Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

6.Визначити комплекс заходів щодо поліпшення якості міського середовища та його рекреаційних можливостей.

Міське середовище – це широке поняття, яке є предметом дослідження багатьох дисциплін у теоретичному і предметно- практичному аспектах. Як частина антропогенного ландшафту, де створені людиною споруди сполучаються із природними компонентами, воно розглядається нами з позиції ландшафтно-архітектурної організації території.

На загальний екологічний стан міста впливає довкілля, з території якого надходять сполуки сірки, азоту, вуглецю, що спричиняє кислотні опади. Тут проходять потужні транспортні магістралі, лінії електропередач, трубопроводи великого діаметру, технічний стан яких робить їх потенційно небезпечними екологічними об’єктами.

Заходи щодо поліпшення якості міського середовища:

- забезпечення екологічної безпеки ядерних об'єктів і радіаційного захисту населення та довкілля;

- мінімізація впливу наслідків аварії на ЧАЕС;

- поліпшення екологічного стану річок, та якості питної води;

- стабілізація і поліпшення екологічної ситуації в містах та промислових центрах;

- будівництво нових та реконструкція чинних потужностей комунальних очисних каналізаційних споруд;

- запобігання забрудненню Чорного та Азовського морів, поліпшення їхнього екологічного стану;

- формування збалансованої системи природокористування;

- збереження біологічної та ландшафтної різноманітності.

  1. Визначити основні промислові забруднювачі довкілля.

Підприємства металургії та енергетики — головні забруднювачі повітря — щорічно дають відповідно 35 і 32 % всіх забруднень від стаціонарних джерел.Основні забруднювачі довкілля важкими металами, особливо арсеном і свинцем, а також сірчаною та азотною кислотами — підприємства кольорової металургії. 

1. Чорна металургія. Процеси виплавки чавуну і переробки його на сталь супроводжуються викидом в атмосферу різних газів. Разом з доменним газом в атмосферу в невеликих кількостях викидаються також сполуки миш'яку, фосфору, сурми, свинцю, пари ртуті і рідких металів, ціанистий водень і смолисті речовини.

2. Кольорова металургія. Є джерелом забруднення атмосфери пилом і газами. Викиди кольорової металургії містять токсичні пилоподібні речовини, миш'як, свинець і інші, тому вони особливо небезпечні.

3. Вугільна промисловість. Джерелом забруднення є відвали порожньої породи, чи так звані териконники. Усередині териконників у наслідок самозаймання тривалий час іде горіння вугілля, яке супроводжується виділенням сірчистого газу, окису вуглецю, продуктів сублімації смолистих речовин. Териконники є джерелом пилу.

4. Нафтовидобувна, нафтопереробна, нафтохімічна промисловість. Повітряні викиди цих видів промисловості містять велику кількість вуглеводнів, сірководню і інших газів. Викид в атмосферу шкідливих речовин на нафтопереробних заводах відбувається, головним чином, у наслідок недостатньої герметизації устаткування.Заводи синтетичного каучуку викидають в атмосферу такі шкідливі речовини, як стирол, дивініл, ацетон, ізопрен і ін.

5. Промисловість будівельних матеріалів.

Виробництво цементу і будівельних матеріалів також може бути джерелом забруднення атмосфери різним пилом. Основні технологічні процеси цих виробництв - здрібнювання і термічна обробка шихт, напівфабрикатів та інших продуктів у потоках гарячих газів, що супроводжується викидом пилу в атмосферу.

6.Хімічна промисловість. До основних викидів підприємств хімічної промисловості відносяться окис вуглецю, окиси азоту, сірчистий ангідрид, аміак, пил від неорганічних виробництв, органічні речовини, сірководень і сірковуглець, хлористі сполуки, фтористі сполуки й інші.

  1. Джерела забруднення повітря у сільських районах

У сільських районах основними забруднювачами є тваринницькі і птахівницькі ферми, промислові комплекси по виробництву м'яса, підприємства районного об'єднання, енергетичні і теплосилові підприємства. До джерел забруднення атмосферного повітря і навколишнього середовища також відносяться склади, у яких відбувається протравлення насіння пестицидами, і поля, на які в тому чи іншому вигляді вносяться пестициди і мінеральні добрива, а також бавовноочисні заводи.

8. Великої шкоди рельєфу, земельним ресурсам, ґрунтовим водам завдає гірничодобувна промисловість.

9. Сильно забруднюють довкілля об'єкти енергетики, передусім ТЕЦ і ГРЕС. Поглинаючи величезну кількість нафтопродуктів, газу й вугілля, вони викидають в атмосферу мільйони кубометрів шкідливих газів, аерозолей і сажі, захаращують сотні гектарів землі шлаками й золою.

10.Військова діяльність була й залишається джерелом небезпеки для природи . Воєнно-промисловий комплекс (ВПК) споживає величезну кількість мінеральної сировини та енергії, потрібних для виробництва військової техніки.

11. Транспорт. Основними джерелами забруднення атмосфери є транспортні засоби з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ). Частка забруднення атмосфери від газотурбінних рухових установок (ГТРУ) і ракетних двигунів (РД) поки незначна, оскільки їхнє застосування в містах і промислових центрах обмежено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]