Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

1.5 Критичні проблеми економічної статистики

Значна концептуальна, методологічна та практична робота в галузі міжнародної статистики зараз проводиться в аспекті так званих критичних проблем в економічній статистиці. Багато з них вирішувались за допомогою участі на добровільних засадах національних і міжнародних статистичних організацій різноманітного призначення.

В 1995 році статистична комісія ООН при обговоренні критичних проблем в економічній статистиці визнала, що ефективна робота над проблемами, що стосується виробництва та розповсюдження абсолютних, відносних та часових економічних індикаторів так само, як і їх інтерпретацій та використання, підтримувала цілісність статистики. Відповідаючи на стурбованість статистиків з 4 країн (Австралія, Канада, Індія, США) статистичний підрозділ ООН та Організація економічного співробітництва та розвитку створила експертну групу, що працює над критичними проблемами економічної статистики. Ціль Експертної групи виявилась в систематизації видань та звітностей СК ООН на зустрічі в 1997 році. Прийняття рішень Статистичної Комісії ООН, які є предметом даного параграфу, набули значної уваги міжнародних агенцій з проблем економічної статистики за останні декілька років.

Експертна група статистичної комісії ООН виступила із звітом про прогрес в справі про так звані критичні проблеми економічної статистики в 1997 році. Проблеми були розглянуті як потенційні для впливу на користувачів економічної статистики у випадку, якщо вони були направлені не за адресою. Проблема набула гостроти дякуючи спільним зусиллям багатьох національних і міжнародних статистичних агенцій.

Експертна Група сфокусувалась на проблемі, що впливає на впевненість користувачів економічної статистики.

Були визнані 3 широкі проблеми:

недостатність даних статистики;

недовіра користувачів до якості статистичних даних;

неспівпадіння між статистикою та попитом користувачів.

Група визнала, що ці проблеми найбільш глибоко вирішуються в межах:

покриття, періодичності та строковісті;

цілісності та публічного доступу;

якості та відносності.

Експертна Група відчувала, що адресування результатів цілісності, ясності та публічного доступу мало найбільший успіх через привертання уваги національних статистичних служб до фундаментальних принципів офіційної статистики, визнали, як працювати з ними, і прямо назвали нові методи. На додаток до цього звіту обґрунтовувався прогрес у справі з критичних проблем за останні декілька років. Це якісна робота національних статистичних служб та ефективний зв’язок з акціонерами.

У 1999 році було погоджено з Статистичною Комісією ООН, що документ повинен проштовхуватись, що поліпшить розуміння фундаментальних принципів офіційної статистики, пропагандувати освідомленність та допомогти їх впровадженню. Статистична Комісія ООН працює над веб-сайтом, який продемонструє цей документ та виступатиме в якості системи, на яку можна б було посилатися для відносної державної практики.

Експертна Група помітила, що зміни в політиці навколишнього середовища можуть призвести до покриття проблем для програм національної статистики. Однак, не було жодної зацікавленості по цій справі, доки Експертна Група не визначила, що це питання має найкраще вираження для міжнародних агенцій.

Результати, щодо збалансування потреб у даних на регіональних, державних та національних рівнях були переглянуті Експертною Групою, як зростаючий фактор обмежених ресурсів для проведення статистичних дій. Регіональний бухгалтерський облік був взятий до особливої уваги, який викладений у 3-х томнику Handbook Regional Accounts і який повинен допомогти із переадресацією.

Статистична оцінка неформального сектору є важливим для міцності макроекономічної статистики. Група з міста Делі, що займається статистикою неформального сектору, створена індійським статистичним відомством, досліджує концептуальне та практичне вирішення проблем в цій галузі.

Було обговорено статистичні наслідки глобалізації світової економіки. Найбільша частка роботи проводилась міжнародними та національними статистичними агенціями в цій галузі. Існує давня потреба у дослідженні та обміну досвідом; в цьому випадку це допомогло б, якщо б існувало роз’яснення результатів суспільної поведінки, для яких глобалізація статистики не існує.

Експертна Група відчувала, що на додаток до теоретичних проблем є і багато практичних проблем у вимірювання ринків капіталу та грошових потоків. Група Досліджень капіталу виникла в першій половині 2000 року і працює у напрямку публікацій, які представлені як довідник з цих питань.

Було звернуто увагу на підйом ставки на ринках і потоки природних ресурсів, виражених у фізичних і грошових термінах. Лондонська Група обліку навколишнього середовища відповідальна за проект довідника ООН про систему інтегрованого природньо-економічного обліку.

Експертна Група визначила багато напрямків для розв’язання проблем розгляду зміни цін. Важливою розробкою стала підготовка посібників з статистики індексів споживчих і виробничих цін, які були розроблені в контексті пов’язаних рамок статистики цін.

Збільшуеться кількість робочої сили, яка працює в галузі статистики. Був зроблений відчутний прогрес на міжнародному рівні в цьому напрямку.

Експертна Група визначила кількість проблематичних сфер в рамках статистики. Паризька група була уповноважена розробити критичні видання з точки зору пропозицій для подальшого перегляду міжнародних стандартів.

Статистичні розрахунки так званого нематеріального продукту були визначені як достатньо проблематичні, що приєдналось до основних критичних проблем.

Експертна Група відмітила значне просування міжнародної статистики, яке було зроблено завдяки ясності та строковості міжнародного співставлення цін. Подальший перегляд Програм допоміг у багатьох рекомендаціях для покращання ситуації, на яку спонсори Програм (Світовий Банк, Міжнародний валютний Фонд, Статистичний підрозділ ООН) в даний час звертають увагу. Можливі покращання у розробки аналогічних програм, що спонсуються Eurostatом та OECD.

Було відмічено роль МВФ у розвитку того, що зараз відоме як стандарт розповсюдження спеціальних даних та систем розповсюдження головних даних. Впровадження цього стандарту в національну статистику стало справою кожної країни.