Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Гасіння пожежі

Спосіб подачі вогнегасних засобів

Для отримання суцільних розпорошених водяних, пінних і порошкових струменів використовують пожежні стволи, які розділяються на ручні і лафетні. Комбінований ствол служить для отримання суцільного і розпорошеного струменя. Ручні стволи типу РС- 50 і РС- 70 служать для створення компактних водяних струменів. Ствол легко-пінний СВП призначений для отримання легко-механічної піни. Ствол лафетний переносний ПЛС-П 20 призначений для отримання потужного компактного водяного струменя.

Способи захисту від променистої теплової енергії

Істотне утруднення для дій на пожежі представляє висока температура, яку знижують за допомогою розпилювачів. Робота в зоні осередку пожежі можлива тільки за наявності тепловідбивних костюмів. Іншими засобами захисту є водяні завіси; прикріплені до стволів азбестові і фанерні щитки; встановлені на землі металеві, фанерні щити; ватний одяг, зрошуваний розпорошеним струменем і т. п. При роботі при високій температурі одяг особового складу періодично змочують водою. Як підручні засоби, замість спецодягу, можна використовувати плащові накидки, ковдри, брезент.

Арінр при бактеріологічній поразці

У осередку бактеріологічного (біологічного) ураження організовуються і проводяться:

- бактеріологічна розвідка і індикація бактерійних засобів;

- карантинний режим або обсервація;

- санітарна експертиза;

- контроль зараження продовольства, харчової сировини, води, фуражу, їх знезараження;

- протиепідемічні, санітарно-гігієнічні, спеціальні профілактичні, лікувально-евакуаційні, протиепізоотичні, ветеринарно-санітарні заходи, а так само санітарно-роз'яснювальна робота.

При організації робіт по ліквідації осередку бактеріологічного ураження враховуються:

- здатність бактерійних засобів збуджувати інфекційні захворювання серед людей і тварин;

- здатність деяких мікробів і токсинів тривалий час зберігатися в довкіллі;

- наявність і тривалість інкубаційного періоду виявлення хвороби;

- складність лабораторного виявлення відповідного збудника і тривалість визначення його виду;

- небезпека зараження особового складу формувань і необхідність використання засобів особистого захисту.

У разі виявлення ознак застосування бактерійних засобів, в район негайно висилається бактеріологічна розвідка. На підставі отриманих даних встановлюється зона карантину або обсервації; намічається об'єм і послідовність проведення заходів, а так само порядок застосування сил і засобів для ліквідації осередку бактеріологічного ураження.

Після того, як буде визначений вид збудника, проводиться екстрена профілактика - застосування специфічних для цього збудника препаратів: антибіотиків, сироваток та ін., своєчасне використання, яких зменшить кількість жертв, і сприятиме прискореній ліквідації осередку ураження.

Для проведення заходів по ліквідації осередку бактеріологічного ураження притягуються в першу чергу сили і засоби, що знаходяться на території осередку, у тому числі СЕС, ветеринарні станції, пересувні протиепідемічні бригади, лікарні, поліклініки та ін. медичні і ветеринарні установи і формування.