Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

3. Дати визначення антропогенного ландшафту та розглянути питання класифікації антропогенних ландшафтів за Мільковим.

Антропогенний ландшафт (за Мільковим) – це такий ландшафт, в якому на всій або більшій частині під впливом людини докорінній зміні піддався бодай один з компонентів ландшафту, в тому числі і рослинність.

За Мільковим, клас антропогенних ландшафтів – це сукупність комплексів, пов’язана з діяльністю людини в якій-небудь одній галузі народного господарства.

Вирізняють такі класи антропогенного ландшафту: сільськогосподарський; промисловий; лінійно-дорожній; лісовий антропогенний; водний антропогенний; рекреаційний; селітебний; белігеративний.

Сільськогосподарський - такий що виникає в процесі використання земель, рослинний і грунтовий покрив яких зазнає суттєвих змін і що більшою чи меншою мірою перебуває під контролем людини.

Промисловий такий, що виникає в процесі розвитку і обробки галузей виробництва.

Лінійно-дорожній – пов'язаний із використанням і трансформацією земель для забезпечення комунікації між людьми.

Лісовий антропогенний – такий,що утв.внаслыдок штучних лісових насаджень ы відновлення лісів на місці вирубувань ы антропогенного гару.

Водний антропогенний – такий , що виникає в процеси створення штучних водоймищ ы водотоків.

Рекреаційний – такий ,що утв.в зонах відпочинку або в зонах активного туризму.

Селітебний – своїм виникннням пов'язаний з поселеннями людини.

Белігеративний – виникає на місцях бойових дій або оборонних укріплень, внаслідок чого здебільшого суттєво змінюється рельєф, грунтовий і рослинний покрив.

4.Охарактеризувати принципи ієрархічного підходу до класифікації ландшафтів.

Вивчення різних груп ландшафтів завершується їх класифікацією, що дозволяє теоретично осмислити і узагальнити закономірності розвитку, побудови, функціонування та розміщення ландшафтів у просторі. У ландшафтознавстві розроблено дві класифікаційні моделі: ієрархічна класифікація, від фації до ландшафтної оболонки Землі, основою якої є співвідношення частини й цілого; типологічна класифікація, де будь-яка природна геосистема — індивід, а логічного основою служить співвідношення особливого, індивідуального і спільного, типового.Ієрархічна класифікація складається з глобальної, регіональної, локальної. На глобальному рівні вся планета Земля сьогодні розглядається як унікальна геосистема — епігеосферу. На регіональному рівнях суходіл поділяють на ландшафтні зони, країни, області, провінції, округи та власне ландшафти, а на локальному рівні — на місцевості, урочища,підурочища і фації.

5. Навести класифікацію ландшафтів за ступенем господарської цінності

За ступенем господарської цінності бонітету, всі антропогенні ландшафти поділяються на дві категорії:

1.         Культурні, чи конструктивні ландшафти – зазвичай прямі, регульовані людиною антропогенні комплекси, постійно підтримуються в стані, оптимальному для виконання покладених на них господарських, естетичних, ті інших функцій. Культурні ландшафти – результат раціонального ведення господарства, продуктивність їх, як правило, вище тих природних ландшафтів, на місці яких вони виникли. Більша частина пашних розроблених полів, полезахисних смуг, ставків, плодових садів, належить до типу культурних антропогенних ландшафтів.

2.         Акультурні ландшафти – антропогенні комплекси низького бонітету, так звані покинуті землі, „антропогенний бедленд”, що виникає в результаті нераціонального, неправильного ведення господарства. А.С.Барков такі ландшафти називає деструктивними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]