

За результатами аналізу фактичних залишків невикористаних коштів резервного фонду бюджету на рахунках головних розпорядників бюджетних коштів (одержувачів бюджетних коштів) Мінекономіки (уповноваженого місцевого органу) у разі потреби готує і подає на розгляд Кабінету Міністрів України (Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевій держадміністрації, виконавчому органу місцевого самоврядування) проект рішення відносно зменшення головному розпорядникові бюджетних коштів відповідних витрат з резервного фонду бюджету.

Головні розпорядники бюджетних коштів подають Мінекономіки, Мінфіну і Державному казначейству (уповноваженому місцевому органу і місцевому фінансовому органу) звіт відносно використання коштів відповідно до переліку робіт або інших заходів, а у разі виділення коштів резервного фонду бюджету на умовах повернення - також інформацію про їх повернення до державного бюджету.

Державне казначейство (його територіальний орган) готує інформацію (звіт) про використання коштів з резервного фонду бюджету і подає Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті, Мінфіну і Мінекономіки (Мінфіну Автономної Республіки Крим, фінансовому органу місцевої держадміністрації і виконавчому органу відповідної Ради).

Додатково кошти з резервного фонду бюджету для продовження робіт (заходів) можуть виділятися лише за умови використання головним розпорядником раніше виділених коштів з резервного фонду бюджету і представлення Мінекономіки, Мінфіну і Держбуду (уповноваженим місцевим органам) звіту про їх цільове використання.