Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Організація оповіщення

Система оповіщення складається із загальнодержавної, регіональних і спеціальних систем централізованого оповіщення, локальних і об'єктових систем оповіщення, систем циркулярного виклику.

На випадок загрози або виникнення НС регіонального рівня в областях і містах створюються регіональні системи централізованого оповіщення, в який може використовуватися апаратура і технічні засоби оповіщення ЦЗ, канали і засоби ліній зв'язку, мережа радіосповіщення і телебачення (мовні канали), мережі зв'язку. Ця система повинна забезпечувати можливість циркулярного або вибіркового оповіщення. На об'єктах підвищеної небезпеки за їх рахунок створюються системи оповіщення, пов'язані з регіональними системами централізованого мовлення.

Локальні системи оповіщення, створюються на об'єктах підвищеної небезпеки. До їх складу входять радіоточки мережі радіомовлення і відомчих радіотрансляційних вузлів, вуличні гучномовці, електросирени, система централізованого виклику, записи з текстами звернень. Локальні системи повинні забезпечувати оповіщення:

  • керівників і інших працівників об'єктів підвищеної небезпеки;

  • оперативних чергових аварійно-рятувальних служб, чергових органів МВС відповідних територій;

  • керівників і посадовців підприємств, установ (передусім дитячих і медичних) і населення, що потрапляють в зону НС.

На об'єктах підвищеної небезпеки, у яких зона ураження не виходить за межі об'єкту, - створюються об'єктові системи для оповіщення керівного складу, посадовців і персоналу об'єкту; рятувальних служб, управління відділу по НС і ЦЗ, органів МВС по прямих телефонах.

Готовність систем оповіщення забезпечується шляхом:

  • організації цілодобового чергування на всіх рівнях і в усіх структурах тих, що мають обов'язки у сфері цивільного захисту населення;

  • своєчасною підготовкою персоналу чергових служб до дій в НС;

  • впровадження автоматизованих систем оповіщення з використанням сучасних технологій;

  • якісного експлуатаційно-технічного обслуговування апаратури, технічних засобів оповіщення і систем зв'язку ЦЗ.

Організація зв'язку (проходження інформаційних потоків)

При загрозі і виникненні надзвичайних ситуацій забезпечення стійкого зв'язку здійснюється за рахунок виконання організаційно-технічних заходів, основними з яких є:

  • надання членам Комісії з ТЕБ і НС усіх рівнів пріоритетного права на користування телефонним і телеграфним зв'язком;

  • організація роботи аварійно-відновних команд зв'язку;

  • використання міжміської державної мережі електрозв'язку;

  • розробка мережі запасних маршрутів доставки пошти;

  • узгодження з Держкомзв'язку питань організації обхідних і дублюючих ліній зв'язку інших Міністерств і відомств;

  • створення і використання рухливих вузлів електрозв'язку;

  • забезпечення можливості використання мереж радіозв'язку для дублювання слабо захищених мереж кабельного зв'язку;

  • забезпечення об'єктів електрозв'язку резервними або дублюючими джерелами електропостачання.

Для забезпечення посадовцям пріоритетного права на користування міжміським телефонним і телеграфним зв'язком використовується система паролів. Телефонні переговори з метою обміну оперативною інформацією забезпечуються по паролю "Беда". Екстрене право на користування цим паролем надане чергово-диспетчерським службам об'єктів підвищеній небезпеці. Для передачі документальних відомостей надається право на телеграфний зв'язок по паролю "Шторм". При цьому обробка і передача телеграм здійснюється негайно. Для передачі розпорядження на оповіщення, забезпечення захисту населення і територій, підприємств, установ, організацій, а також організації заходів по попередженню НС відповідним посадовцям надаються телефонні і телеграфні канали по паролю "Стрела". Цей пароль одночасно є категорією термінової телеграми.