Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

5.5. Міжнародні зіставлення показників продуктивності праці в промисловості

При таких зіставленнях необхідно вирішити дві проблеми:

1) оцінка продукції, що випускається, у єдиній валюті;

2) облік відмінностей у статистиці окремих країн у визначенні валової продукції. Наприклад, для розрахунку рівня продуктивності праці в країні А відносно аналогічного по­казника крїни В необхідно визначити індекс продуктивності праці:

Де - продукція у натуральному вираженні в країнах А і В;

- ціна продукції в країні А; - затрати праці в країнахА і В;

- норма оплати праці у країні А.

Якщо визначати співвідношення В і А, то індекс продуктивності праці країни В до А буде мати такий вигляд:

де - норма оплати праці у країніВ.

У міжнародній економічної статистиці визначають також зведений індекс продуктивності праці:

Міжнародні зіставлення продуктивності праці здійснюються в основному за окремими видами продукції. Вартісні показники про­дуктивності праці зіставляються у трьох варіантах за:

1) валовою продукцією;

2) доданою вартістю.

На практиці частіше застосовують другий. При цьому додану вартість оцінюють за цінами світового ринку; продукцію окремо взятої країни А у цінах світового ринку визначають за формулою:

де - кількість продукції у країніА; - світові ціни на продукцію;- ціни у країніА на відповідну продукціию.

При переоцінці продукції визначаються індивідуальні індекси цін, потім вони зважуються за вартість продукції країни А відповідних груп товарів. Цей розрахунок здійснюють на основі ме­тодів товарів-представників. Для визначення знаменника показника продуктивності праці застосовують три варіанти за:

1) кількістю відпрацьованих людино-год;

2) середньою чисельністю робітників чи працюючих;

3) середньою чисельністю працездатного населення, включаючи

безробітних.

Як правило, рівні продуктивності праці визначаються відносно відпрацьованих людино-днів і в цілому за місяць, квартал, рік.

5.6. Індекси промислового виробництва

Для відображення розвитку промислового виробництва використовують динамічні ряди натуральних і вартісних показників.

Розрахунок динамічних рядів, виходячи з натуральних показників з погляду міжнародної методики, з одного боку, є безпроблемним. У межах порівнюваності натуральних показників можна порівнювати відповідні національні індекси. З іншого боку, не існує значних методичних проблем для розрахунку індексних рядів для груп країн.

Значно проблематичнішими є розрахунок і застосування динамічних рядів на основі вартісних показників. У міжнародній статистиці такі ряди розраховуються і публікуються як для груп країн для відображення розвитку промислового виробництва в цілому і окремих галузей промисловості, так і для окремих країн. Порівнюваність національних індексних рядів обмежена в результаті застосування двох принципово різних концепцій і наявності цілого ряду детальних відмінностей у розрахунку індексів. Визначення індексу для групи країн, яке являє собою агрегацію національних індексів, містить цілий ряд компромісів змістовного і методичного характеру. З цього треба зробити висновок, що індекси для груп країн можуть лише наближено відображати розвиток промислового виробництва у цій групі.

Національні індекси. У міжнародних статистичних щорічниках і в щорічниках промислової статистики ООН публікуються ряди щорічних індексів, а в щомісячних статистичних бюлетенях, крім того, ряди місячних індексів промислового виробництва. Ці динамічні ряди визначаються на основі міжнародної стандартної галузевої класифікаціі для промисловості в цілому і детальовано для основних розділів, підрозділів, основних груп промисловості.

Індекс для відображення кількісного розвитку промислового виробництва розраховують як базисно-вагове середнє арифметичне значення деяких індикаторів розвитку промислового виробництва (лише як виняток індекс обсягу промислової продукції розраховується не як базисно-вагове середнє арифметичне)

де I - національний індекс розвитку промислового виробництва (для промисловості в цілому чи окремих галузей національної промисловості); h0,j - базисні ваги для Ij; 0 - базисний рік індексного ряду; j - показник підгрупи, групи, основної групи промисловості; Ij - вимірювана величина динаміки окремих індикаторів промислового виробництва (індивідуальних індексів).

Індивідуальні індекси (табл. 4.2.) грунтуються на таких індикаторах промислового виробництва:

  • обсязі виробництва окремих видів виробів у натуральному вираженні (кількісний індекс);

  • валовій вартості виробленої продукції для окремих виробів чи груп виробів з елімінацією коливань у ціні;

  • збутовій ціні окремих виробів чи груп виробів з елімінацією коливань у ціні;

  • обсязі робочого часу в окремих підгрупах промисловості;

  • витратах енергії в окремих підгрупах промисловості;

  • виміряних в натуральних показниках витратах сировини і матеріалів за окремими позиціями.

Отже, для розрахунку індивідуального індексу використовуються як валова вартість, так і проміжні витрати. Ці індикатори і розраховані на їх основі індивідуальні індекси не охоплюють всього спектра промислового виробництва, а лише 60-90 %. У більшості країн, крім того, при розрахунку індивідуальних індексів враховуються не всі підприємства.

В основі вагів h0,j у більшості країн лежить виражена в цінах за факторами виробництва вартість чистої продукції базисного року індексного ряду. Лише в небагатьох країнах для розрахунку вагів використовується виражена в ринкових цінах вартість доданої продукції чи валова вартість продукції. Тим самим ваги, які застосовуються, представляють, як правило, дійсні для базисного року частини відповідних підгруп, груп, основних груп тощо, у вартості чистої продукції відповідного загального рівня агрегації (основна група, розділ, основний розділ, промисловість у цілому).

Розрахований за цією методикою індекс не вимірює безпосередньо кількісного розвитку загального промислового виробництва, а є індикатором, який відображає кількісний розвиток промислового виробництва. Цей індикатор характеризує розвиток фізичного об’єму промислового виробництва тим точніше, чим повніше все промислове виробництво охоплене елементарними індексами, чим повніше враховані в елементарних індексах всі промислові підприємства країни і чим актуальніше є розрахунковий рік вагів.

Таблиця 4.2. Приклади розрахунку індивідуальних індексів

Країна

Кількість індиві-дуальних індексів

Індикатори, яки застосовуються

Ступінь репрезентації індексів

Японія

534

Лише кількісні індекси

60% чистої продукції промисловості

Південна Корея

451

Те саме

85 % чистої продукції промисловості

ФРН

470

Вартість продукції

Ринкова вартість

Робочий час

Витрати матеріалу

77 % валової продукції основних розділів

(2 і 3 МСГК)

Туніс

175

Переважно кількісні індекси. Разом з тим:

вартість продукції

витрати матеріалу

86 % промислового виробництва

Індія

352

Кількісні індекси

Вартість продукції

Австралія

356

Переважно кількісні

Індекси. Разом з тим:

вартість продукції

робочий час

витрати матеріалу

57 % вартості продукції підприємств

Отже, можна зробити висновок про те, що на міжнародну порівнюваність національних індексних рядів впливають відмінності у:

  • розрахунках індивідуальних індексів (індикатори промислового виробництва, ступінь репрезентації);

  • розрахунках вагів (вид виробничих показників та база їх цін, розрахунковий рік вагів);

  • охопленні підприємств (сфера збору даних для розрахунку індивідуальних індексів);

  • термінах між звітним і базисним роками індексного ряду.

Крім того, на порівнюваність динамічних рядів впливають також викладені у попередніх параграфах проблеми порівнюваності показників промислового виробництва, розмежування промисловості в цілому і порівнюваності галузевої структури промисловості (від одного до трьох знаків у МСГК).

Міжнародні індекси. Методика розрахунку динамічних рядів для відображення розвитку промислового виробництва була прийнята Статистичною комісією ООН для розрахунку індексів за групами країн і для світової промисловості. Національні індекси підсумовуються на основі базисно-вагового середнього арифметичного значення з індексом для відповідної групи країн чи всіх країн:

де I - загальний індекс для групи країн чи для всіх країн; h0,k - коефіцієнт еквівалентності для країни k, розрахований на основі даних базисного року; Ik - індекс промислового виробництва для країни k.

Для розрахунку індексів для груп країн та індексу світового промислового виробництва Статистичний відділ ООН застосовує національні індекси промислового виробництва, подані окремими країнами. Відсутні національні індекси оцінюються на основі натуральних показників промислового виробництва.

Коефіцієнти еквівалентності h0,k розраховує також Статистичний відділ ООН. Для країн, які належать до ринкової економіки, цей розрахунок грунтується на національних даних про чисту продукцію в цінах за факторами виробництва, перерахованих на основі офіційного курсу долара США.

Ступінь точності розрахунків індексів для груп країн обмежений цілим рядом факторів:

  • в індексах груп країн об’єднані індекси, розраховані за різними з методичного погляду принципами;

  • застосування офіційного валютного курсу при розрахунку коефіцієнтів еквівалентності призводить до значних відхилень розрахованих на їхній основі частин окремих країн і груп країн від дійсного обсягу участі у світовому промисловому виробництві;

  • національні бази даних неповні. Це стосується як розрахунку коефіцієнтів еквівалентності, тобто необхідних для цього розрахунку національних даних про вартість чистої продукції за основними групами систематики МСГК, так і національних індексів виробництва для окремих основних груп цієї систематики.

Питання для самоперевірки

  1. Які групи показників охоплює мінімальна світова програма промислової статистики?

  2. Які групи показників охоплює повна світова програма промислової статистики?

  3. Які показники рекомендовані ООН до публікації з метою міжнародної зіставності?

  4. Яків основні джерела інформації існують у міжнародній статистиці?

  5. Які ознаки мають бути при визначенні підприємства?

  6. Які переваги мають натуральні показники промислового виробництва?

  7. Які питання міжнародного статистичного аналізу вирішуються за допомогою натуральних показників?

  8. Які основні типи вартісних показників використовуються у міжнародній статистиці?

  9. Як визначається цензова вартість у виробничих цінах?

  10. Як визначаються цензові проміжні витрати?

  11. Фактори яки впливають на реальність результатів міжнародних порівнянь промислового виробництва?

  12. Як розраховуються національні індекси промислового виробництва?

  13. Як розраховуються міжнародні індекси промислового виробництва?

Тести

1.Розвиток промисловості в світі визначає значною мірою розвиток всієї економіки:

а) так;

б) ні;

в) не можна відповісти на це питання однозначно.

2. Міжнародна статистика промисловості належить:

а) до найрозвиненішого розділу міжнародній економічної статистики;

б) до найрозвиненішого розділу у національних економічних статистиках.

в) до найрозвиненішого розділу міжнародній соціальної статистики.

3.У статистиці ООН промисловість розмежовують на основі:

а) Міжнародної стандартної галузевої класифікації;

б) Гармонізованої системи опису та кодування товарів;

в) Міжнародної стандартної класифікації занять.

4.Промислова статистика ООН організована за:

а) трьома напрямами (світова, річна, місячна статистика);

б) двома напрямами (світова, річна статистика);

в) одним напрямом (світова статистика).

5.Мінімальна програма показників світової промислової статистики охоплює:

а) дві групи показників (дохід і продукція);

б) три групи показників (ідентифікуючи і класифікуючи види інформації; заняття і дохід; валова продукція);

в) одну групу показників (валова продукція).

6.Повна програма показників світової промисловості має:

а) сім груп показників (ідентифікуючи і класифікуючи види інформації; заняття і доход; фонди; основний капітал; витрати; валова продукція; чиста продукція);

б) три групи показників (заняття і доходу; витрати; валова продукція);

в) чотири групи показників (основний капітал, витрати; валова продукція; чиста продукція).

7. Основним джерелом інформації у міжнародній статистики промисловості є:

а) промислові переписи окремих країн;

б) поточні дані країн;

в) публікації міжнародних організацій.

8. ООН рекомендує країнам збирати повну інформацію про промисловість:

а) один раз на 5 – 10 років;

б) раз на рік;

в) раз на 2 роки.

9. ООН рекомендує країнам збирати інформацію про промисловість за скороченою програмою:

а) раз на рік;

б) раз на місяць;

в) раз на квартал.

10. Для одержання повної зіставної інформації про промисловість світу здійснюють :

а)всесвітні промислові переписи;

б) результати щорічного збору інформації для промислової статистики окремих країн;

в)місячні дані статистики промисловості окремих країн.

11. Основною проблемою для проведення всесвітніх переписів промисловості є :

а) визначення одиниці спостереження;

б) визначення часу для проведення всесвітніх переписів;

в) визначення джерел інформації.

12.Статистична комісія ООН за одиницю спостереження для проведення всесвітніх переписів рекомендує:

а) виробничу одиницю (установу);

б) заклад;

в) юридичну особу.

13.Кількісний критерій працюючих для віднесення підприємства до промислового в міжнародних рекомендаціях є:

а) 5 чоловік;

б) 10 чоловік;

в) 50 чоловік.

14.Для розрахунку індексу світового промислового виробництва Статистичний відділ ООН застосовує:

а) національні індекси промислового виробництва, подані окремими країнами;

б) натуральні показники промислового виробництва, подані окремими країнами;

в) вартісні показники промислового виробництва, подані окремими країнами.

15.Публікації з міжнародної статистики промисловості:

а) Щорічник статистики енергетики;

б) Щорічник промислової статистики;

в) Щорічник статистики праці.