Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

3.2.5. Рахунки операцій

Рахунки операцій в СНР є умовними чи перевірочними тому, що вони не показують відносини між секторами, а тільки підбивають суму даних по тій чи іншой операції, які можна знайти в рахунках різних секторів чи галузей.

Підсумкові дані з ресурсів та використання рахунків операцій балансуются по визначенню і тому балансуючей статті в них немає.

Особливе значення серед рахунків операцій, та і СНР в цілому, має рахунок товарів та послуг. Тому йому надан код – рахунок 0. Щодо рахунків інших операцій то вони можуть позначатися в СНР кодом відповідної операції.

В СНР ООН - 93 та публікаціях Державного комітету статистики України ций рахунок називають рахунком товарів та послуг. Однак, враховуючи, що до випуску продукціі входять не тільки товари, тобто продукти, які призначені до реалізації, але й інші продукти та послуги, має сенс даний рахунок називати рахунком продуктів та послуг.

Рахунок товарів та послуг характеризує загальні ресурси продуктів та послуг по економіці в цілому, а також напрямки використання цих ресурсів. Він є своєрідною зведеною характеристикою СНР. Рахунок товарів та послуг сбалансован тільки на загальному рівні але не по кожному виду операціі.

Особливістю цього рахунку є те що ресурси розміщени з лівого боку а використання – з правого боку.

Схема рахунку товарів та послуг має наступний вигляд.

Схема 3.19

Рахунок 0. Рахунок товарів та послуг

Ресурси

Використання

P.1 Випуск продукції

P.7 Імпорт товарів та послуг

D.21 Податки на продукти

D.31Субсидії на продукти

P.2 Проміжне споживання

P.3 / P.4 Витрати на кінцеве споживання/ фактичне кінцеве споживання

P.5 Валове нагромадження

P.51 Валове нагромадження основного капіталу

P.52 Зміни в запасах матеріальних оборотних засобів

P.53 Придбання мінус вибуття цінностей

P.6 Експорт товарів та послуг

Таким чином, на одному боці рахунку реєструються всі ресурси продуктів та послуг ( валовий випуск та імпорт ), а на другому - відображається використання ресурсів на різні потреби.

Дані рахунку товарів та послуг дозволяють розрахувати ВВП двома методами: методом кінцевого споживання та виробничим методом. ВВП, розрахований методом кінцевого споживання, дорівнює сумі всіх статей кінцевого використання мінус імпорт, тобто сума кінцевого споживання, валового накопичення, зміни в запасах матеріальних оборотних засобів, придбання мінус вибуття цінностей, експорту мінус імпорт. ВВП, розрахований виробничим методом, дорівнює ріниці між валовим випуском та проміжним споживанням плюс чисті податки на продукти. В схемі рахунку передбачається, що валовий випуск оцінено в основних цінах.

3.2.6. Рахунок іншого світу

Операції між інституційними одиницями-резидентами і одиницями-нерезидентами, які відносяться до операцій з іншими країнами світу реєструються на відповідних рахунках. Крім цього, в рахунках іншого світу окремо характеризують зміну активів, пасивів та чистої вартості капіталу пов’язаних з зовнішними операціями (в основному з фінансовими активами та пасивами).

СНР є закритою в тому розумінні, що реєструє два «кінця» кожної операції, тобто, кожна операція проходить як «використання» в одних рахунках і як «ресурси» в інших рахунках.

У СНР «Інший світ» грає роль аналогічну інституційному сектору без яких-небудь характерних функцій і ресурсів. Він складається з резидентів інших країн в той мірі в якій вони зайняти операціями з резидентама даної країни.

Рахунки «Інший світ» формально замикають СНР і показує, за рахунок якіх зовнішних зв’язків досягнуто збалансованість доходів та витрат в країні. Потоки зовнішніх операцій реєструються також в торговому та платіжному балансах.

Спеціфічною особливістю рахунків «Інший світ» є те, що якщо для окремої країни якісь показник відноситься до ресурсу, то для іншого світу він розмішуеться з боку використання. Теж саме відноситься для балансуючих статей. Якщо вона має позитивне значення, то це добре для іншого світу і є дефіцитом для певної країни.

Схема 3.20

V.I. Рахунок зовнішніх операцій з товарами та послугами

Використання

Ресурси

P.6 Експорт товарів та послуг

P.61 Експорт товарів

P.62 Експорт послуг

B.11 Сальдо зовнішніх операцій з товарами та послугами

P.7 Імпорт товарів та послуг

P.71 Імпорт товарів

P.72 Імпорт послуг

В рахунку зовнішніх операцій з товарами та послугами на боці ресурсів розміщен імпорт товарів та послуг, а на боці використання - експорт товарів та послуг. Балансуючою статтею є сальдо зовнішніх операцій з товарами та послугами. Якщо вона має позитивне значення, то це показує на активне сальдо для іншого світу і дефіцитом для певної країни.

Схема 3.21

V.II. Ра­ху­нок зовнішніх пер­вин­них до­ходів та поточних трансфертів

Використання

Ресурси

D.1 Оплата праці робітників

D.2 - D.3 Податки за відраруванням субсидій на виробництво та імпорт

D.4 Доходи від власності

D.5 Поточні податки на доход, багатство та інш.

D.6 Відрахування на соціальне страхування та

соціальні допомоги

D.7 Інші види поточних трансфертів

D.8 Поправка на зміну чистої вартості засобів домашніх господарств в пенсійних фондах

B.12 Сальдо по поточним зовнішнім операцям

B.11 Сальдо зовнішніх операцій з товарами та послугами

D.1 Оплата праці робітників

D.2 - D.3 Податки за відраруванням субсидій на виробництво та імпорт

D.4 Доходи від власності

D.5 Поточні податки на доход, багатство та інш.

D.6 Відрахування на соціальне страхування та

соціальні допомоги

D.7 Інші види поточних трансфертів

D.8 Поправка на зміну чистої вартості засобів домашніх господарств в пенсійних фондах

Ра­ху­нок зовнішніх пер­вин­них до­ходів та поточних трансфертів є сіметричним – в ресурсах та використанні надаются одникові показники: оплата праці робітників; податки за відраруванням; субсидій на виробництво та імпорт; доходи від власності; поточні податки на доход, багатство та інш.; відрахування на соціальне страхування та соціальні допомоги; інші види поточних трансфертів; поправка на зміну чистої вартості засобів домашніх господарств в пенсійних фондах. Балансуючою статтею є сальдо по поточним зовнішнім операціям, за суттю аналогічна показнику заощадження для інституційних секторів.