Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

2. Розглянути основні та другорядні фактори ґрунтоутворення

Факториґрунтотворення — цеелементи природного середовища, підвпливомякихутворюютьсяґрунти. Системнесприйняттяґрунту як функціїагентів-ґрунтоутворювачівзапочаткованеВ.В.Докучаєвим. Ним виділеноп’ятьфакторівґрунтотворення: клімат, материнськігірські пори, рослинні і тваринніорганізми, особливо нижчі, рельєф і висотамісцевості, геологічнийвіккраїни. Функціональневизначенняґрунтувиражають у виглядімоделі: S=f(d,o,r,p,t…) де S — ґрунт, d — клімат, o — організми, r — рельєф, p — порода, t — час (Jenny, 1941[7]). Докучаєвська формула «ґрунти – фактори», доповненаІ.П.Герасимовим (1973) так званими «передавальнимимеханізмами» і теперсприймається у виглядіпослідовності: факториґрунтотворення → процесиґрунтотворення → ґрунти (профіль, властивості).

Клімат, материнські породи і організми для ґрунтів є матеріальними донорами речовини і енергії. Рельєф є чинником-ретранслятором ,щоперерозподіляєречовину і енергію по поверхніЗемлі. Час є міроюрозвитку і зміниусіхявищ і процесів.

Клімат (за О.А.Роде — Сонце і атмосфера) визначаютьтепловий, водний та іншірежимиґрунтів, їхбудову, склад і властивості. Найважливішими є три чинники: сонячнарадіація як джерело для фотосинтезу і чинник, щоформуєтепловий режим фітогеосфери; кількістьопадів, яківизначаютьводний режим ґрунтів та умовиіснуванняорганізмів;газовий склад атмосфери.

Материнські породи визначаютьгранулометричний, хімічний і мінералогічний склад ґрунтів, їхфізичні та фізико-механічнівластивості, водно-повітряний, тепловий і поживнийрежими, впливають на швидкістьґрунтоутворювальногопроцесу і йогоспрямованість. Виділяютьгенетичнітипипорідгравітаційногопоходження (елювій, колювій), пов’язаних з текучою водою (алювій, пролювій, делювій), водно-льодовикові (морена), еолові та іншогопоходження породи (леси і лесоподібні суглинки, покривні суглинки і глини, піски).

Організми є джереломорганічноїчастиниґрунту, вони і продуктиїхньоїжиттєдіяльностівизначаютьспрямованістьґрунтотворногопроцесу, перетворюючикоснуречовинувбіокоснеприроднетіло — ґрунт. Педосфераформується за участі 4 царств живихорганізмів: царств рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів.

Рельєфобумовлюєпросторовуорганізаціюпедосфери, виконуючитакіфункції: 1) розподіляєпродуктививітрювання і ґрунтотворення; 2) розподіляє тепло і атмосферні опади.

Час є умовою і міроюіснування та взаємодіїіншихфакторівґрунтотворення, обумовлюючиеволюціюґрунтів.

Новітнім чинником ґрунтотворення є господарська діяльність людини (антропогенний фактор), що впливає як безпосередньо, так і побічно через інші фактори ґрунтотворення, обумовлюючи реградацію чи деградацію ґрунтів.

Серед загальних принципів генетичного ґрунтознавства, в якому ґрунт розглядається як самостійне природно-історичне тіло в його функціональній залежності від інших природних тіл та явищ, виділяють такі:

при формуванні ґрунту всі фактори рівнозначні і ґрунт є їх функцією;

при рівнозначностіклімату, рельєфу, ґрунтотворнихпорід і біотитакий фактор як час є певниммножником, а ґрунт — функцієюфакторів, помножених на час;

факториґрунтотворення не тількирівнозначні, але й незамінні;

факториґрунтотвореннявзаємопов’язаніміж собою і діють системно;

факториґрунтотворенняподіляються на групи — фактори-донориречовини й енергії і контролюючіфактори, факторизовнішні та внутрішні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]