Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

8. Охарактеризуйте питання водного балансу ландшафту.

Водний потенціал виражається у здатності ландшафту використовувати отриману воду не тільки рослинністю, а й утворювати відносно замкнутий кругообіг води, придатний для потреб людини. Водний потенціал і властивості ландшафту впливають на біологічний кругообіг, грунтову родючість, розподіл складових водного балансу. Межі між внутріландшафтнимі геосистемами одночасно є межами територій з характерним водним балансом.

Всіелементиводногобалансувідчуваютьзалежністьвідлітогенноїоснови, енергетичноїбази і біотиландшафту.Навітьтакийелементводногобалансу, яккількістьатмосферноївологи, меншеіншихелементівпов'язаний з підстильноїповерхнею, характеризуєтьсявеликоюрізноманітністю в межахпорівняноневеликихплощ.Так, майжевсісусідніметеостанції і гідропоста, віддаленіодинвідодногонадесяткикілометрів і знаходяться в рівнинніймісцевостіпрактичнонаоднійвисоті, помітнорізнятьсязакількістюопадів, щовипадають.Навіть у пунктах, розташованихбуквальнопосусідству, навідстанідекількохкілометрів, випадаєрізнакількістьатмосфернихопадів.

Лісовіділянки, сприяючипідняття і збільшеннютурбулентностіпроходятьнаднимиповітрянихпотоків, а такожградієнтавологості, є причиноюзбільшеннякількостіопадів, щовипали.Різниця в кількості опадів між лісом і полем може досягати 12-27%.

Певний вплив на кількість перерозподіляється вологи надають впагопроніцаемость і вологонасичення гірських порід і грунтів, їх гранулометричний склад, інфіпьтраціонная здатність. Наприклад, на насичених вологою піщаних грунтах швидко просочується волога майже не перерозподіляється по поверхні, а складені пісками природні комплекси зволожуються більш-менш рівномірно по всій площі.

Більшою мірою, ніж дощові опади, в ландшафтах перерозподіляються сніг і тала вода. Метельовий перенесення пухкого снігу і його затримання формами рельєфу і рослинністю є головними причинами перерозподілу снігу. Відомо, що в районах з частими

відлигами, випаданням малорухливого мокрого снігу розподілення снігового покриву по території рівномірніше, ніж в умовах сухої і холодної зими. На лісовкриті площах з рівною поверхнею сніг також розподілений порівняно рівномірніше, ніж на відкритій місцевості з пересіченим рельєфом. Різниця у висоті снігової товщі і снегозапасов між окремими природними комплексами може досягати великих розмірів - від повної відсутності снігу в певні розташування (відкриті вершини пагорбів, круті схили і т.д.) до накопичення потужних снігових кучугур у пониженнях або у підстав деяких схилів.

Снігозапаси у лісових масивах можуть бути в півтора рази більше, ніж на полях. Наявність полезахисних лісових смуг призводить до збільшення снегозапасов в них в 3-5Г разів у порівнянні з відкритими ділянками. Це властивість рослинності (збільшувати шорсткість діяльної поверхні) лежить в основі деяких агротехнічних заходів, спрямованих на накопичення снігу на полях-залишення високої стерні, оранка снігу і т. п.

Утворена при таненні снігу вода частково йде на зволоження тих місць, де лежав сніг, частково стікає. Величина стоку залежить від рельєфу, рослинності, вологості і оттаянності грунтів. Чи не насичені вологою, що не мають мерзлоти до моменту танення снігу грунту поглинають до половини талих вод, тоді як мерзлі або вологонасичення грунту майже не вбирають воду. Значна частина вод, що надходять на поверхню інтенсивно і у великих кількостях, зазвичай стікає. Сток відбувається в тому випадку, якщо вологи надходить більше, ніж її може увібрати за цей час грунт. На стік, крім кількості і режиму випадання опадів, великий вплив мають подстилающая поверхню, літогенні основа ландшафтів і рослинний покрив.

Рослинністьсприяєскороченнюстоку.Вонастворюєнаповерхнігрунтумикронеровности, наякихзатримуєтьсявода, перешкоджаєущільненнюгрунту, збільшуєїїінфільтраційнуздатність; рослиннізалишкинагрунтівбираютьвологу і т. д. Особливовеликезатримуюче, впливнастікнадаєлісова

рослинність. Разом з тим у лісі зростає величина підземного, внутріпочвенного стоку і валовий запас води.

Повнийстік з лісових і луговихділянокрозрізняєтьсяпорівняномало.На лугових ділянках лісової зони він на 1/5 - 1/3 більше, ніж на лісової площі. Однак у разі порушення природної рослинності кількість стікаються поверхневим стоком води різко зростає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]