Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

4.Охарактеризувати впливметеорологічних величин і атмосфернихявищ на стан навколишнього природного середовища.

Небезпечніметеорологічніявища, щомаютьмісце в Україні:

сильнізливи (Карпатські та Кримські гори); град (на всійтериторіїУкраїни); сильна спека (степова зона); суховії, посухи (степова та східналісостеповазони); урагани, шквали, смерчі (більшачастинатериторії); пиловібурі (південнийсхідстеповоїзони); сильнітумани (південнийсхідстеповоїзони); сильнізаметілі (південнийсхідстеповоїзони); снігові заноси (Карпати); значніожеледі (степова зона); сильний мороз (північПолісся та східлісостеповоїзони). Крім того, вздовжузбережжя та в акваторіїЧорного і Азовськогоморівмаютьмісце шторми, ураганнівітри, смерчі, зливи, обмерзанняспоруд та суден, сильнітумани, заметілі, ожеледі.

Метеорологічні умови суттєво впливають на процеси перенесення і розсіювання шкідливих речовин в атмосфері. Для аналізу і прогнозування цих процесів необхідно враховувати характеристику джерела забруднення.

В Україніщорічноспостерігається до 150 випадківстихійнихметеорологічнихявищ. Частіше за все повторюютьсясильнідощі, снігопади, ожеледі, тумани. Рідшебуваютьпиловібурі, крижаніобмерзання.

Найбільшепотерпаєвідвпливустихійнихметеорологічнихявищстепова зона, де відмічаютьсяявища, притаманні як для теплого (сильна спека, пиловібурі, суховії, лісовіпожежі), так і холодного (сильніморози, сильна ожеледь) періоду року.

Для Українських Карпат найбільшхарактернісильнізливи, щовикликаютьселеві та зливові потоки, град, сильнівітри, тумани, заметілі, сильніснігопади.

УзбережжяЧорного та Азовськогоморівзнаходитьсявзонівпливуатмосфернихявищ, характерних для морськогоклімату.

Атмосферніявища - видимепроявскладнихфізико-хімічнихпроцесів, щовідбуваються в повітрянійоболонціЗемлі - атмосфері.

До атмосферних явищ належати: туман, ожеледь, паморозь, заметіль, гроза, град, суховій, пилові бурі та ін. Туман – це скупчення зважених дрібних крапель води або кристалів льоду в приземному шарі атмосфери з насиченого водяними парами повітря при його охолодженні. У туманах горизонтальна видимість зменшується до 100 м і менше. У залежності від горизонтальної дальності видимості розрізняють сильний туман (видимість до 50 м), помірний туман (видимість менш 500 м) і слабкий туман (видимість від 500 до 1000 м). Слабке помутніння повітря при горизонтальній видимості від 1 до 10 км називають серпанком. Серпанок буває сильний (видимість 1-2 км), помірний (до 4 км) і слабкий (до 10 км). Розрізняють тумани за походженням: адвективні та радіаційні.

5.Визначити основні метеорологічні фактори, що впливають на процеси самоочищення в атмосфері.

Однією з особливостейатмосфери є їїздатність до самоочищення. Цейпроцесвідбуваєтьсявнаслідоксухого і мокрого випаданнядомішок, поглинанняїх земною поверхнею, рослинами, переробкибактеріямиї й іншими шляхами. Зеленінасадженнясприяютьочищеннюповітрявід пилу, оксиду вуглецю, діоксидусірки і т.д. Наприклад, однедоросле дерево липиможепротягомдобиакумулюватикілограмидіоксидусірки, перетворюючийого вбезпечнуречовину. Однак у мірузменшенняплощілісівнашоїпланетиціможливостіприродиобмежуються. Знищеннямільйонівквадратнихкілометрівлісуозначає так само зменшеннянадходженнякисню в атмосферу і накопиченнявеликоїкількостівуглекислого газу, щостворюєефекттепловоїпастки. Зараз у всьомусвітіпроходятькампанії з метою переконанняурядів у необхідністіскороченнівирубкилісів.

Результатом всесвітньоїіндустріалізації за останні 200 років стали порушуванняпропорцій в газовомускладіатмосфери. По масіосновнучастку (80 – 90% всіхантропогеннихвикидівв атмосферу) складаютьгазоподібнівикиди. Це прямо загрожуєзбалансованостіпроцесів, щопротікаютьу біосфері.

Збільшенняконцентраціїватмосферіокремихкомпонентівведе до їїзабруднення - змініїїфізичнихвластивостей і хімічного складу.

Підзабрудненняматмосферирозуміємо як зміну газового складу атмосфери, так і підвищенняконцентраціїзваженихчасток – аерозолів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]