Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

1. Визначити види нормування антропогенного навантаження на пс.

Нормування і розробка нормативів проводиться у 3 напрямках:

- санітарно-гігієнічне

- екологічне

- науково-технічне

  • Санітарно-гігієнічне нормування – це розробка систем, норм, правил і регламентів для оцінювання стану НС, для охорони здоров’я людини і збереження генетичного фонду популяції рослин та тварин.

  • Екологічне нормування – це розробка систем, норм і регламентів допустимого навантаження на екосистему.

  • Науково-технічне нормування - це розробка систем, норм і регламентів, які ставляться до джерел антропогенного впливу на НС.

2. Проаналізувати санітарно-гігієнічне нормування антропогенного навантаження наПс.

Санітарно-гігієнічне нормування – це найбільш розвинена і поширена система норм, правил і регламентів для оцінювання стану НС.

Основними характеристиками санітарно-гігієнічне нормування є:

- токсиканти – отруйна, шкідлива речовина для здоров’я організму.

- доза – кількість або маса шкідливої речовини, яка надійшла в організм відносно маси тіла.

- концентрація – це кількість речовини відносно одиниці об’єму або маси повітря, води і грунту.

- летальна доза – це смертельна доза токсиканта, що спричинює загибель організму.

- летальна концентрація – це смертельна концентрація токсиканта.

- границя шкідливої дії – це мінімальна доза речовини, при впливі якої в організмі виникають зміни, які виходять за межі фізіологічних і пристосувальних реакцій і при такому впливові може виникати компенсована патологія.

В основі санітарно-гігієнічного нормування лежать такі поняття: ГДК шкідливих речовин в атмосферному повітрі, воді, грунті і в харчових продуктах.

3. Проаналізувати нормування якості атмосферного повітря. Визначити екологічні нормативи викидів шкідливих речовин.

Для нормуваннявикидівшкідливихречовинвикористовуютьекологічні та науково-технічнінормативи. Екологічнінормативихарактеризуютьсяякістьповітря, а науково-технічнінормативи – джереламивикидів.

Нормування антропогенного навантаження на атмосфернеповітрявстановлюється в наступнихнапрямках:

- Встановлення гранично допустимих викидів шкідливих речовин

- Проведення інвентаризації викидів у атмосферне повітря

- Визначення категорій небезпеки промислових підприємств, щодо їх шкідливого впливу.

- Встановлення СЗЗ

Науковою основою санітарної охорони атмосферне повітря є гігієнічні нормативи ГДК забруднюючих речовин.

Основним критерієм встановлення нормативів ГДК для оцінки якості атмосферного повітря є вплив шкідливих домішок, які містяться в повітрі, на організм людини.

Для оцінки якості атмосферного повітря встановлюються дві категорії ГДК: максимальна разова (ГДКмр) і середньодобова (ГДКс)-

Максимальна разова ГДК встановлюється для попередження рефлекторних реакцій у людини (відчуття запаху, світлової чутливості, біоелектричної чутливості головного мозку) за короткочасного впливу (до 20 хв.) атмосферних забруднень. За цим нормативом оцінюються речовини, які мають запах або впливають на інші аналізатори людини. Оскільки концентрація забруднень в атмосферному повітрі не є постійною в часі та змінюється залежно від метеорологічних умов, рельєфу місцевості, характеру викиду, разові проби повітря слід відбирати кілька разів на добу впродовж: 20-30 хв. Найвищезначеннязабруднювачів у повітрі, отриманезавдякианалізубагаторазововідібраних проб, називають максимальною разовою концентрацією.

Середньодобова ГДК встановлюється для попередженнятоксичного, канцерогенного, мутагенного та іншоговпливуречовини на людськийорганізмпротягомцілодобовоговикористанняповітря. Середньодобоваконцентраціявизначається як середньоарифметичнезначенняразовихконцентрацій у пробах атмосферного повітрявпродовж: 24 год. безперервноабо з рівнимиінтерваламиміжвідборами.  Для кожного стаціонарногоджерелазабрудненняповітрявстановлюютьсянормативи гранично допустимихвикидів (ГДВ) забруднювачівватмосфернеповітря. ГДВ – цеоб'єм (кількість) шкідливоїречовини, щопотрапляє в навколишнєсередовище за одиницю часу, перевищенняякогоспричиняєвиникненнянегативнихнаслідків у довкілліабозагрожуєздоров'юлюдини. Тобто ГДВ передбачає,щоконцентраціязабруднювачів у приземному шарі не перевищуєнормативнуконцентраціюцихречовин (ГДК).

Речовини для яких не визначені ГДК насаленихмісць, оціюються за орієнтовнимибезпечнимирівнямивпливу(ОБРВ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]