Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

6. Проаналізувати як відбувається передача спадкової інформації; вплив екологічних факторів на процеси життєдіяльності.

У передачі спадкової інформації беруть участь як клітинні ядра, що містять носії інформації (молекули ДНК), так і внутрішнє середовище клітин, де розгортаються процеси перенесення інформації та синтезу нових білків.

Передача закладеної в клітині інформації здійснюється двома основними процесами:1. зчитування (транскрипція) - зняття в ядрі копії з носія інформації (молекули ДНК) на спеціальну молекулу-матрицю (РНК);2. передача інформації (трансляція) - перенесення інформації з матриці (інформаційної РНК) на білок, що синтезується або фермент.У ядрах клітин на основі ДНК відбувається утворення трьох типів молекул РНК, які беруть участь у зчитуванні та передачі спадкової інформації: 1. інформаційної РНК (іРНК), її утворюється близько 5% від всієї клітинної РНК;2. транспортної РНК (тРНК), приблизно 10%; 3. рибосомальна (рРНК), до 85%.Передаючи записану в ДНК інформацію, гени керують: 1) побудовою клітинного матеріалу - структурних білків, 2) регуляцією їх активності (утворюючи ферменти і контролюючи їх дію). Переходячи з батьківських статевих клітин в клітини організму нащадків, ДНК передає їм спадкову інформацію про особливості цих процесів і від батька, і від матері.

Середовище - це все, що оточує організм, тобто це та частина природи, з якою організм перебуває у прямих або непрямих взаємодіях.Під середовищем ми розуміємо комплекс навколишніх умов, що впливають на життєдіяльність організмів. Комплекс умов складається з різноманітних елементів - факторів середовища. Не всі з них з однаковою силою впливають на організми. Ті фактори, які надають будь-яку дію на організми і викликають у них пристосувальні реакції, називаються екологічними факторами.Вплив екологічних факторів позначається на всіх процесах життєдіяльності організмів і, перш за все, на їх обмін речовини. Пристосування організмів до середовища носять назву адаптація. Здатність до адаптації - одна з основних властивостей життя взагалі, оскільки забезпечує саму можливість її існування, можливість організмів вижити і розмножуватися. Екологічні фактори мають різну природу і специфіку дії. За своїм характером вони поділені на дві великі групи: абіотичні і біотичні. Якщо ми будемо поділяти фактори з причин їх виникнення, то вони можуть бути поділені на природні і антропогенні. Антропогенні фактори можуть також бути абіотичними і біотичними.

Абіотичні фактори(або фізико-хімічні фактори) - температура, світло, рН середовища, солоність, радіоактивне випромінювання, тиск, вологість повітря, вітер, течії.

Біотичні фактори - це форми впливу живих істот один на одного.

Антропогенні фактори - це форми дії людини, які призводять до зміни природи як середовища проживання інших видів або безпосередньо впливають на їх життя.

7. Описати структуру та властивості днк та рнк.

Нуклеїнові кислоти — це складні високомолекулярні біополімери, мономерами яких е нуклеотиди. Залежно від виду пентози, що входить до складу нуклеотиду, розрізняють два типи нуклеїнових кислот: дезоксирибонуклеїнову (ДНК) та рибонуклеїнову (РНК). До складу ДНК входить залишок дезоксирибози, а РНК - рибози.

Дезоксирибонуклеїнова кислота (ДНК) і рибонуклеїнова кислота (РНК) - речовини, які зберігають усю інформацію про окремий живий організм та ознаки, що визначають його ріст і розвиток, а також спадкові ознаки, передані наступному поколінню. їхні молекули є в ядрах клітин усіх рослинних і тваринних організмів.

Склад і будова ДНК і РНК мають низку спільних ознак. Ці сполуки - біополімери, макромолекули яких складаються з нуклеотидів.

До складу нуклеотида входять залишки ортофосфатної кислоти Н3Р04, моносахаридів - рибози або дезоксирибози та азотистих основ.

Нуклеотиди у полімерному ланцюзі ДНК сполучені між собою ковалентними зв'язками. Здебільшого ДНК живих організмів складається з двох полінуклеотидних ланцюгів. Вони закручені один навколо одного у вигляді подвійної спіралі, стабілізованої водневими зв'язками, що виникають між парами азотистих основ. У природі спіраль ДНК здебільшого закручена вправо.

Виявлення структури подвійної спіралі ДНК було визнане найбільшим науковим досягненням минулого століття.

Між ДНК і РНК є три основні відмінності:

• ДНК містить залишок дезоксирибози, РНК - рибози.

• ДНК містить залишок тиміну, РНК - урацилу.

• ДНК існує у формі подвійної спіралі, що складається з двох окремих молекул. Молекули РНК у середньому набагато коротші й переважно одноланцюгові.

Одна з головних функцій нуклеїнових кислот - участь у синтезі білків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]