Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Особливості арінр в районах стихійного лиха

Успіх дій формувань значною мірою залежить від своєчасної організації і проведення розвідки і від обліку різних умов обстановки, що склалася.

У районі стихійного лиха розвідка визначає: межі району лиха і напрям його поширення, об'єкти і населені пункти, яким погрожує небезпека, місця скупчення людей, шляхи введення сил і техніки, стан і характер руйнування будинків і споруд, стан людей в пошкоджених будинках, характер і місця аварій на комунально-енергетичних мережах, об'єм робіт по їх локалізації і ліквідації.

До складу розвідувальних формувань бажано притягати людей, що знають цю місцевість, розміщення об'єкту, комунальних мереж і специфіку виробництва.

Для ліквідації наслідків землетрусів притягуються формування, оснащені інженерною технікою (бульдозерами, екскаваторами, кранами, домкратами, бензорізаками) і іншою потужною технікою і інструментом.

При проведенні АРІНР в районі землетрусу в першу чергу:

- витягають людей з-під завалів, із зруйнованих палаючих будинків і надають їм першу медичну допомогу;

- влаштовують проїзди (проходи) в завалах;

- локалізують і усувають аварії на інженерних мережах, загрозливі життю людей і що перешкоджають проведенню рятувальних робіт;

- руйнують або зміцнюють конструкції будівель і споруд, загрозливих обвалом;

- обладнують пункти збору для потерпілих і медичні пункти;

- організовують водопостачання.

Під час повені для проведення рятувальних робіт притягуються рятувальні формування, а так само відомчі спеціальні підрозділи, оснащені плавзасобами, санітарні дружини і пости, гідрометеорологічні пости і інші формування ЦЗ. Рятувальні роботи при повені спрямовані на пошук людей на затопленій місцевості і їх евакуація в безпечні райони.

Невеликим групами людей, що знаходяться у воді, скидають рятівні круги, дошки, колоди та ін. плаваючі предмети, враховуючи напрям течії води, швидкість і напрям вітру, піднімають їх на плавзасоби і евакуювали в безпечні райони. Для вивезення великих груп людей використовують баржі, теплоходи, катери. Перша медична допомога надається сандружинниками безпосередньо в зоні затоплення, а спеціалізована медична допомога після доставки на причал.

При зсувах організовується і здійснюється термінове оповіщення населення і об'єктів, евакуюють населення і матеріальні цінності, приводять в готовність формування. В першу чергу проводять пошук уражених людей, витягають їх з-під завалів і зруйнованих будинків, надають першу медичну допомогу. Влаштовуються проїзди в завалах, локалізують і гасять пожежі, ліквідовують наслідки зсуву. Після чого відновлюють дороги, дорожні споруди, комунально-енергетичні мережі.

Для боротьби з сніговими заметами і обмерзанням притягають як формування ЦЗ, так і працездатне населення цього адміністративного району (населеного пункту), а при необхідності і сусідніх районів. Снігоприбиральні роботи проводяться на основних транспортних магістралях, оновлюється робота об'єктів життєзабезпечення, енерго-, тепло-, і водопостачання.

При обмерзанні найуразливіші і руйнуються лінії електропередачі і зв'язку, контактні лінії електротранспорту. Боротьба з обмерзанням здійснюється трьома способами - механічним, тепловим і за допомогою антіобморожувачів.

При бурях, ураганах, смерчах проводяться попереджувальні роботи. У районах, де часто виникають урагани, будівлі і споруди будуються із стійкіших матеріалів, встановлюють міцні опори ліній електропередачі, а для укриття людей - поглиблені захисні споруди. Про загрозі урагану оповіщається населення, адміністрація об'єктів і формування.

До появи ураганного вітру здійснюються різноманітні інженерно-технічні заходи по посиленню конструкцій, будівель і споруд, зміцненню і закріпленню техніки, дахів будинків, закриваються вікна і двері, перекриваються комунально-енергетичні мережі, забезпечується укриття людей в захисних спорудах.

Після урагану особовий склад формувань і працездатне населення проводять АРІНР по наданню допомоги потерпілим і відновлення життєдіяльності в районах лиха.

Боротьба з пожежами (лісовими і торф'яними). Щоб ліквідовувати пожежу, треба ії зупинити, загасити і потім патрулювати територію. Основні способи гасіння лісових пожеж :

- нахльостування або закидання кромки пожежі землею;

- використання огороджувальних та мінералізованих смуг і канав;

- гасіння пожежі водою і розчинами вогнегасних хімікатів;

- використання зустрічного вогню.

Основним способом гасіння підземної торф'яної пожежі є обкопування палаючої території канавами (ровами). Ширина рову складає 0,7 - 1 метр, а глибина - до мінерального ґрунту або ґрунтових вод. Пожежу обкопують, передусім, з боку підприємства або населеного пункту. Торф, що горить, заливається водою під великим тиском.