Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

4. Визначити комплексний індекс забруднення атмосферного повітря.

Для того щобвизначити стан забрудненняповітрядекількомаречовинами, щодіютьодночасно,частовикористовуютькомплекснийпоказник – індексзабрудненняатмосфери (ІЗА). Для йогорозрахунку, нормовані на відповіднізначення ГДК, середніконцентраціїдомішок за допомогоюрозрахунківприводять до концентраціїдвоокисусірки, а отриманізначеннядодають. Отриманий таким чином показник ІЗА вказує, у скількиразівсумарнийрівеньзабрудненостіатмосферикількомаречовинамиперевищує ГДК двоокисусірки. Для кожного населеного пункту визначеноконкретнийперелік 5 пріоритетнихдомішок, за котримирозраховуєтьсяіндексзабрудненняатмосфери ІЗА5.

5. Назвати методи оцінювання якості води.

Всі прісні води суходолу поділяють на 4 класи:

1. Водойми господарсько-питного постачання та підприємств харчової промисловості

2. Водойми культурно-побутового призначення, що викор. для рекреації, занять спортом.

3. Водойми рибогосподарського призначення для збереження і нересту особливо цінних риб, які чутливі до розчиненого у воді кисню і кількості завислих домішок.

4. Водойми рибогосподарського призначення для збереження і нересту інших видів риб.

Якість води – це сукупність фізичних, хімічних, біологічних, бактеріологічних показників, які задовольняють вимогам споживачів.

Вимоги до якості води нормуються державними галузевими стандартами або технічними умовами.

Стандартом якості води є концентрація речовин або значення інших показників, які не можна перевищувати заради здоров’я людей та живих організмів.

У відповідності з категорією водойм в місцях водокористування або водозабору при споживанні води встановлені певні нормативи якості води: гігієнічні нормативи і санітарні нормативи.

Для гігієнічної оцінки якості води використовують наступні показники: кількість завислих речовин, температура, водневий показник рН, мінеральний склад води, концентрація розчиненого кисню у воді, БСК повне, ХСК, наявність збудників хвороб.

Для санітарної оцінки: ГДК забр. речовин з урахуванням лімітуючи ознак шкідливості; класи небезпеки хімічних речовин.

Принципи встановлення нормування якості води пов’язані з категорією водокористування: для вод І і ІІ категорії для нормування якості води встановлюють ГДК води з урахуванням 3 показників шкідливості: органолептичний, санітарний, санітарно-токсикологічний.

Для вод рибогосподарського призначення встановлюють ГДК води з урахуванням 5 показників шкідливості: органолептичний, санітарний, санітарно-токсикологічний, токсикологічний, рибогосподарський.

6. Визначити нормативні показники якості ґрунту.

Принципи нормування якості грунтів базуються на тому факті, що ті шкідливі речовини, які можуть потрапляти в організм людини через міграційний

1. Міграційний повітряний показник шкідливості МА – характеризує здатність шкідливих речовин переходити з орного шару грунту в атмосферне повітря. Встановлюється ГДКг – це концентрація шкідливих речовин у верхньому орному шарі грунту, яка не повинна чинити прямого чи опосередкованого впливу на контактуюче з грунтом середовище, здоров’я людини і на само відновлювальні властивості грунту.

2. Міграційний водний показник шкідливості МВ – характеризує здатність шкідливих речовин переходити з орного шару грунту в підземні води і поверхневі водні об’єкти.

3. Транслокаційний показник шкідливості ТЛ - характеризує здатність шкідливих речовин переходити з орного шару грунту через кореневу систему у зелену масу (листя, стебла), а також у плоди.

4. Загально-санітарний показник шкідливості ЗС - характеризує здатність шкідливих речовин впливати на процеси самоочищення грунтів і на грунтовиймікробіоценоз.

Встановлюється орієнтовно-допустима кількість шкідливих речовин (ОДК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]