Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

1.1. Предмет міжнародної економічної статистики

Важливою галузю знань і практичної діяльності по збиранню, обробці, аналізу і публікації статистичної інформації про економічні явища на рівні світової економіки в цілому стала міжнародна економічна статистика, що є спеціальною науковою дисципліною і її курси вивчаються в навчальних закладах самостійно.

Міжнародна економічна статистика розробляється статистичними службами міжнародних організацій після одержання вихідної інформації від національних статистичних органів, приводиться до співставного виду, узагальнюється в регіональні і світові підсумки, публикується для широкого використання при порівняльному аналізі. Вона оцінює й аналізує дані про рівні і динаміку розвитку світового співтовариства, складаючи також і базу для відповідних прогнозів.

Головна функція міжнародної економічної статистики - розробка міжнародних рекомендацій по уніфікованому розрахунку системи статистичних показників і їхніх угруповань по стандартних класифікаціях для всіх країн і територій на основі міжнародних стандартів обліку і статистики побудованих на единої методології. Вони забезпечують порівнянність складу і методів розрахунку всієї системи показників для економічного аналізу тенденцій і закономірностей економічного розвитку країн. Саме це виділило міжнародну економічну статистику із її особливим предметом, об'єктом і методами.

Предметом міжнародної економічної статистики є методологія вивчення кількісної сторо­ни стану та закономірностей розвитку світової економіки. Вона характеризує не тільки кількісні але і якісні аспекти економічного стану та розвитку країн і їх світогосподарських зв'язків, а також регіонів і світу вцілому.

Тепер вона представ­лена широкою мережею відносно самостійних і незалежних організацій. Так, якщо об'єктом статистичного спостереження є світове госпо­дарство і економічні явища, які в ньому відбуваються, то за одиницю спостереження, як правило, беруть окремо взяту країну.

Статистична інформація про всесвітнє господарство, заснована на єдиній системі статистичних показників і обчислювальних на єдиних рекомендаціях, розроблених і схвалених міжнародними організаціями у якості міжнародних статистичних стандартів, що забезпечують порівнянність показників по їх складу, класифікаціям і методології розрахунку.

Для координації статистичної діяльності агенств ООН використовується класифікація програм ООН (статистична частина). Вона була прийнята Адміністративним комітетом системи ООН на засіданні Підкомісії по координації статистичної діяльності у 1999 році (див. вебсторінку статистичної комісії ООН – http://www.un.org).

030 Теорія статистики.

031 Демографічна і соціальна статистика.

1. Демографічна статистика ( 4.11).

2. Статистика населення

і Перепис населення (4.5).

іі Статистика груп населення, які мають спільні інтереси (4.12).

3. Статистика житлового господарства.

і Перепис житла (4.5).

іі Інші статистики житлового господарства (4.12).

4. Статистика праці (4.10).

5. Статистика освіти і навчання (4.8).

6. Статистика культури, включаючи засоби масової інформації (4.9).

7. Статистика доходів і витрат домогосподарств та їх розподіл (4.13).

8. Статистика соціального страхування (4хх).

9. Статистика охорони здоров’я (4.6).

10. Інші соціальні, демографічні та пов’язані з ними статистики (4.хх).

032 Економічна статистика.

1. Національні рахунки (3.1).

2. Статистика сільського господарства (3.10).

3. Статистика лісового господарства і рибальства (3.10).

4. Статистика промисловості (оперативно-технічна статистика) (3.11).

5. Енергетична статистика (3.12).

6. Статистика внутрішньої торгівлі (3.5).

7. Статистика міжнародної торгівлі.

і Торгівля товарами.

іі Торгівля послугами.

8. Статистика транспорту (3.4).

9. Статистика зв’язку (3.4).

10. Статистика туризму (3,7).

11. Статистика послуг, яка не включена в інші розділи (3.8).

12. Гроші, фінанси і страхування (3.2).

13. Фіскальна (бюджетна) статистика (3,2).

14. Статистика платіжного балансу (3.2).

15. Статистика цін (3.9).

16. Статистика науки, технологій і патентів (3.13).

17. Інші галузі економічні статистики (3хх).

033 Статистика природних ресурсів і довкілля.

  1. Статистика природних ресурсів і довкілля (5.1 і 5.3)

  2. Облік природних ресурсів і довкілля (5.2)

  3. Метеорологічна статистика (5хх).

034 Види діяльності, які не класифіковані як сфера діяльності.

1. Організація і управління статистичними послугами (1).

2. Технічна інфраструктура та інші пов’язані з цим питання (2).

3. Розповсюдження і підтримка секретарської діяльності (6).

  1. Інші види діяльності, які не класифіковані як сфера діяльності (х.хх).

Запис в круглих дужках після кожного пункту самого низького рівня класифікації направляє до відповідного елементу в класифікації прийнятій конференцією європейських статистиків під егідою ООН для використання в інтегрованому представленні статистичних програм Економічної комісії для Європи (EСЕ), Організації для економічного співробітництва і розвитку (ОЕСD) і статистичного управління Європейського Союзу (EUROSTAT).

Міжнародна економічна статистика узагальнює поточний досвід застосування єдиної системи показників у різних країнах і міжнародних організаціях, виробляє й удосконалює систему міжнародної статистичної інформації за допомогою деяльності Статистичної комісії ООН і статистичних служб інших міжнародних організацій системи ООН, Міжнародного статистичного інституту та інших міжнародних організацій.

Статистична інформація країн звичайно розрізняється за змістом показників, методикою їх розрахунку, розуміння об'єкта статистичного спостереження, періодам і моментам спостереження, одиницям виміру, рівням внутрішніх цін, купівельній спроможності валют і ін.

Тому, перед міжнародної економічної статистикою постає ряд проблем, для вирішення яких треба розв’язати наступні задачи:

  1. координація всіх найважливіших статистичних робіт у світі через статистичну комісію ООН і розробку відповідних програм.

  2. перехід від розробки міжнародних стандартів для окремих статистичних показників, до розробки й удосконалювання їхньої взаємозалежної системи для різностороньої характеристики світової економіки у їхніх різноманітних формах.

  3. розробка і застосування методології розрахунку зведених вартісних показників в однакових грошових одиницях з обліком реальної купівельної спроможності валют різних країн.

  4. побудова достовірних значень динамічних рядів порівнянних показників для виявлення світових тенденцій і складання прогнозів можливого розвитку світу і окремих країн як на короткостроковий, так і на довгостроковий періоди, розробляючи для цього необхідні моделі.

  5. домогтися порівнянності змісту національних показників відповідно до визначеними міжнародними стандартами. Сприяння розвитку національної статистики на базі впровадження міжнародних стандартів по статистиці і рішенню проблем уніфікації збору, обробки і поширення статистичних публікацій міжнародних організацій.

Міжнародна економічна статистика представляє особливу галузь статистики. ЇЇ завданням є узагальнення вихідної інформації національних статистичних служб країн, а також міжнародних організацій у регіональні і світові підсумки на основі міжнародних стандартів у єдину систему показників для одержання порівнянних і взаємозалежних оцінок економічних явищ і виявлення тенденцій розвитку світової економіки. Така система показників утворена приблизно з 150 міжнародних стандартів для статистичних показників і дозволяє різнобічно оцінювати світові рівні і тенденції соціально-економічного розвитку, а також ролі і значимості окремих країн і їхніх угруповань.

Тому в міжнародної економічної статистиці використовується спеціальна методологія і розроблені особливі методи приведення різноманітних показників національної вихідної статистичної інформації до порівнянного виду. Це досягається виробленням однакового кількісного і якісного вираження порівнюваних показників економічного змісту в однакових одиницях виміру. Техніка такого перерахування одержала назву "перехідного ключа", за допомогою якого дані різних країн групуються відповідно до міжнародних класифікацій, з узгодженними метричними одиницями виміру й у визначених міжнародних грошових одиницях.

Міжнародна економічна статистика вивчає також методологію розрахунків ста­тистичних показників, які відображають економічний розвиток ок­ремих країн. Вона складається з трьох органічно пов'язаних напрямів: наукової, практичної, освітньої діяльності міжнародних статистичних організацій.

У міжнароднії економічній статистиці як навчальній дисципліні можна виділити такі основні розділи:

  1. Предмет міжнародної економічної статистики

  2. Організація міжнародної економічної статистики

  3. Основні етапи розвитку міжнародної статистики

  4. Міжнародні стандарти економічної статистики

  5. Міжнародні класифікації.

  6. Міжнародна система національних рахунків

  7. Показники міжнародної статистики сільського і лісового господарства

  8. Показники міжнародної статистики про­мисловості.

  9. Показники міжнародної статистики торгівлі.

  10. Показники міжнародної статистики фінансів.

  11. Показники міжнародної статистики цін та інфляції .

  12. Міжнародні зіставлення макроекономічних показників