Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Монтаж - підручник.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Пвнз «інститут екранних мистецтв» Володимир Горпенко

МОНТАЖ

КІНО

ТЕЛЕБАЧЕННЯ

Київ - 2011

ББК 85.374

Г 70

Горпенко В.Г Монтаж: Кіно. Телебачення.- К.: ІНЕМ, 2011.- С. .

Підручник присвячено одному з основних виражальних засобів аудіовізуальних мистецтв – монтажу. У підручнику розглядаються основні етапи становлення технології, техніки та естетики монтажу, процеси кадрозчеплення та сюжетотворення, принципи комфортного з’єднання кадрів, звукозорової взаємодії.

Для науковців, творчих працівників, студентів вищих мистецьких закладів.

Затверджено до друку Вченою радою

ПВНЗ «Інститут екранних мистецтв»

Рецензенти: доктор мистецтвознавства

ISBN 966-8299-08-6  Горпенко В.Г.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПВНЗ «ІНСТИТУТ ЕКРАННИХ МИСТЕЦТВ»

Володимир Горпенко

МОНТАЖ

КІНО

ТЕЛЕБАЧЕННЯ

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів

Київ - 2011

ПЕРЕДМОВА

Скільки існує кіно, стільки його супроводжує слово «монтаж».

Від почерговості зйомки-показу окремих кадриків, завдяки якій на екрані виникає ефект руху, до найтоншої павутинки формо-змістової будови, яка виражає унікальну неповторність, «самість» конкретного твору, – такої широти поле функціонування монтажних сполучень у кіно.

Поява телебачення, а далі його технічно-творчі трансформації ще більше ускладнили монтаж як специфічне явище. Вони настільки змінили природу сприйняття звукозображального цілого, розширили видово-жанрові його межі, трансформували поняття багатокомпонентності будови, багато в чому знівелювали кордони «мистецтво-немистецтво» тощо, що охопити абсолютно всі його аспекти в одному навчально-методичному підручнику видається практично неможливим.

Багатогранний характер монтажу, отже системний його розгляд на рівні засвоєння професійних навичок ускладнюється ще однією принциповою позицією - карколомним, надзвичайно мінливим поєднанням нормативно-канонічних та варіативно-творчих ознак, тенденцій, правил і законів, суб’єктивно-індувідуалізованим (історично, географічно, персоналізовано) підходом до шляхів і способів досягнення інформативно-мистецької мети.

Втім, у цьому, сповненому протиріч, часто взаємовиключень процесі є базові, історично сформовані принципи й закономірності, які має засвоїти людина, щоб досягти звання «професіонал. Саме такого, «стрижневого», спрямування має, на нашу думку, дотримуватися підручник, як базовий дидактичний помічник засвоєння основних підвалин професії.

Теоретично-практичний курс «Монтаж» - одна з основоположних дисциплін загального курсу «Режисура кіно і телебачення», органічною частиною якого він є, а тому тісно пов’язаний і відповідно взаємодіє з такими його складовими як «Вступ до спеціальності», «Основи режисури», «Режисура», «Звук та музика в кіно та на телебаченні», «Історія кіно та телебачення» або «Історія режисури» тощо.

Загальна структура курсу «Монтаж» розрахована на 4 роки підготовки фахівців спеціальності «Кіно-, телемистецтво» кваліфікаційного рівня «бакалавр», має теоретичну та практично-виробничу компоненту і методологічно поділяється на дві частини – «Основи монтажу» та «Монтаж».

Принцип викладення матеріалу полягає у русі від оглядового ознайомлення з технологією монтажного процесу до поглибленого ро­зуміння структурної цілісності готового твору (програми).

Основним методологічним принципом викладення курсу є розгляд монтажу як взаємозалежності процесу і результату, комплексний підхід до технологічно-технічних та художньо-виражальних засад цього засобу.

Завданням курсу є:

усвідомлення студентом теоретичних засад монтажу в їх історичній динаміці;

опанування узагальненим та конкретно-практичним досвідом його використання в кіно і на телебаченні;

набуття практичних навичок монтажу усіх видів аудіовізуальних творів.

Студенти мають знати:

  • історію становлення монтажу як виражального, виразного та образного засобів і способів творення;

  • функції монтажу;

  • специфіку кінематографічного, телевізійного, відеомонтажу;

  • технічно-творчі можливості монтажної апаратури.

Студенти мають вміти:

  • сформувати творчий задум монтажно-композиційної цілісності аудіовізуального твору;

  • підготувати монтажно-технічну розкадровку сценарію, план майбутньої зйомки;

  • володіти правилами монтажу зображення, звуку та звуко-зорових рішень.

Студенти мають ознайомитися :

  • з практичним досвідом монтажних рішень у творах українських та світових майстрів;

  • з практикою монтажу фільмів і програм на різних кіностудіях та телеканалах України;

  • з перспективними розробками техніки та технології монтажу провідних компаній світу.

Підручник розрахований на 8 семестрів, складається з 5 глав та 36 розділів, містить у собі повний цикл теоретичних знань предмету та варіативний комплекс практичних вправ і супроводжуючий процес засвоєння знань і набуття практичних вмінь порядок семінарських занять, включно з необхідними переглядами кіно-,теле, відеотворів.

Так, у першій главі розглядаються питання становлення виражальних можливостей монтажу як процесу віднайдення і усвідомлення різноманітних форм зв’язку, їх виражально-образних функцій. Значну увагу приділено вивченню специфічних етапів становлення кіно- і телевізійного монтажу, окреслено загальні параметри генезису монтажно-виражальних принципів з урахуванням їх якісних змін.

У другій главі розглядаються основні закони сприйняття, які впливають на монтаж, акцентується увага на психофізичних засадах монтажу зображення та звуку.

У третій главі з’ясовуються питання складових елементів кадру, дається типологія цих елементів, розглядаються закономірності побудови кадру як їх сукупності та взаємодії. Особливо звертається увага на монтажну техніку як певний звід прийомів, операцій, правил, вимог, здійснення яких дає змогу досягти певної мети.

У четвертій главі розглядаються питання закономірностей та вимог до кадрозчеплення, звертається увага на монтажну обумовленість формування просторових параметрів зображеного, планом, напрямком руху об’єкту та осі зйомки, світлом та кольором.

У п'ятій главі розкриваються естетичні властивості монтажу в межах ретрансляційного способу фіксування подій та фактів, розглядаються драматургічні та динамічні принципи монтажу та його сюжетотворчі можливості.

У підручнику розглядаються форми, в яких можуть виступати факти, події, явища. Розкрито форми зв’язку кадрів зі словом, музикою.

Особливістю даного видання є фундаментальний підхід, широке охоплення питань, притаманних практиці формування різновидових творів аудіовізуальних мистецтв в цілому і їх конкретних різновидів з урахуванням всього комплексу теоретичних та практичних позицій, накопичених світовим досвідом аудіовізуальних мистецтв, їх теоретичне та практичне обґрунтування та послідовність авторської позиції, яка проводиться у всіх розділах підручника. У ньому враховані сучасні наукові опрацювання вітчизняних та зарубіжних кіномитців.

Підручник і за змістом і за структурою відповідає вимогам, що ставляться до навчальних видань відповідного рівня. На початку кожного розділу подається короткий вступ до теми, вказується, що має знати студент після вивчення матеріалу розділу, сформульовано перелік основних питань для самоперевірки знань студентів, тематики рефератів, практичних робіт. У кінці кожної глави міститься список рекомендованої літератури.

Сподіваємося, що підручник буде корисний тим, хто навчається у мистецькому вищому навчальному закладі, тим, хто у практичній діяльності займається творчістю створення кіно-, теле-, відеотворів.

Частина 1

КАДРОЗЧЕПЛЕННЯ