Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать
  1. 6.Проаналізувати питання патологічного стану організму людини, пов'язаного із недостатнім або надлишковим надходженням в нього мікроелементів.

Мінеральні речовини належать до необхідних ком­понентів харчування людини, тому що забезпечують розвиток і нормальне функціонування організму. Вони є обов'язковою скла­довою частиною всіх рідин і тканин людського тіла і беруть найбільш активну участь у пластичних процессах.

Мінеральні речовини залежно від їхнього вмісту в організмі й харчових продуктах поділяють на макро- і мікроелементи.

Мікроелементи здійснюють зв`язок із ферментативними реакціями, справляють значний вплив на хід та спрямованість процесів обміну, вступають у взаємодію з білками, забезпечують біохімічні функції гормонів (йод, хром), вітамінів (кобальт, селен), металоферментів (цинк, марганець, молібден, хром, нікель).

Функціональні стани організму, зумовлені дефіцитом, надлишком чи дисбалансом мікроелементів, називають мікроелементозами. Вони можуть бути екзогенними, ендогенними, промисловими та ятрогенними.

Надмірне підвищення концентрації МЕ порушує захисну і регулювальну функції кишкового, ниркового, люмбального бар`єрів, що сприяє вільному їх надходженню у внутрішнє середовище організму і спричинює спочатку фармакологічну, а згодом і токсичну дію.

Мінеральним речовинам належить найважливіша роль у підтримці нормальної життєдіяльності людського організму. Вони входять до складу твердих і м'яких тканин, крові, лімфи, жовчі, травних соків та ін З обміном мінеральних речовин пов'язані щільність кісток, кислотно-лужну рівновагу організму, в'язкість та забезпечення сталості складу лімфи, жовчі, сечі, освіта травних соків і ферментів, біосинтез гормонів. Недостатнє або, навпаки, надмірний вміст тих чи інших мінеральних речовин може призводити до серйозних відхилень у функціонуванні різних органів. Цим фактором безпосередньо визначаються деякі психічні особливості людини. Їм обумовлені і багато захворювань. Оскільки мінеральні речовини надходять в організм людини в основному з харчуванням, останньому належить вирішальна роль у підтримці нашого здоров'я. Справа в тому, що мікроелементи мають високу біологічну активність і беруть участь у різних видах обміну: білковому, жировому, вітамінному, вуглецевому, мінеральному, газовому і тепловому, а також впливають на тканинне дихання. Вплив мікроелементів на обмін речовин тісно пов'язаний з їх впливом на активність ферментів. Частина мікроелементів входить у структуру гормонів і вітамінів.

  1. 7.Зазначити наслідки для здоров’я людини пов’язані із накопиченням низьких доз свинцю в організмі.

Індивідуальна чутливість до отруєння свинцем сильно різниться, і одні й ті ж дози свинцю можуть давати більший або менший ефект для різних людей. Характерними симптомами отруєння є блідість обличчя, втрата уваги, поганий сон, схильність до частої зміни настрою, підвищена дратівливість, агресивність, швидка стомлюваність, а також металевий присмак у роті. Характерні розлади травлення, втрата апетиту, гострі болі в животі зі спазмами абдомінальних м'язів («свинцеві кольки»). Звичайним є зміна складу крові - від ретикулоцитоза, анізоцитозу і микроцитоза до свинцевої анемії. На пізніших стадіях спостерігаються головний біль, запаморочення, втрата орієнтації та проблеми із зором. Специфічне почорніння («свинцева лінія») може з'явитися біля основи ясен. Можливий параліч («свинцеві судоми»), зазвичай зачіпає в першу чергу пальці і кисті рук. У дітей може бути пошкоджений головний мозок, що може привести до сліпоти або глухоти або навіть летального результату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]