Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП-л.р.КЕ-2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Чернігівський радіомеханічний технікум

Затверджую

Заступник директора

з навчальної роботи

____________ О.В. Тканко

від “___”__________ 2010 р.

Розглянуто і схвалено

на засіданні циклової комісії

Протокол № ___________

від “_____” _________ 2010р.

Голова циклової комісії

_________________________

Методичний посібник

до виконання лабораторних робіт

з предмету

«Комп′ютерна електроніка»

до спеціальності: 5.05010201

„Обслуговування комп’ютерних систем і мереж”

Розробила викладач

Т.І. Ковальова

2010

Пояснювальна записка

Програмою курсу «Комп'ютерна електроніка» передбачається виконання лабораторних робіт, у ході виконання яких студенти повинні:

∙ ознайомитися з зовнішнім виглядом напівпровідникових приладів, інтегральних мікросхем і деяких вимірювальних електронних приладів;

∙ зрозуміти принцип дії основних напівпровідникових приладів та електронних і імпульсних пристроїв: діодів, транзисторів, інтегруючих та диференційних схем, обмежувачів амплітуди сигналу, релаксаційних генераторів (мультивібратор), тригерів на дискретних компонентах, транзисторних ключів, стабілізаторів напруги, LC - i RC – генераторів, підсилювачів, логічних елементів, тригерів, цифрових компараторів, інтеграторів, диференціаторів, пристроїв на ОП, ЦАП;

∙ набути навички визначення характеристик і параметрів напівпровідникових приладів та основних електронних пристроїв;

∙ одержати уявлення про можливості використання тих або інших напівпровідникових приладів, інтегральних мікросхем при рішенні визначених задач.

∙ навчитися читати схеми найбільш розповсюджених електронних пристроїв, розрізняти умовні позначення напівпровідникових приладів, інтегральних лінійних і цифрових мікросхем.

Наведені теоретичні відомості охоплюють мінімум навчального матеріалу, необхідний для підготовки і виконання відповідної лабораторної роботи.

Лабораторні роботи проводяться після вивчення теоретичного матеріалу.

До початку лабораторної роботи студенти повинні ознайомитись з порядком її виконання, внести у звіт: назву роботи, її мету, перелік обладнання, хід виконання.

Перед початком роботи викладач перевіряє у студентів їх готовність шляхом тестового, або фронтального опитування з теоретичного матеріалу і наявність звіту. У разі негативних результатів, студент не допускається до виконання лабораторної роботи.

Проведення роботи передбачається груповим методом по 4-5 осіб у групі, якщо лабораторна робота проводиться на макеті і по 12 осіб, якщо на комп'ютері. Студенти знайомляться з робочим місцем, підключають вимірювальні прилади, згідно методичних вказівок і починають вимірювання параметрів РЕА.

Після закінчення вимірювань, їх результати необхідно показати керівнику. Після узгодження отриманих даних, відключити від мережі прилади і приступити до їх обробки і остаточного оформлення звіту.

Завдання включає розрахунок параметрів і режимів роботи основних електронних пристроїв, досліджуваних у лабораторії. Результати виконання завдання заносяться в бланк звіту, що складається з титульного листа, схем дослідження електронних ланцюгів і пристроїв, таблиць для результатів вимірів. У бланку звіту повинно бути передбачене місце для графіків, експериментально отриманих залежностей і переліку використаних у роботі приладів.

На титульному листі повинні бути зазначена назва роботи, прізвище студента і його групи.

Захист лабораторної роботи проводиться шляхом усного чи письмового опитування кожного студента. Лабораторна робота вважається зарахованою при наявності повністю оформленого звіту і позитивної оцінки при захисті.