Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

14.Проаналізувати питання міжнародного співробітництва в галузі екології.

У сучасному суспільстві екологічна політика стала самостійною сферою в політичній діяльності держав. Україна, як європейська держава, приєдналася до процесу державного та правового регулювання збереження природного середовища. У зв’язку з цим державна екологічна політика має посідати провідне місце у реалізації зовнішньополітичних пріоритетів країни.

З 1991 р. в Україні введена плата за забруднення навколишнього середовища. Заходи направлені на реалізацію головного принципу: не максимізація прибутків підприємців або держави, а досягнення стійкого розвитку шляхом збалансованого природокористування так, щоб розвиток матеріального виробництва в будь-якому регіоні забезпечував стійкість екосистем.

На сучасному етапі розвитку Україна перебуває у скрутному економічному становищі, але намагається запровадити в життя соціально-правові важелі охорони природи: 1) введення екологічних норм та стандартів, що обов’язкові як для підприємств, так і для окремих осіб; 2) проведення обов’язкових екологічних експертиз; 3) створення юридичних можливостей для кооперування підприємств для виконання екологічних програм на взаємно договірній основі; 4) поширення безвідходних і чистих технологій через систему виставок та ярмарків.

Провідною державою у світі у сфері державного регулювання проблеми екології і системи соціального захисту населення є Німеччина. Майже за 30 неповних років тут було прийнято більш як 600 різноманітних законодавчих актів у галузі охорони навколишнього середовища.

У 1995 р. Україну було прийнято до Ради Європи. Започатковано співпрацю у природоохоронній галузі з Європейським Союзом.

На сучасному етапі вирішення екологічних проблем Чорноморського регіону неможливо уявити без міжнародного співробітництва, що обумовлено багатьма чинниками. Основними з них є глобальний характер екологічних проблем та транскордонний характер поширення забруднень, передусім – через повітряний басейн та транскордонні води. Ключовим фактором розвитку природоохоронного співробітництва стали розробка, ухвалення, ратифікація Конвенції про захист Чорного моря від забруднення та набуття нею чинності (1994).

4 лютого 2004 р. Верховна Рада ратифікувала, а 23 лютого Президент підписав Кіотський протокол. В останньому десятиріччі минулого століття все більше людей почали розуміти, що зміни клімату вже настають.

Головна мета Кіотського протоколу: всі розвинуті держави та країни з перехідною економікою, які ратифікували цей документ, беруть на себе зобов’язання обмежити та знизити викиди парникових газів у 2008–2012 рр. Протокол діє саме в ці терміни, а в 2013 р. буде розроблено новий документ.

На перший погляд, обмеження на викиди досить незначні. Україні дозволяється викидати 100 % парникових газів від рівня 1990 р., державам ЄС – 92 %, Японії – 94 %. Але Велика Британія та Німеччина повинні знизити їх майже на 15 %. Австралія, Греція, Ірландія, Ісландія та Португалія можуть навіть збільшити. Частку України розділятимуть Фінляндія, Франція та Росія – цим країнам не потрібно перевищувати рівень 1990 р.

Для досягнення поставленої мети Кіотський протокол пропонує кілька механізмів: торгівля квотами, проекти спільного впровадження та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]