Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Монтаж - підручник.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2.7. Монтаж за рухом основної пластичної маси

Особливий випадок становить поєднання кадрів, у яких є одночасно статичний об`єкт і об`єкт, що знаходиться в русі.

Наприклад, чоловік і жінка їдуть у машині. Камера на капоті. Знімаємо спершу його за кермом. Далі її, що сидить поруч. Принципу «вісімки» дотрималися - все має бути в порядку. Чому ж на екрані відчуття плавності не виникає?

Виявляється, тут справа в фоні. Позад чоловіка фон рухається в один бік, а за жінкою - в протилежний. І чим більша кількість фону потраплятиме в поле зору камери, чим ближчий він до статичного об`єкта, тим більшим буде ефект зустрічного удару (рис. 2.12).

Рис. 2.12

Або візьмемо такий випадок. Герой сідає в вагон. Поїзд рушає. У вагоні він дивиться у вікно.

Розглянемо схему розкадровки цієї сцени.

Кадр 1 - починає рухатись вагон (рис. 2.13).

Напрям руху основної пластичної маси зліва направо.

За побутовою логікою в наступному кадрі, щоб вагон продовжував рухатися зліва направо, треба героя поста-вити біля вікна так, як це виглядає на рис. 2.14.

Але ж на ньому фон за вікном буде рухатися в проти-лежному напрямку, тобто справа наліво. Знову виникне зустрічний удар.

Щоб його позбутися, треба зйомку будувати за схе-мою, яку наводимо на рис. 2.15.

напрям

руху

вагона

Рис. 2.13

напрям

руху

фону

напрям

руху

вагона

Рис. 2.14

Рис. 2.15

Тоді виникне схема руху в кадрах, як на рис. 2.16.

В принципі ефект зустрічного удару виникає також при переході з кадру, в якому зафіксовано активний рух, на кадр зі статичним зображенням. Такий стик утворює ефект «спотикання». Він з`являється через відому вже енерційність нашого зору, через його властивість продов-жувати деякий час рухатись у заданому напрямку. В ре-зультаті знову ж таки комфортного сприйняття зображе-ного не буде.

Отже, одне з основних правил говорить, що напрям ру-ху пластичної маси не повинен змінюватися на протилеж-ний, а якщо він все ж змінюється, то обсяг зміненого зоб-раження повинен займати не більше третини площі кадру.

Рис. 2.16

Для непомітного переходу з кадру на кадр необхідно дотримуватися ще деяких умов. По-перше, темпи руху ос-новної маси теж мають збігатися. Крім того, частини цієї маси в змонтованих кадрах не можуть відрізнятися за ін-тенсивністю освітлення та своїми тонально-кольористич-ними характеристиками.

Сьогодні принцип монтажу за рухом фонової пластич-ної маси набуває особливої ваги на телебаченні. Це відбу-вається тому, що з ним доводиться мати справу не тільки під час зйомок чи запису сцен, пов`язаних з рухом в авто-мобілі, поїзді тощо. Широке застосування ріру, спецефек-тів дає змогу все ширше використовувати можливості по-ліекранного зображення. 3`являється, власне, нова форма внутрішньокадрового монтажу - полімонтаж, при якому особливо необхідно дотримуватися вказаного принципу.