Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

8.Охарактеризувати техногенний вплив на довкілля об’єктів теплоенергетики

Сьогодні близько 30% енергії, що виробляється у світі, використовується у вигляді так званого низькотемпературного тепла (100-150°С) для побутових і промислових потреб.

Виробництво електроенергії на ТЕС супроводжується виділенням великої кількості тепла, тому такі електростанції намагаються будувати біля міст і промислових центрів для їхнього тепло - і електропостачання.

Робота ТЕС заснована на використанні органічного палива (вугілля, нафти, газу, торфу, сланців). У результаті згоряння великої кількості мінерального палива відбуваються зміни навколишнього середовища (повітря, води і землі). Головні з них:

  1. Забруднення атмосфери газоподібними і пиловими викидами. У результаті роботи електростанцій на органічному паливі, а також згоряння палива в двигунах внутрішнього згоряння в атмосферу викидається вуглекислий газ, концентрація якого виростає приблизно на 0,25% зарік.

  2. Ще більш небезпечними є викиди з труб ТЕС в атмосферу окислів сірки й азоту. Взаємодіючи з атмосферною водою, ці гази утворюють сірчану й азотну кислоти. Випадання кислотних дощів вже сьогодні призводить до окислення ґрунтів і прісних водойм, загибелі багатьох видів фауни і флори, зниженню врожайності сільськогосподарських культур, загибелі коштовних хвойних лісів, руйнуванню архітектурних будівель і пам'ятників, і ін. Дуже небезпечними є окиси азоту для людини.

Оскільки разом з вугіллям у топки ТЕС потрапляє деяка кількість порожніх порід (сланців), що містять радіоактивні елементи, частки попелу, що вилітають із труби ТЕС, є слаборадіоактивними.

9.Охарактеризувати техногенний вплив на довкілля об’єктів гідроенергетики.

Одне з найважливіших техногенних впливів гідроенергетики пов'язано з відчуженням значних площ родючих (заплавних) земель під водосховища. Значні площі земель поблизу водоймищ відчувають підтоплення в результаті підвищення рівня ґрунтових вод. Ці землі, як правило, переходять у категорію заболочених. У рівнинних умовах підтоплені землі можуть становити 10% і більше від затоплених. Знищення земель і властивих їм екосистем відбувається також урезультаті їх руйнування водою (абразії) при формуванні берегової лінії. Абразійні процеси зазвичай тривають десятиліттями, мають наслідком переробку великих мас ґрунтів, забруднення вод, замулення водосховищ.

Таким чином, з будівництвом водосховищ пов'язане різке порушення гідрологічного режиму річок, властивих їм екосистем і видового складу гідробіонтів.  Погіршення якості води у водосховищах відбувається з різних причин. У них різко збільшується кількість органічних речовин як за рахунок що пішли під воду екосистем (деревина, інші рослинні залишки, гумус грунтів і т. п.), так і внаслідок їх накопичення в результаті уповільненого водообміну. Це свого роду відстійники та акумулятори речовин, що надходять з водозборів. Також порушуються шляхи міграції риб, йде руйнування кормових угідь, нерестовищ і т. п. 

У кінцевому рахунку, перекриті водосховищами річкові системи з транзитних перетворюються у транзитно-акумулятивні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]