Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Глава 2 класифікація надзвичайних ситуацій в україні

2.1 Класифікація нс в Україні

Метою класифікації НС в Україні є створення єдиної системи визначення рівнів НС і забезпечення оперативного і ефективного реагування на них.

Надзвичайні ситуації класифікуються по характеру походження, мірі поширення, розміру людських втрат і матеріальних збитків.

Залежно від причини походження подій, які можуть спричинити виникнення надзвичайних ситуацій на території України, надзвичайні ситуації класифікуються по характеру походження таким чином:

  • техногенного характеру - транспортні аварії (катастрофи), пожежі, вибухи на вибухонебезпечних об'єктах або їх загроза, аварії з викидами (загрозою викиду) небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптове руйнування споруд і будівель, аварії на інженерних мережах і спорудженнях життєзабезпечення, гідродинамічні аварії на греблях і тому подібне;

  • природного характеру - небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні, морські і прісноводні явища, деградація ґрунтів і надр, природні пожежі, зміни стану повітряного басейну, інфекційна захворюваність людей, сільськогосподарських тварин, масове ураження сільськогосподарських рослин шкідникам і хворобами, зміна стану водних ресурсів біосфери і тому подібне;

  • соціального характеру - пов'язані з протиправними діями терористичного і антиконституційного напряму: здійснення або реальна загроза терористичного акту (озброєний напад, захоплення і утримання важливих об'єктів, ядерних установок і матеріалів, систем зв'язку і телекомунікацій, напад або замах на екіпаж повітряного або морського судна), викрадення (спроба викрадення) або знищення суден, захоплення заручників, установка вибухових пристроїв в громадських місцях, викрадення або захоплення зброї, виявлення боєприпасів, що задавнилися, і т. п.;

  • військового характеру - пов'язані з наслідками застосування зброї масового ураження і звичайних засобів ураження, під час яких виникають вторинні чинники ураження населення, внаслідок руйнування АЕС і гідроелектростанцій, складів і сховищ, радіоактивних і токсичних речовин і тому подібне.

Порядок класифікації надзвичайних ситуацій по їх рівнями визначається Кабінетом Міністрів України. Залежно від об'ємів, заподіяних надзвичайною ситуацією наслідків, кількості постраждалих і загиблих, об'ємів технічних і матеріальних ресурсів, необхідних для ліквідації її наслідків, визначаються такі рівні надзвичайних ситуацій: державний; регіональний; місцевий; об'єктовий.

До державного рівня відносяться НС, що розвиваються на території двох і більше областей, АРК, Києва, Севастополя або загрожують трансграничним поширенням, а також у випадках, коли для їх ліквідації потрібні матеріальні і технічні ресурси в об'ємах, що перевищують власні можливості окремої області (АРК, Києва, Севастополя), але не менше одного відсотка витрат, відповідного бюджету.

До регіонального рівня відносяться НС, що виникають на території двох і більше адміністративних районів (міст обласного підпорядкування) області, АРК, м. Києва, Севастополя або загрожують поширенням на територію сусідніх областей України, а також у разі, коли для їх ліквідації потрібні матеріальні і технічні ресурси в об'ємах, що перевищують власні можливості окремого району (міста обласного підпорядкування), але не менше одного відсотка об'єму витрат, відповідного бюджету.

До місцевого рівня відносяться НС що виходять за межі потенційного об'єкту, загрожують розширенням ситуації і її вторинних чинників на довкілля, сусідні населені пункти, інженерні споруди, а також у випадках, коли для їх ліквідації потрібні матеріальні і технічні ресурси в об'ємах, що не перевищують власні можливості потенційно небезпечних об'єктів, але не менше одного відсотка об'єму витрат відповідного бюджету. До місцевого рівня відносяться також НС, що виникають на об'єктах житлово-комунальної сфери і інших об'єктах, що не входять в затверджені переліки потенційно небезпечних об'єктів.

До об'єктового рівня відносяться усі НС що не підпадають під вище перелічені визначення.

Особливості оцінки і реагування на НС військового характеру визначаються законодавством, окремими нормативними і відповідними оперативними і мобілізаційними планами.