Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

7.Проаналізувати склад і функціонування біосфери.

Живий світ Землі, її біосфера, складається з організмів трьох типів.

Продуценти, або автотрофи, - це організми, які виробляють органічну речовину за рахунок утилізації сонячної енергії, води, вуглекислого газу та мінеральних солей. До цього типу належать рослини, яких на Землі є близько 350 000 видів.

Консументи, або гетеротрофи - це організми, які отримують енергію за рахунок харчування автотрофами чи іншими консументами. До них належать травоїдні тварини, хижаки і паразити, а також хижі рослини та гриби.

Редуценти - мікроорганізми, які розкладають органічну речовину продуцентів і консументів до простих сполук - води, вуглекислого газу та мінеральних солей. Їх налічується 75 тис. видів.

Вся ця величезна кількість живих істот перебуває в дуже складних взаєминах між собою і з неживою речовиною. Кількість можливих зв'язків між членами екологічної системи визначається за формулою:A = (N (N-1)) / 2,де А - число зв'язків; N - число видів в екосистемі.

Завдяки здатності трансформувати сонячну енергію в енергію хімічних зв'язків біота біосфери виконує ряд фундаментальних біогеохімічних функцій планетарного масштабу.

Газова функція. Накопичення кисню в атмосфері відбувається за рахунок захоронення вуглецю у вигляді органічної речовини. Створення озонового шару з кисню у верхніх шарах тропосфери - результат діяльності живої речовини. Біохімічна переробка продукування і споживання вуглекислого газу, азоту, сірководню, метану, інших летких речовин (фітонцидів) формує і підтримує сталість складу атмосфери.

Концентраційна функція. Живі організми пропускають через своє тіло великі об'єми повітря та природних розчинів, здійснюють біогенну міграцію і концентрування хімічних елементів та їх сполук: біосинтез органіки; будівництво черепашок і скелетів, окислення та відновлення елементів із змінною валентністю мікроорганізмами (азот, сірка, залізо, марганець і ін). Геологічні результати концентраційної функції біосфери - родовища сірки , сульфідів, скупчення залізномарганцевих конкрецій на дні океану і т.п.

Окислювально-відновна функція тісно пов'язана з біогенною міграцією елементів і концентруванням речовин. Багато речовин у природі вкрай стійкі і не піддаються окисленню при звичайних умовах. Молекулярний азот - один з найважливіших біогенних елементів. Живі клітини мають ефективні каталізатори - ферментами і здатні виробляти окислювально-відновні реакції в мільйони разів швидше, ніж це може відбуватися в абіогенної середовищі.

Інформаційна функція. З появою живих істот на планеті з'явилася генетична інформація - активна («жива») інформація, що відрізняється від тієї «мертвої» інформації, яка є простим відображенням структури. Живі організми здатні до отримання інформації шляхом з'єднання потоку енергії з молекулярною структурою, що грає роль програми. Здатність сприймати, зберігати і переробляти молекулярну інформацію стала важливим екологічним системоутворюючим фактором. Сумарний запас генетичної інформації біоти біосфери оцінюється в 1015  біт, а загальна потужність потоку молекулярної інформації, пов'язаної з обміном речовин і енергії всіх клітин глобальної біоти - 1036  біт / с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]