Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

Ландшафтна екологія

  1. Розглянути фацію як морфологічну одиницю ландшафту.

Основними об’єктами польових досліджень є ПТК низького рангу – фації, підурочища, урочища й міс-цевості. Ландшафтна фація – це найпростіший ПТК, який займає елемент мезоформи рельєфу (одну грань) або його частину, всю мікроформу або її частину, з однаковою літологією поверхневих (ґрунтових) порід, однаковим ха-рактером ґрунтового зволоження, одним мікрокліматом, однією ґрунтовою відміною і одним біоценозом (в умовах непорушеної природної рослинності).

Отже, з діагностичних ознак випливає, що фація характеризується найбільшою однорідністю природних умов. Вона може займати частину або весь елемент мезо-форми, частину або всю мікроформу (днище западини, схил яру, вершину піщаного валу на терасі й ін.). Однако-ва літогенна основа забезпечує однорідність умов існу-вання організмів (тепловий режим, баланс вологи й міне-ральних речовин).

Приклади фацій: полога ділянка вододілу з вилуже-ними середньосуглинистими чорноземами, розорана; поло-гий схил балки з темно-сірими лісовими важкосуглинис-тими ґрунтами, розораний; днище балки з лучно-болотними ґрунтами і злаково-осоковою асоціацією; мікро-пониження (старичного типу) на заплаві, з дерновими глеє-вими важкосуглинистими ґрунтами, під щучником (займає всю мікроформу рельєфу); схил яру західної експозиції, що росте в покривних суглинках, незадернований (займає час-тину мезоформи). За своїм походженням фації поділяються на приро-дні (корінні) та антропогенні (похідні). В умовах порушеного природного рослинного по-криву, де корінний фітоценоз не зберігся або зберігся лише частково, бувають випадки, коли в межах однієї фації зу-стрічається кілька фітоценозів. Наприклад, поряд із бучи-ною розміщений березняк або суходільні луки. У таких випадках вирішальне значення має літогенна основа, тобто рельєф, літологічний склад поверхневих порід і ґрунтовий покрив. Там, де втрутилася людина, на ділянці однієї фа-ції може бути кілька фітоценозів. Єдність рослинного угрупоування (фітоценозу) у межах фацій властива тільки територіям із непорушеним рослинним покривом. Основною морфологічною одиницею ландшафту є урочище, яке виділяють при будь-якому ландшафтному дослідженні.

Фація - це ПТК, який характеризується однаковим літологічним складом поверхневих порід, єдиним елементом рельєфу однаковим характером зволоження, одним мікрокліматом, однієї грунтової різницею і одним біоценозом. Фація - це найменший за розмірами і за будовою ПТК. на місцевості фація займає, як правило, частина мікроформи рельєфу, рідше - всю мікроформ цілком і дуже рідко весь елемент мезоформи рельєфу.

2 Дати визначення ландшафту та навести різні приклади

ЛАНДШАФТ - це генетично однорідний ПТК, що має однаковий геологічний фундамент, один тип рельєфу, однаковий клімат і складається із властивих тільки даному ландшафту набору динамічно сполучених і закономірно повторюються у просторі основних і другорядних урочищ (Н. А. Солнцев).

ЛАНДШАФТ - це ПТК з закономірно побудованої системою морфологічних частин (фацій, урочищ, місцевостей), утворених на загальній структурно-літологічної основі. Він відрізняється своїм кліматом, характером рослинного покриву, грунтів, індивідуальної морфологічної структурою, яка дає можливість відрізнити один від іншого ландшафт (К. І. Геренчук).

Ландшафт – це чимала, осяжна неозброєним оком ділянка поверхні, що відрізняється від сусідніх характерними індивідуальними рисами.

Ландшафт – це частина земної поверхні, де літосфера, атмосфера та біосфера, взаємопроникаючи одна в одну, утворюють цілком конкретне поєднання.

Розрізняють природний і антропогенний ландшафти. Природний ландшафт складається з природних, взаємодіючих між собою компонентів, що формується під впливом природних фізико-географічних процесів — ландшафтоутворючих чинників. Антропогенний ландшафт складається з природних і змінених людиною компонентів, що взаємодіють між собою. Антропогенні ландшафти сформувалися за Історичний час під впливом господарської діяльності людини. Основними природними компонентами ландшафтів є гірські породи, повітря, вода, ґрунти, рослинність, тваринний світ. Антропогенними компонентами ландшафту є сільськогосподарські угіддя, меліоративні системи, населені пункти, лісонасадження, штучні водосховища, кар'єри, дороги тощо. Назви природних ландшафтів відбивають їх приналежність до теплових поясів, фізико-географічних зон, рівнин, гір. За цими ознаками виділяють арктичні, тайгові, мішано-лісові, лісостепові, степові, пустельні, субтропічні, тропічні, екваторіальні, рівнинні і гірські ландшафти. Назви антропогенних ландшафтів залежать від виду господарської діяльності, під впливом якого змінений природний ландшафт. Серед антропогенних ландшафтів виділяють сільсько-, лісо-, водогосподарські, промислові, селитебні (населені пункти), рекреаційні, природоохоронні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]