Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tolstih_A.S._TSIVILNIY_ZAHIST_2012.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Дії арс з гасіння пожеж

Пожежа - це неконтрольоване горіння, що супроводжується знищенням матеріальних цінностей і що створює небезпеку для життя людей. Основними характеристиками пожежі, являються: площа осередку горіння, його інтенсивність, швидкість поширення і тривалість пожежі.

Під осередком пожежі розуміють ділянку найбільш інтенсивного горіння за трьох основних умов: безперервний вступ окисника (повітря); безперервна подача палива (горючих матеріалів); безперервне виділення теплоти, необхідної для підтримки процесу горіння. В осередку пожежі виділяються: зона горіння, зона теплової дії і зона задимлення.

Локалізація пожежі - це дії, спрямовані на обмеження поширення горіння; вона є першим етапом заходів по гасінню пожежі. Припинення горіння досягається або розподілом реагуючих речовин, або шляхом охолодження матеріалів, що горять, нижче за температуру їх займання. З цією метою застосовуються різні вогнегасні засоби, а також прилади, машини і агрегати.

Вогнегасні засоби розділяються на наступні види: реакції, що охолоджують зону, або речовини (вода, водні розчини сумішей і інші), що ні горять; розбавляючи речовини в зоні реакції горіння (інертні гази, водяна пара, тонкороспорошена вода і інші); ізолюючі речовини від зони горіння (хімічні і легко-механічні піни, вогнегасні порошки, сипкі речовини, що не згорають, листові матеріали і інші).

Процес гасіння пожежі розділяють на два умовні етапи: перший - до локалізації, другий - після локалізації. Пожежа локалізована, якщо поширення вогню обмежене і є можливість його ліквідації. Другий етап - ліквідація пожежі, що має на увазі повне припинення горіння і виключення повторного займання.

Основне завдання при пожежі - пошук і надання допомоги потерпілим. Рятувальні роботи проводяться після проведення розвідки і оцінки обстановки, що склалася. Розвідка включає: встановлення місцезнаходження людей; визначення характеристик пожежі; виявлення небезпеки вибухів і обвалень; визначення шляхів і напряму роботи; з'ясування необхідності евакуації матеріальних цінностей і шляху евакуації; визначення загрози людям від вогню і диму.

Рятувальні роботи проводяться коли: людям погрожує вогонь; виникає небезпека вибуху або обвалення конструкцій; приміщення і шляхи евакуації заповнені димом; у приміщеннях висока температура; люди не можуть самостійно покинути небезпечні місця. В першу чергу вирішується завдання надання допомоги людям. Головну небезпеку для людей на пожежах представляють димові гази, що містять токсичні продукти горіння, які разом з повітрям можуть бути нагріті до високої температури. Пряму дію полум'я на людину викликає обвуглювання і опіки тканин. Окрім перерахованого часте явище на пожежі - паніка, що утрудняє прийняття людьми адекватних обстановці рішень.

При гасінні пожеж в будівлях безпека рятувальників залежить від міцності окремих конструкцій і усієї будівлі в цілому. Тому вживають заходи, що перешкоджають їх обваленню: охолоджують конструктивні елементи; створюють екран з водяної завіси; знижують температуру повітря в приміщенні шляхом зволоження повітря; по можливості знижують навантаження на несучі конструкції, видаляючи з них різне устаткування і майно.