Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Світлове випромінювання

За своєю природою світлове випромінювання ядерного вибуху - потік променистої енергії оптичного діапазону. Джерело світлового випромінювання - область вибуху, що світиться, складається з нагрітих до високої температури речовин ядерного боєприпасу. Температура області, що світиться, протягом деякого часу порівнянна з температурою поверхні сонця (максимум 8000 - 10000 і мінімум 1800 0С). Розміри області, що світиться, і її температура швидко змінюються в часі. Тривалість світлового випромінювання залежить від потужності і виду вибуху і може тривати до десятків секунд.

Вражаюча дія світлового випромінювання характеризується світловим імпульсом. Світловий імпульс - кількість енергії прямого світлового випромінювання ядерного вибуху, що падає на одиницю площі за весь час випромінювання. Одиниця світлового імпульсу - джоуль на квадратний метр (Дж/м2). Світловий імпульс залежить від потужності і виду вибуху, відстані від центру вибуху і послаблення світлового випромінювання в атмосфері, а також від екрануючої дії диму, пилу, рослинності, нерівностей місцевості і т. д.

При наземних і надводних вибухах світловий імпульс на тих же відстанях менший, ніж при повітряних вибухах такої ж потужності. Це пояснюється тим, що світловий імпульс випромінює півсфера, хоча і більшого діаметру чим при повітряному вибуху.

При ядерному вибуху на великій висоті рентгенівські промені поглинаються великими товщами розрідженого повітря. Тому температура вогняної кулі нижча. Для висот близько 30 - 100 км на світловий імпульс витрачається близько 25 - 35 % усієї енергії вибуху.

Дія світлового імпульсу на людей і сільськогосподарських тварин

Світлове випромінювання ядерного вибуху при безпосередній дії викликає опіки відкритих ділянок тіла, тимчасове засліплення або опіки сітківки очей. Можливі вторинні опіки, що виникають від полум'я будівель, що горять, споруд, рослинності, одягу, що запалився або тліє. Опіки розрізняють по тяжкості ураження організму.

Опіки першого ступеня виражаються в хворобливості, почервонінні і припухлості шкіри. Вони не представляють серйозної небезпеки і швидко виліковуються без яких-небудь наслідків. При опіках другого ступеня утворюються пухирі, заповнені прозорою білковою рідиною; при ураженнях значних ділянок шкіри людина може втратити на деякий час працездатність і потребує спеціального лікування. Опіки третього ступеня характеризуються омертвлянням шкіри з частковим ураженням паросткового шару. Опіки четвертого ступеня: омертвляння шкіри і глибших шарів тканин (підшкірної клітковини, м'язів, сухожиль, кісток). Ураження опіками третього і четвертого ступеня значної частини шкірного покриву може привести до смертельного результату.

Одяг людей і вовняний покрив тварин захищає шкіру від опіків. Тому опіки частіше бувають у людей на відкритих частинах тіла, а у тварин - на ділянках тіла, покритих коротким і рідкісним волосом.

Велику небезпеку для людей і сільськогосподарських тварин представляють пожежі, що виникають на об'єктах господарської діяльності в результаті дії світлового випромінювання.

Ураження очей людини може бути у вигляді тимчасового засліплення - під впливом яскравого світлового спалаху. У сонячний день засліплення триває 2 - 5 хвил., а вночі, коли зіниця сильно розширена - до 30 хвил. і більше. Важча (безповоротне) поразка - опік очного дна - виникає у тому випадку, коли людина фіксує свій погляд на спаласі вибуху.

Світлове випромінювання поширюється прямолінійно. Будь-яка непрозора перешкода, об'єкт, що створює тінь може служити захистом від нього. Використовуючи для укриття ями, канави, горби, насипи, простінки між вікнами, різну техніку, крони дерев і тому подібне, можна значно ослабити або зовсім уникнути опіків від світлового випромінювання. Повний захист забезпечують сховища і протирадіаційні укриття.