Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

Деталізовані матриці фінансових потоків

Хоча рахунок фінансових потоків фінансового рахунка забезпечує високий ступінь деталізації інформації із секторів, у ньому представлена інформація тільки на рівні двох вимірів, тобто відбивається чисте прийняття зобов'язань по секторах економіки чисте придбання активів по секторах. Для рішення проблеми тривимірного представлення даних, при якому відбиваються потоки фінансування між конкретними секторами з одночасним представленням інформації про те, які при цьому використовуються конкретні фінансові активи, необхідна розробка більш складних матриць фінансових потоків.

Фінансовий рахунок СНР може бути представлений більш детально у формі тривимірної матриці, що дозволяє простежити фінансові операції між секторами, що є джерелами і користувачами засобів, а також вид фінансового активу, використаного в конкретній операції. Отже, ця матриця показує, хто кого і за допомогою якого фінансового активу фінансує. Унаслідок симетричності фінансових активів і пасивів можна було б будувати єдину матрицю, оскільки активи однієї інституціональної одиниці є пасивами іншої. Однак така матриця була б дуже громіздкою. Тому МВФ рекомендує складання роздільних матриць для фінансових активів і фінансових пасивів. Ці матриці, називається

«деталізовані рахунками фінансових потоків». Кожна матриця відноситься до одного періоду часу. По стовпцях матриці активів указуються сектори кредитори, по рядках — сектори-боржники по кожній категорії фінансових активів. У матриці пасивів по стовпцях матриці вказуються сектори, що несуть зобов'язання, а по рядках — сектори-кредитори по кожній категорії фінансових активів. У дану форму представлення даних також може бути включений рахунок операцій з капіталом, якщо це вважається доцільним з погляду аналізу.

Взаємне ув'язування показників по рядках і стовпцям матриці є важливим інструментом перевірки погодженості складених даних і значно підвищують аналітичну цінність даної форми представлення фінансових потоків. Установлення зв'язку кредитора і боржника по видах фінансових активів показує, які сектори забезпечують фінансування яких інших секторів, і які види активів використовуються для фінансування. Наприклад, новий випуск облігацій органом центрального уряду, придбаний депозитною корпорацією, приведе до наступного запису у таблиці активів:

  1. запис на перетинанні стовпця для депозитних корпорацій і рядка для цінних паперів, крім акцій, центрального уряду (збільшення активів депозитних корпорацій і прийняття зобов'язань центральним урядом) і

2) запис на перетинанні стовпця для центрального уряду і рядка для перекладних депозитів резидентів у національній валюті (збільшення депозитів центрального уряду і збільшення зобов'язань по перекладних депозитах депозитних корпорацій, що є резидентами даної країни).

Баланси фінансових корпорацій по секторах містять усю необхідну інформацію для підготовки деталізованої тривимірної форми представлення фінансових потоків для сектора фінансових корпорацій і його підсекторів.

7.5. Статистика платіжного балансу

Різноманітність міжнародних торгових і фінансових операцій, що породжують попит на певну валюту та її пропозицію, відображаються у платіжному балансі. Статті платіжного балансу фіксують всі операції, що мають місце між резидентами країни (включаючи споживачів, підприємців і державні установи) та резидентами всіх інших зарубіжних країн.

Відділ статистики Міжнародного валютного фонду постійно здійснює роботу щодо удосконалення міжнародного стандарту платіжного балансу. У 1991 р. опубліковано п’яте видання "Довідника по платіжному балансу" (попередні були випущені у 1948, 1950, 1961 і 1977 рр.).

Платіжний баланс країни являє собою співвідношення всіх надходжень валютних коштів у цю країну та платежів за кордон за певний проміжок часу (як правило за рік).

Національний платіжний баланс, з одного боку, включає кілька категорій надходжень і платежів - по зовнішній торгівлі, різного роду платежах і послугах (фрахт, страхування тощо), міжнародному туризму, перерахунках прибутків від вкладень капіталу чи коштів за кордоном та ін. З іншого боку, він відображує грошові виплати за кордон за імпорт товарів і дорогоцінних металів, а також за послуги, інвестиції за одержані кредити.

На відміну від національних балансів світовий платіжний баланс відображує або лише надходження, або лише виплати, оскільки те, що для однієї країни буде надходженням, для іншої буде виплатою. Отже, світовий платіжний баланс відображує грошові надходження за надані послуги одними країнами іншим. Він характеризує зовнішньоекономічні зв’язки однієї країни з усіма іншими країнами світу. Якщо зовнішньоторговий баланс фіксує лише комерційні операції, що пов’язані із зовнішньоторговими операціями, то платіжний баланс відображує всі міжнародні операції та акції.

До платіжного балансу крім зовнішньоторгового включають баланс іноземних інвестицій, баланс економічної допомоги та інші баланси.

Як складова частина міжнародної системи національних рахунків платіжний баланс має таку схему:

Надходження з-за кордону

  1. Експорт товарів і послуг (комерційний експорт, інший експорт)

  2. Прибуток одержаний з-за кордону

  3. Поточні трансферти з-за кордону Поточні надходження з-за кордону - разом

Виплати за кордон

  1. Імпорт товарів і послуг (комерційний імпорт, інший імпорт)

  2. Прибуток перерахований за кордон

  3. Поточні трансферти за кордон Поточні виплати за кордон - разом

У міжнародній фінансовій статистиці застосовують інший вид платіжного балансу. У ньому відображуються джерела утворення і основні напрями використання коштів певної країни в системі світової економіки. Цей баланс розробляє Міжнародний валютний фонд у двох варіантах - за загальним обігом і за сальдо зовнішньоекономічних операцій.

Скорочена схема стандартних компонентів платіжного балансу, що рекомендована МВФ, така:

Кредит Дебіт

1. РАХУНОК ПОТОЧНИХ ОПЕРАЦІЙ

А. Товари і послуги

а.Товари

1. Експорт/імпорт товарів(виключаючи п.п.2-5)

2.Товари для переробки

3. Ремонт товарів

4.Товари, яки придбані в портах перевезниками

5. Немонітарне золото

б. Послуги

1.Транспортні послуги

1.1 морський транспорт

1.2 повітряний транспорт

1.3 інші види транспорту

2. Подорожування

3. Послуги зв’язку

4. Будівельні послуги

5. Страхові послуги

6. Фінансові послуги

7. Комп’ютерні і інформаційні послуги

8. Роялті і ліцензійні платежі

9. Інші ділові послуги

10. Послуги приватним особам

11. Державні послуги не віднесені до інших категорій

Б. Доходи

1.Оплата праці

2.Доходи від інвестицій

2.1 прямі інвестиціі

2.2 портфельні інвестиціі

2.3 інші інвестиціі

В. Поточні трансферти

  1. Сектор уряду

  2. Інши сектори

2. РАХУНОК ОПЕРАЦІЙ З КАПІТАЛОМ І ФІНАНСОВИМИ ІНСТРУМЕНТАМИ

А. Рахунок операцій з капіталом

1. Капітальні трансферти

2. Придбання/реалізація невстворенних нефінансових активів

Б. Фінансовий рахунок

1. Прямі інвестиціі

1.1 За кордон

1.2 В економіку країни-укладача

2. Портфельні інвестиціі

2.1 Активи

2.2 Забов’язання

3. Інші інвестиціі

3.1 Активи

3.2 Забов’язання

4.Резервні активи

4.1 Монетарне золото

4.2 Спеціальні права запозичення

4.3 Резервна позиція в МВФ

4.4 Іноземна валюта

4.5 Інші вимоги

Нижче наведено загальну схему сальдової моделі платіжного балансу, яка розробляється статистикою США:

Товари, фрахт, страхування (комерційні) операції

Інші послуги і приватні перерахування

Урядові трансферти

Вивіз капіталу:

прямі інвестиції

державні капіталовкладення

Валютні операції

Помилки і пропуски

Показники платіжного балансу обчислюються за станом на певну дату, а також за певний період. Розроблюються місячні, квартальні та річні баланси. Баланси, побудовані на певну дату, називаються розрахунковими, а ті, що охоплюють певний період, - звітними. У ряді країн складають також прогнозні баланси. Як правило, окремі елементи розрахункових балансів обчислюються на різні дати. Так, баланс іноземних інвестицій обчислюється за станом на кінець календарного року, а баланс фінансової допомоги іншим країнам - за станом на кінець фінансового року (фінансовий рік закінчується 30 червня). У цих випадках окремі статті платіжного балансу перераховують на одну й ту саму дату, або обумовлюють, що вони обчислені на різні дати.

Поряд з абсолютними у міжнародній фінансовій статистиці обчислюються динамічні та структурні показники платіжних балансів.