Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

Екологічне право

1. Визначити поняття, джерела і об’єктиекологічного права України.

  • Екологічне право – це комплексна галузь права, якою регулюються суспільні відносини в галузі охорони НПС, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки в інтересах суспільства.

  • Під джерелами екологічного права слід розуміти прийняті уповноваженими державними органами або органами місцевого самоврядування нормативно-правові акти та ратифіковані міжнародно-правові договори, правові норми яких регулюють суспільні екологічні відносини стосовно приналежності, використання, відтворення природних об’єктів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки з метою задоволення екологічних, економічних та інших інтересів суспільства.

  • Підоб’єктами права розуміютьмайнові, природні і духовні блага, з приводу якихвиникаютьправовідносини.Об’єктамиекологічного права є природні блага, якііснують без участілюдиниабо з певноюїїучастю. Право безпосередньо не впливає наприродніоб’єкти, йоговпливвиявляється в правовомурегулюванніповедінкисуб’єктівекологічнихвідносин. Екологічне право виступаєрегулятором відносин, тому щосуб’єктамицихвідносин є індивіди,колективи людей, органиуправління, держава.

Об’єктиекологічного права — сукупністьприродних, природно-соціальних умов і процесів, природнихресурсів, ландшафтів, природних і природно-антропогеннихкомплексів, екосистем та життяі здоров’ягромадян, щопідлягаютьохороні за допомогою норм екологічногозаконодавства.

2. Сформулювати основніположенняекологічного права.

Екологічне право як галузь права поділяється на Загальну і Особливучастини та складаєтьсяізпідгалузей права; субінститутів; складних та простихінститутів.

Загальначастинаекологічного права міститьнорми права, якірегулюютьпитання, загальні для всіхвидівекологічнихвідносин. Вона охоплюєтакіположення: а) загальна характеристика екологічнихвідносин та екологічного права; б) джерела (форми) екологічного права; в) право власності на природніоб'єкти; г) управління в галузівикористання, відтворення та охоронинавколишнього природного середовища; ґ) загальніположенняприродокористування; д) правовезабезпеченняекологічноїбезпеки;е) правовезабезпеченняекономічногомеханізму у сферіекології; є) загальніпитанняохорони природного середовища; ж) юридичнавідповідальність за порушенняекологічногозаконодавства.

Особливачастинаміститьправовінорми, якірегулюютьокремівидиекологічнихвідносин з урахуваннямїхспецифіки, а саме право користування землею, водами, надрами, рослиннимсвітом, твариннимсвітом, атмосфернимповітрям, природно-заповідним фондом та іншими видами природнихресурсів. В ційчастинітакожмістятьсянорми, якістосуютьсяміжнародних форм співробітництва в галузіекології, охоронинавколишньогоприродногосередовища в сільськомугосподарстві, промисловості, на транспорті, інших сферах господарюваннялюдини.

Як уже зазначалося, екологічне право об'єднує у своємускладівідповідніпідгалузі права. Вонистановлятьсукупністьправових норм, щорегулюютьодноріднугрупуекологічнихвідносин, з притаманними для них специфічними рисами, які є невід'ємноючастиноюзагальнихекологічнихвідносин. Оскільки основу кожноїгрупивідносинскладаютьпевніприродніоб'єктизісвоїми, властивимилишеїмістотними рисами, цеобумовлюєнеобхідністьконкретнихправових форм. Такими правовими формами є земельне, водне, гірниче, фауністичне, флористичне, атмосфероповітряне, природно-заповідне, природоохоронне право як підгалузіекологічного права. Підгалузева структура екологічного права забезпечуєдиференційованийпідхід до правового регулюваннявідповіднихвидівекологічнихвідносин. Екологічне право, йогопідгалузіоб'єднуютьскладні, простіправовіінститути і субінститути. Вони можутьабовходити до складу підгалузі, або ж займатисамостійнемісце в системіекологічного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]