Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Дезактивація непродовольчих товарів

З метою зниження радіоактивності непродовольчих товарів використовують природну і штучну дезактивацію. Природна дезактивація досягається при зберіганні непродовольчих товарів певну кількість часу. Штучна - може здійснюватися механічним і фізико-хімічним способами.

До механічних способів відноситься:

- видалення радіоактивного пилу, за допомогою щіток, струшування, вибивання, використання потужних пилососів, змивання струменем чистої води з наступним висушуванням;

- переміщення товарів із зараженої тари в чисту;

- звільнення від паперової або целофанової упаковки з таких товарів як сорочки, блузи і тому подібне

Фізико-хімічний спосіб - це дезактивація різних предметів, у тому числі і непродовольчих товарів шляхом обмивання їх поверхні розчинами на основі порошку СФ-2, СФ-2У, препаратів ОП-7, ОП-10, кислот і лугів. За відсутності цих розчинів використовують мило, соду і пральні порошки. Крім того, застосовують розчини окисників (наприклад, перекиси водню), ефективних при видаленні з поверхні РР.

При дезактивації забарвлених поверхонь або предметів фізико-хімічним способом використовуються органічні розчинники (спирт, ацетон, бензин).

Дезактивацію непродовольчих товарів проводять, в основному, миттям їх поверхонь. Проте деякі товари не підлягають змочуванню, тому до них застосовується сухе повітряне чищення за допомогою пилососа.

Повнота дезактивації обов'язково перевіряється дозиметричними приладами.

Дегазація

Дегазація - це комплекс заходів по знезараженню будівель і територій, устаткування, інвентарю, продовольчих і непродовольчих товарів від ХНР.

Суть дегазації полягає в руйнуванні (нейтралізації) або видаленні ХНР. Процес проводиться з урахуванням основних фізико-хімічних властивостей цих речовин. По-перше, ХНР здатні випаровуватися. По-друге, вони можуть вступати в хімічну реакцію з іншими речовинами, утворюючи малотоксичні або нетоксичні продукти. По-третє, деякі ОР при взаємодії з водою утворюють нетоксичні продукти гідролізу. Виходячи з цього, дегазація здійснюється: хімічним, фізико-хімічним, фізичним і механічним способами.

Хімічний спосіб базується на взаємодії хімічних речовин з ОР, внаслідок чого виникають нетоксичні речовини. Цей спосіб дегазації здійснюється протиранням зараженої поверхні дегазуючими розчинами або їх обробкою водними кашками (хлорним вапном). За відсутності штатних дегазуючих речовин можна використовувати промислові відходи, що містять речовини лужної і окислювально-хлорної дії.

Фізико-хімічний спосіб заснований на змиванні ОР із забрудненої поверхні за допомогою миючих речовин або розчинників. При дегазації розчинниками ОР не знешкоджуються, а розчиняються і віддаляються із зараженої поверхні разом з розчинником. Розчинниками можуть бути - бензин, гас, дизпаливо, діхлоретан, спирт.

Фізичний спосіб заснований на випарюванні ОР із зараженої поверхні і частковим їх розкладанням під дією високотемпературного газового потоку. Проводиться за допомогою теплових машин.

Механічний спосіб - зріз і видалення верхнього шару ґрунту за допомогою бульдозерів, грейдерів на глибину 7 - 8 см, а снігу до 20 см, або нейтралізації забрудненої поверхні з використанням покриття з соломи, очерету і так далі.