Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

Економіка природокористування

  1. Визначити основні завдання економіки природокористування.

  • визначення збитків, завданих економіці (державі), галузі, підприємству, районові, окремому приватному господарству чи конкретній особі через нераціональне природокористування, порушення законів, норм або правил охорони природи;

  • визначення розміру затрат, необхідних для ліквідації в найближчому й віддаленому майбутньому наслідків негативних техногенних впливів на довкілля;

  • оцінка абсолютної та відносної ефективності затрат на охорону й відновлення природи, вибір оптимальних варіантів природоохоронної діяльності й використання природних ресурсів;

  • розробка економічних методів управління природоохоронною роботою й способів стимулювання природоохоронної діяльності та екологізації виробництва.

  1. Охарактеризувати економічний механізм управління раціональним природокористуванням.

Природні ресурси - тіла та сили природи, які на даному рівні розвитку продуктивних сил і вивченості можуть бути використані для задоволення потреб у формі безпосередньої участі в матеріальній діяльності.

Важливим напрямом поліпшення ефективності використання природних ресурсів є визначення адекватної ціни та / або економічної оцінки природних ресурсів. Навколишнє середовище забезпечує три функції:

забезпечення природними ресурсами;

асиміляція відходів і забруднень;

забезпечення людей природними послугами, такими як рекреація, естетичне задоволення і пр.

Серед наявних підходів до визначення економічної цінності природних ресурсів, які дозволяють отримати конкретну оцінку, можна виділити наступні, що базуються на:

ринковій оцінці;

ренті;

витратному підході;

альтернативної вартості;

загальної економічної цінності (вартості).

Не всі ці підходи добре розроблені, в них є суперечливі моменти, однак на їх основі можна хоча б у першому наближенні оцінити економічну цінність природи. Слід також зазначити, що перераховані підходи не є "чистими", вони багато в чому перетинаються.

Одним ізметодівекономічногоуправління є фінансування, тобтовиділеннякоштів начітковизначеніприродоохоронні заходи. Для цьоговикористовуютьрізніджерелафінансування: бюджетнікошти, власнікоштипідприємств, банківськікредити та різніекологічніфонди.

Всі економічні інструменти поділяються на три види:

  1. Ціни на ресурси

  2. Економічні вигоди – отримання певних переваг

  3. Переросподільні платежі – вилучення доходів в одних економічних суб’єктів і передача їх іншим економічним суб’єктам.

Можна виділити три типи економічних механізмів природокористування.

Перший тип - м'який, або "наздоганяє" механізм. Це ліберальний в екологічному відношенні механізм. Він ставить найзагальніші обмежувальні екологічні рамки для економічного розвитку галузей і секторів, практично не гальмуючи його. Даний тип економічного механізму спрямований, головним чином, на ліквідацію негативних екологічних наслідків, слабо впливаючи на темпи і масштаби розвитку. Саме такий тип механізму природокористування властивий техногенному типу розвитку економіки. Він спрямований головним чином на боротьбу з негативними екологічними наслідками економічного розвитку, а не з причинами виникнення екологічних деформацій. Такий м'який механізм зараз формується в Росії.

Другий тип - стимулюючий розвиток еколого-збалансованих і природоохоронних виробництв і видів діяльності. Провідне місце у функціонуванні такого механізму природокористування грають ринкові інструменти. Він сприяє збільшенню виробництва на базі нових технологій, дозволяє покращити використання та охорону природних ресурсів. Прикладом такого механізму може стати створення благо-приємною економічного середовища для розвитку біологічного сільського господарства. У теоретичному плані даний тип властивий слабкої стійкості.

Третій тип економічного механізму природокористування можна характеризувати як жорсткий, "пригнічує". Цей механізм використовує адміністративні і ринкові інструменти і за допомогою жорсткої правової, податкової, кредитної, штрафний політики практично пригнічує, пресингує розвиток певних галузей і комплексів у сфері розширення їх природного базису, в цілому сприяючи економії використання природних ресурсів. Цей тип механізму характерний для сильної стійкості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]