Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

15.Проаналізувати глобальні проблеми довкілля.

Науково-технічний прогрес поставив перед людством низку нових, дуже складних проблем, з якими воно до цього не стикалося зовсім, або проблеми не були настільки масштабними. Серед них особливе місце займають відносини між людиною і навколишнім середовищем. У XX сторіччі на природу лягло навантаження, викликане 4-кратним зростанням чисельності населення і 18-кратним збільшенням обсягу світового виробництва. Вчені стверджують, що приблизно з 1960-70-х рр.. зміни навколишнього середовища під впливом людини стали всесвітніми, тобто зачіпають всі без винятку країни світу, тому їх стали називати глобальними. Серед них найбільш актуальні:зміна клімату Землі;забруднення повітряного басейну;руйнування озонового шару;виснаження запасів прісної води і забруднення вод Світового океану;забруднення земель, руйнація грунтового покриву; збіднення біологічного різноманіття та ін

Моніторинг і методи вимірювання параметрів нс

1. Наведіть види класифікацій моніторингу довкілля

Система державного моніторингудовкіллякраїнимає три рівні:

1) локальний– територіїокремихоб'єктів (підприємств, міст, ділянкиландшафтів);

2) регіональний– у межах адміністративно-територіальниходиниць, на територіяхекономічних і природнихрегіонів;

3) національний– територіяУкраїни в цілому.

Є чималоіншихпідходів до класифікації систем моніторингу за різнимикритеріями :

2. Визначити поняття про глобальний моніторинг та навести його приклади.

Глобальний моніторинг довкілля – це система спостережень за станом НПС і прогнозування можливих змін загальносвітових процесів і явищ, включаючи антропогенні впливи на біосферу в цілому, розробки глобальної стратегії екологічного моніторингу. Вона передбачає довгострокові глобальні спостереження на підставі нарощування космічного та надземного потенціалу, а також координацію діяльності різних відповідних органів та організацій і здійснення Комплексної стратегії глобальних спостережень, яка забезпечує доступ до космічних та інших даних спостереження Землі та їх використання, а також удосконалення прогнозування погоди та клімату на підставі розширення міжнародного співробітництва в галузі прикладного застосування метеорологічних супутників.

Глобальна система моніторингу навколишнього середовища має розв’язувати загальнолюдські екологічні проблеми такі як глобальне потепління клімату, проблема збереження озонового шару, збереження лісів, глобальне спустелювання та ерозія грантів, повені, посухи тощо.

Проводяться спостереження, оцінювання і прогнозування змін природних процесів, енергетичного й теплового балансу Землі, спостереження за рівнями радіації, вуглекислого газу, озону, збільшенням фонового забруднення атмосфери і Світового океану, змінами клімату, міграцією птахів і тварин тощо.

3. Проаналізувати регіональний рівень моніторингу довкілля.

Регіональна система моніторингу довкілля – це інформаційна система спостереження, збирання, оброблення, передавання, збереження та аналізу інформації про стан довкілля області або окремого регіону, прогнозування його змін і розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття рішень щодо запобігання негативним змінам стану довкілля та дотримання вимог екологічної безпеки.

Центральною структурно-функціональною ланкою обласної кисети моніторингу довкілля є регіональний інформаційно- аналітичний центр системи(РІАЦ моніторингу). Цей центр створюється з метою забезпечення в регіоні реалізації державної політики у сфері створення та функціонування державної системи моніторингу довкілля регіонального рівня в тісній взаємодії з держаним управлінням екології та природних ресурсів області та іншими суб’єктами моніторингу довкілля, координації та впровадження технологічного, науково-технічного, інформаційного, організаційно-методичного забезпечення обласної системи моніторингу довкілля на всіх етапах її життєвого циклу. Інформаційно- аналітичне забезпечення РІАЦ моніторингу дозволяє приймати данні від суб’єктів моніторингу довкілля, обробляти, передавати, зберігати та аналізувати інформацію про стан довкілля та природоохоронну діяльність у регіоні.

На регіональному рівні проводиться моніторинг атмосферного повітря, поверхнесих вод суші, забруднення грунтів, фізичних факторів впливу, питної води, джерел викидів промислових підприємств та інших факторів, специфічних для окремих регіонів(наприклад, стану підтоплення території).

Суб’єктами моніторингу є державні управляння екології та природних ресурсів, обласні центри з гідрометеорології, обласні санітарно-епідеміологічні станції(служби), а також можуть бути залучені підприємства, які своєю діяльністю чинять суттєвий вплив на стан довкілля і мають у своєму складі атестовані лабораторії, що проводять контроль за виробничими процесами та станом промислових зон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]