Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

5.2. Прогнозування обстановки при аваріях на хімічно небезпечних об'єктах

5.2.1. Терміни і визначення

Хімічно небезпечний об'єкт (ХНО) - об'єкт, на якому зберігають, переробляють, використовують або транспортують небезпечну хімічну речовину, при аварії на якому або при руйнуванні якого може статися загибель або хімічне зараження природного довкілля.

Техногенна небезпека - стан, що внутрішньо властивий технічній системі, промисловому або транспортному об'єкту, реалізовується у вигляді вражаючих дій джерела техногенної надзвичайної ситуації на людину і довкілля при його виникненні, або у вигляді прямого або непрямого збитку для людини і довкілля в процесі нормальної експлуатації цих об'єктів.

Руйнування хімічно небезпечного об'єкту - результат катастроф і стихійних лих, що привели до повної розгерметизації усіх місткостей і порушення технологічних комунікацій.

Аварія - порушення технологічних процесів на виробництві, ушкодження трубопроводів, місткостей, сховищ, транспортних засобів, що призводить до викиду ХНР в атмосферу в кількостях, які можуть викликати масове ураження людей і тварин.

Аварійно хімічно небезпечна речовина (ХНР) - небезпечна хімічна речовина, що вживається в промисловості і сільському господарстві, при аварійному викиді (розливі) якої може статися зараження довкілля в концентраціях (токсодозах), що вражають живий організм.

Аварійно хімічно небезпечна речовина інгаляційної дії (ХНРІД) - аварійно хімічно небезпечна речовина, при викиді (розливі) якої може статися масове ураження людей інгаляційним шляхом.

Небезпечна хімічна речовина - хімічна речовина, пряма або опосередкована дія якої на організм людини може викликати гострі і хронічні захворювання людей або їх загибель.

Середньодобова гранично-допустима концентрація (ГДКСД) - це така концентрація шкідливої речовини в повітрі населених місць, яка при щоденному перебуванні людини протягом 24 годин, не може викликати захворювання або відхилення від норми стани здоров'я, що виявляються сучасними методами досліджень, в процесі життя сучасних і наступних поколінь.

Гранично-допустима концентрація робочої зони (ГДКРЗ) - це така концентрація шкідливої речовини в повітрі робочої зони, яка при щоденній роботі протягом 8 годин, але не більше 41 години в тиждень, упродовж усього робочого стажу не може викликати захворювання або відхилення в стані здоров'я, що виявляються сучасними методами досліджень, в процесі роботи або віддалених термінах життя справжніх і наступних поколінь.

Токсодоза - це величина, рівна кількості токсичної речовини, що потрапляє в організм, віднесеному до маси його тіла.

Гранично допустима токсодоза - така доза (концентрація), при якій симптоми отруєння ще не настають.

Середня порогова (токсодоза РС50) - доза, яка викликає початкові симптоми отруєння ХНР у 50 % уражених;

Середня виводяща (токсодоза ІС50) - доза, яка призводить до втрати працездатності у 50 % уражених;

Середня смертельна (токсодоза LC50) - доза, що призводить до загибелі 50% людей або тварин при 2 - 4 годинній інгаляційній дії.

Хімічне зараження - поширення небезпечних хімічних речовин в природному довкіллі в концентраціях або кількостях, що створюють загрозу для людей, сільськогосподарських тварин і рослин протягом певного часу.

Осередок хімічного ураження - територія, в межах якої в результаті дії небезпечних хімічних речовин сталися масові ураження людей, сільськогосподарських тварин і рослин.

Зона хімічного зараження - територія або акваторія, в межах якої поширені або куди привнесені небезпечні хімічні речовини в концентраціях або кількостях, що створюють небезпеку для життя і здоров'я людей, для сільськогосподарських тварин і рослин протягом певного часу.

Глибина зараження - максимальна протяжність відповідної площі зараження за межами місця аварії.

Глибина поширення - максимальна протяжність зони поширення первинної або вторинної хмари ХНР.

Тривалість хімічного зараження - час випару ХНР, на продовженні якого існує небезпека ураження людей.

Первинна хмара - хмара ХНР, що утворюється в результаті миттєвого (1-3 хв.) переходу в атмосферу частини ХНР з місткості при її руйнуванні.

Вторинна хмара - хмара ХНР, що утворюється в результаті випару речовини, що розлилася, з підстилаючої поверхні.

Еквівалентна кількість ХНР - така кількість хлору, масштаб якого при інверсії еквівалентний масштабу зараження при цій мірі вертикальної стійкості атмосфери кількістю ХНР, що перейшла в первинну (вторинну) хмару.

Площа зони фактичного зараження ХНР - площа території, зараженої ХНР в небезпечних для життя межах.

Площа зони можливого зараження ХНР - площа території, в межах якої під впливом зміни напряму вітру може переміщатися хмара ХНР.