Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

4. Міжнародна статистика сільського і лісового господарства

4.1 Джерела інформації й публікаціі

Сільське господарство є одним з найбільш контрольованих статистикою видів економічної діяльності. Статистичні дані отримують із сільськогосподарських переписів і обстежень, у тому числі дані про доход, площу угідь фермерів, виробництво продукції рослинництва і тваринництва, матеріальних і енергетичних витратах. Більшість статистичних служб світу регулярно обстежують фермерські домашні господарств на сезонній чи річній основі для спостереження за виробництвом сільськогосподарської продукції. Ці обстеження можна також використовувати для одержання даних про методи ведення сільського господарства й іншої інформації. Обстеження сіл відіграють аналогічну роль. Вибіркове обстеження польових культур для розрахунку річної врожайності з метою складання прогнозів врожаїв є важливим джерелом даних про зміни в продуктивності. Інші джерела включають інтерпретацію зображень, отриманих шляхом дистанційного зондування, дані метеослужб, дослідження університетів і сільськогосподарських департаментів, дані адміністративного обліку, запису фермерів й обстеження доходів і витрат сільських жителів.

Інформація про площу має особливо важливе значення в сільськогосподарській діяльності. Вона може бути виражена в площі (км2) і в місці розташування (географічні координати). Про структурні зміни можна судити за структурою випуску чи витрат або безпосередньо шляхом аналізу змін у сільськогосподарській практиці, наприклад у методах обробки ґрунту.

Провідною міжнародною організацією, яка поряд з іншими проблемами вивчає статистику сільського господарства, є ФАО ( FAO- FOOD and Agricultural Organization of The United Nations ), штаб-квартира якої розміщена в Римі ( Італія ). ФАО здійснює як методологічну роботу, так і практичні розрахунки показників сільського господарства окремих країн, територій, континентів і світу в цілому, а також публікує ці дані.

Основні публікації такі :

FAO Production Yearbook - щорічник, у якому публікуються дані про склад земель, що використовуються; населення, зайняте у сільському господарстві; індекси сільськогосподарського виробництва окремих продуктів рослинництва і тваринництва; запаси продовольства, їхня калорійність, вміст поживних речовин; дані про засоби виробництва ( трактори та інші сільськогосподарські продукти у доларах США.

FAO Trade Yeardook - щорічник, у якому містяться дані про індекси обсягу експорту й імпорту сільськогосподарської продукції у світі і в межах континентів та регіонів з виділенням продуктів харчування. Окремим розділом наводяться абсолютні дані про експорт та імпорт сільськогосподарських продуктів в динаміці у розрізі континентів по окремих країнах. Подано відомості про імпорт і експорт так званих «сільськогосподарських реквізитів» - тракторів, добрив, пестицидів. По кожній країні публікуються дані про динаміку експорту й імпорту найважливіших продуктів у доларах США.

FAO Fertilizer Yearbook - щорічник, у якому публікуються дані про внесення добрив.

Yearbook of Forest Products - містить дані про продукцію лісового господарства.

FAO quarterly bulletin of statistics - квартальні та FAO monthly bulletin of statistics - місячні бюлетені, в яких містяться короткі відомості про виробництво, торгівлю і ціни на сільськогосподарську продукцію.

При формуванні масивів інформації з міжнародної статистики сільського господарства ФАО використовує дані національних статистичних органів. Однак існують певні труднощі як з погляду охоплення окремими показниками більшості країн, так і зіставності показників, що використовуються. Рівень розвитку статистики сільського господарства неоднаковий у різних країнах.