Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

Геологія з основами геоморфології

  1. Визначити об'єкти вивчення геології та геоморфології, їх теоретичне і практичне значення

Геологія – це природнича наука, що вивчає будову. Склад, походження і розвиток землі, вона досліджує статистичні явища і динамічні процеси які проявилися в минулому і відбуваються на нашій планеті сьогодні.

Предметом дослідження геології є літосфера.

Об’єктом геології виступають мінерали, гірські породи, викопні рештки та геологічні процеси

Геоморфологія вивчає будову, походження, історію розвитку і динаміку рельєфу земної поверхні. Рельєф формується внаслідок взаємодії зовнішніх і внутрішніх процесів.

Об’єктом геоморфології є рельєф поверхні Землі.

Геологія вивчає:

  • Речовинний склад земної кори

  • Динамічні процеси, що відбуваються у надрах землі і на її поверхні (динамічна геологія)

  • Історію і розвиток землі (історична геологія)

  • Вивчає геологічну будову і розвиток окремих регіонів (регіональна геологія)

  • Походження, склад, умови залягання і рух підземних вод (гідрогеологія)

  • Геологічні умови спорудження і експлуатацію інженерно технічних споруд (інженерна геологія)

  • Геологічне забезпечення гірничого виробництва при проектуванні, будівництві, експлуатації та ліквідації гірничих підприємств (гірничо-промислова геологія).

  1. Охарактеризувати Землю як космічне тіло Сонячної системи.

Сонячна система складається з центрального тіла — Сонця; 9 пла-нет (Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон); супутників планет (44); малих планет — астероїдів (їх нараховується близько 50 тис.) та метеорних тіл і комет (близько 900). 

Планети сонячної системи поділяються на

  • Внутрішні (земле подібні): Меркурій, Венера, Земля, Марс. Вони відносно малі за розміром, складені кам’яною або металічною речовиною земного типу, мають незначну масу атмосфери і відносно невелику швидкість обертання навколо осі

  • Зовнішні: Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун Плутон, які характеризуються значними розмірами, низькою щільністю речовини, щільною атмосферою і відносно високою швидкість обертання навколо осі.

Зовнішні і внутрішні планети відділюють поле астероїдів, що знаходиться між Марсом і Юпітером.

Земля́ — третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства

Також Земля характеризується наявністю водної оболонки і супутника місяця.

Земля маємагнітне і тісно пов'язане з ним електричне поля. Гравітаційне поле Землі зумовлює її близьку до сферичної форму й існуванняатмосфери.

Земля обертаючись навколо своєї осі, вона в той же час обертається навколо Сонця з середньою швидкістю 30 км/сек. Разом з Сонцем та іншими планетами сонячної системи вона рухається до сузір’я Геркулеса зі швидкістю 20 км/сек. Протягом року швидкість пересування Землі в цьому напрямку то зменшується, то збільшується від 24 км/сек у вересні до 45 км/сек у березні.

3. Представити загальну характеристику Землі (її форму, розміри та густину).

Форма Землі — геоїд.

Геоїд – це деяка уявна рівнева поверхня по відношеню до якої сила тяжіння направлена перпендикулярно; над океанами геоїд співпадає з поверхнею води, яка уявно знаходиться у стані спокою.

Земля́ — третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства

Також Земля характеризується наявністю водної оболонки і супутника місяця.

Земля обертається навколо Сонця еліптичною орбітою (дуже близькою до колової) із середньою швидкістю 29 785 м/с на середній відстані 149,6 млн км із періодом, що приблизно дорівнює 365,24 доби (зоряний рік). Період обертання планети навколо своєї осі 23 год 56 хв 4,1 с.

Середній радіус Землі становить 6371,032 км,

екваторіальний — 6378,16 км,

полярний — 6356,777 км.

Площа поверхні земної кулі 510 млн км²,

об'єм — 1,083·1012 км³,

середня густина — 5518 кг/м³.

Маса Землі становить 5976·1021 кг.

Земля маємагнітне і тісно пов'язане з ним електричне поля. Гравітаційне поле Землі зумовлює її близьку до сферичної форму й існуванняатмосфери.

Внаслідок диференціації речовини Землі, під дією гравітаційного поля, в умовах розігріву земних надр виникли і розвилися різні за хімічним складом, агрегатним станом і фізичними властивостями оболонки — геосфериядромантіяземна корагідросфераатмосферамагнітосфера.

  1. Проаналізувати роль геологічних процесів (екзогенних та ендогенних) на екологічний стан довкілля.

Геологічні процеси – природні процеси, які викликають зміни в складі і будові земної кори іверхньої мантії, а також рельєфі. Геологічні процеси поділяють на ендогенні і екзогенні.

Напр., тектонічні структури і магматичні породи формуються під дією ендогенних процесів, а осадові породи – при переважному впливі екзогенних процесів. Часто має місце комплексний їх прояв. Історію геологічних процесів вивчають за будовою земної кори, похованим рельєфом минулих епох.

Ендоге́нні проце́си— геологічні процеси, пов'язані з енергією, яка виникає у надрах Землі.

До ендогенних процесів відносять тектонічний рух земної коримагматизмметаморфізмсейсмічна активність.

Просторові нерівномірності глибинних процесів пояснюють розділення земної кори на більш або менш геологічно активні області, напр. на геосинкліналі і платформи.

Екзогенні процеси (рос. экзогенные процессы, англ. exogenic processes, exogenousprocesses; нім. exogene Vorgänge m pl) – геологічні процеси, що відбуваються на поверхні Землі та в її приповерхневих шарах (вивітрюванняденудаціяабразіяерозія, діяльність льодовиківпідземних вод); зумовлені, головним чином, енергією сонячної радіації, силою тяжіння і життєдіяльністю організмів; тісно пов'язані з ендогенними процесами. Протилежне – ендогенні процеси.

  1. Визначити фізичні поля та назвати хімічний склад літосфери.

Фізичні поля Землі представлені гравітаційним, магнітним й електричним полями. 

Гравітаційне поле Землі – силове поле, зумовлене тяжінням маси Землі і відцентровою силою, яка виникає внаслідок добового обертання Землі. Гравітаційне поле Землі характеризується силою тяжіння, потенціалом сили тяжіння і різними його похідними. Сила тяжіння визначає справжню форму земної поверхні - геоїд, зумовлює рухи земної кори. Під її впливом відбувається переміщення пухких гірських порід, мас води, льоду, повітря. Гравітаційне поле Землі є однією з причин кругообігів у літосферіатмосфері і гідросфері. 

Магнітне поле Землі формується приблизно як магнітний диполь, з полюсами, які на даний час знаходяться поблизу географічних полюсів планети

Розрізняють такі види магнітного поля Землі: головне (зумовлене механіко-електромагнітними процесами у зовнішньому шарі ядра Землі); аномальне (пов’язане головним чином з намагніченістю гірських порід земної кори); зовнішнє (зумовлене електричними струмами, що існують у навколоземному космічному просторі, та індукованими у мантії Землі). Поле формує магнітосферу Землі, яка відхиляє частинки сонячного вітру.

Електричне поле Землі - електричне поле, що існує між поверхнею Землі та йоносферою. Напруженість найбільша біля поверхні Землі, де складає приблизно 130 В/м, і швидко спадає з висотою. 

Напруженість електричного поля Землі не постійна. Вона коливається в залежності від часу доби, пори року, але бувають також нерегулярні коливання. Земля заряджена негативно. Заряд Землі приблизно дорівнює 6·105 Кл.

В літосфері хімічні елементи зустрічаються в атмосферному іонізованому та молекулярному стані.

В земній корі знаходиться близько 93 хімічних елемента, більшість із них є складними і представлені сукупністю ізотопів, однак лише 10 хімічних елемента є будівними літосфери (які у сумі складають приблизно 96%). До цих елементів відноситься: кисень(58%), силіцій(19,6%), алюміній(6,4%), гідроген(3,0%), натрій(2,3%), залізо(1,8%), кальцій(1,8%), магній(1,6%), калій(1,3%), титан(0,27%).

Більшість елементів у земній корі зустрічаються у вигляді сполук з іншими елементами.

Всі речовини, що зустрічаються в земній корі, називають мінералами.Скупчення різних мінералів– це гірські породи. Розповсюдженність хімічних елементів в Землі вкрай нерівномірна.

  1. Проаналізувати розповсюдження хімічних елементів в оболонках Землі.

В земній корі встановлено 93 хімічних елемента, більшість з них є складними і представлені сумішшю ізотопів. В земній корі відомо понад 360 ізотопів. Лише 22 хімічних елемента не мають ізотопів і називаються простими (натрій, фтор, фосфор, марганець, золото та ін.).

Процентний вміст елемента в земній корі називають кларком.

Аналіз кларкового вмісту різних елементів в земній корі дозволив встановити деякі закономірності їх розподілу:

  • розповсюдженість хімічних елементів в земній корі вкрай нерівномірна і характеризується значними контрастами

  • розповсюдженість хімічних елементів відповідає їх положенню в періодичній системі Д.І. Менделєєва (найбільш розповсюджені елементи розташовані на початку періодичної системи і зі збільшенням порядкового номеру розповсюдженість елементів зменшується);

  • з двох сусідніх елементів періодичної системи кларк парного елемента, як правило вищий, аніж непарного (найбільш високий кларк мають елементи, різниця порядкових номерів яких рівна або кратна 6, наприклад О (8), 8 і (14), Са (20), Ре (26)).

Також міграція хімічних елементів може бути: механічна, фізико-хімічна, біологічна.

  1. Визначити поняття про геологічне середовище.

Геологічне середовище - верхні горизонти літосфери, взаємодіючі (актуально чи потенційно) з техносферою ( технічними об'єктами). Згідно Є. М. Сергєєву (1979) під геологічної середовищем розуміється "верхня частина літосфери, яка розглядається як багатокомпонентна динамічна система, яка перебуває під впливом інженерно-господарської діяльності людини і, в свою чергу, певною мірою визначає цю діяльність ". Геологічне середовище це підсистема гідролітосфери і біосфери.

Верхньою межею геологічного середовища є поверхня рельєфу (денна поверхня); нижня межа - плаваюча, неоднорідна і неоднакова по глибині в різних областях Землі. Вона визначається глибиною проникнення техногенних (антропогенних) впливів в земну кору під час різних видів діяльності людини. Максимальна глибина проникнення людини углиб все більш збільшується; в даний час надглибоке буріння досягло майже 12 км. Таким чином, в геологічне середовище включаються грунту і верхні горизонти гірських порід, що розглядаються як багатокомпонентні системи. 

Елементами (компонентами) геологічного середовища є: будь гірські породигрунту і штучні (техногенні) геологічні утворення, що складають масиви тієї або іншої структури і розглядаються як багатокомпонентні динамічні системи; рельєф і геоморфологічні особливості розглянутої території; підземні води (підземна гідросфера); геологічні та інженерно-геологічні процеси та явища, розвинуті на даній території. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]