Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

Баланси активів і пасивів

Баланс активів і пасивів являє собою складений на конкретний момент часу звіт, у якому відбивається вартість запасів нефінансових активів і фінансових активів і пасивів підсекторів, чи секторів економіки в цілому. Балансуючою статтею балансу є чиста вартість капіталу — сукупні активи мінус сукупні пасиви. Чиста вартість капіталу економіки, часто називана національним багатством, дорівнює сумі нефінансових активів країни і її чистих фінансових вимог до іншого світу.

Нижче перераховані основні компоненти балансу активів і пасивів.

• Нефінансові активи (nonfinancial assets) це об'єкти, на які інституціональні одиниці ( індивідуально чи колективно) установлюють права власності. В результаті володіння чи використання їх володарі можут отримати економічну вигоду. Нефінансові активи складаются з матеріальних активів(створених та нестворених) та нематериальних. Вони є продуктом виробництва. Створені матеріальні активи включають: 1) основний капітал (фонди) - активи, що використовуються у виробничих процесах чи багаторазово безупинно більш одного року і які можуть бути матеріальними (житлові приміщення, інші будинки і спорудження, машини й устаткування, культивуемі активи, такі як племінна домашня худоба і плантації), чи нематеріальними (розвідка корисних копалин, програмне забезпечення і розважальні програми, оригінали літературних чи художніх творів); 2) запаси матеріальних оборотнихах чи багаторазово безупинно більш одного року і які можуть бути матеріальними (житлові приміщення, інші будинки і спорудження, машини й устаткування, культивуемі активи, такі як племінна домашня худоба і плантації), чи нематеріальними (розвідка корисних копалин, програмне забезпечення і розважальні програми, оригінали літературних чи художніх творів); 2) запаси матеріальних оборотних засобів (сировина і матеріали, незавершене виробництво, готові вироби і товари для перепродажу); 3) цінності (активи, що здобуваються і зберігаються насамперед як засіб збереження вартості). До незроблених нефінансових активів відносяться як матеріальні, так і нематеріальні активи, що виникають у результаті дії факторів, не зв'язаних із процесами виробництва. Матеріальні незроблені активи включають землю, ресурси надр, водяні ресурси і некультивуемі біологічні ресурси. Екологічні активи, права власності на який чи не встановлені не можуть бути встановлені (відкритий морський і повітряний простір) виходять за межі границі охоплення активів СНР. Нематеріальні незроблені активи включають патенти, договори про оренду і придбаний «гудвіл».

Фінансові активи (financial assets) це об'єкти, на які інституціональні одиниці встановлюють права власності й економічні вигоди від який можуть бути отримані у формі холдингового чи прибутку доходу від власності. Фінансові активи відрізняються від інших активів, що враховуються в СНР, тим, що кожному фінансовому активу, за винятком монетарного золота і СДР, відповідає визначене зобов'язання іншої інституціональної одиниці.

Фінансові пасиви (financial liabilities) це фінансові зобов'язання інституціональних одиниць, що листуються з фінансовими активами інших інституціональних одиниць.

Чиста вартість капіталу (net worth) це балансуюча стаття балансу, рівна вартості всіх активів мінус вартість усіх пасивів.

Схема7.1. Баланси активів і пасивів і рахунка нагромадження

Початковий баланс

Запас нефінансових активів і фінансових активів і пасивів економіки в цілому, чи сектора інституціональної одиниці на початок звітного періоду.

Балансуючою статтею є чиста вартість капіталу на початок періоду, що розраховується як загальна сума активів мінус загальна сума пасивів.

Рахунок операцій з капіталом

Протягом звітного періоду на рахунку операцій з капіталом відбиваються 1) вартість придбаних нефінансових активів мінус вартість вибулих нефінансових активів і 2) підлягаючі одержанню капітальні трансферти мінус підмети виплаті капітальні трансферти. Зміни у вартості нефінансових активів унаслідок переоцінки вартості і зміни в обсязі нефінансових активів, що не є результатом операцій, на рахунку операцій з капіталом не відбиваються.

Чисте заощадження, перенесене з рахунків поточних операцій, і чисті капітальні трансферти визначають обсяг ресурсів, що можуть бути спрямовані на нагромадження капіталу і фінансових активів, а їхня сума дорівнює змінам у чистій вартості капіталу в результаті заощадження і капітальних трансфертів. Балансуючою статтею для даного рахунка є чисте чи кредитування запозичення, рівне сумі заощадження і капітальних трансфертів мінус чисте нагромадження капіталу.

Фінансовий рахунок

Фінансовий рахунок відбиває проведені протягом звітного періоду операції з фінансовими активами і пасивами. Зміни у вартості фінансових активів і пасивів унаслідок переоцінки їхньої вартості, а також зміни в обсязі фінансових активів і пасивів, що не є результатом операцій, на фінансовому рахунку не відбиваються.

Чисте чи кредитування запозичення, перенесене з рахунка операцій з капіталом, дорівнює чистому придбанню фінансових активів мінус чисте прийняття зобов'язань.

Рахунок переоцінки

На рахунку переоцінки відбивається холдинговий прибуток (чи збиток) у результаті зміни ринкових цін (включаючи обмінні курси), що нарахована протягом звітного періоду власникам нефінансових активів і фінансових активів і пасивів.

Сальдо холдингового прибутку (збитку) являє собою зміни в чистій вартості капіталу в результаті холдингового прибутку (збитку).

Рахунок інших змін в обсязі активів

Зміни нефінансових активів і фінансових активів і пасивів протягом звітного періоду, що не обумовлені чи операціями переоцінкою вартості.

Сальдо рахунка інших змін в обсязі активів (зміни активів мінус зміни пасивів) дорівнює змінам у чистій вартості капіталу в результаті інших змін в обсязі активів.