Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мосевнина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
104.96 Кб
Скачать
  1. Як визначають термін «туризм» ВТО та Закон України «Про туризм».

Туризм - діяльність осіб, які подорожують і перебувають у місцях, що знаходяться за межами їхнього звичайного середовища протягом періоду, що не перевищує одного року підряд, з метою відпочинку, діловими та іншими цілями. Це визначення, прийняте ВТО ( Це міжурядова організація, до складу якої входять близько 160 країн і територій, декілька асоційованих членів і понад 350 членів, які мають статус приєднаних і представляють турфірми, авіакомпанії тощо приватного сектору, навчальні інституції, туристичні асоціації та місцеві органи управління туризмом), використовується в усіх країнах-членах ВТО, в тому числі й в Україні.

2. У 2003 році був виданий закон про внесення змін до Закону України «Про туризм», де сказано, що «туризм - тимчасовий виїзд особи з місця постійного проживання в оздоровчих, пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях без здійснення оплачуваної діяльності в місці перебування».

«Турист - особа, яка здійснює подорож по Україні або до іншої країни з не забороненою законом країни перебування метою на термін від 24 годин до одного року без здійснення будь-якої оплачуваної діяльності та із зобов'язанням залишити країну або місце перебування в зазначений термін».

3. Дайте визначення основних понять у туризмі: Турист, екскурсант, туристичний продукт. Визначте специфічні особливості туристичного продукту як товару.

Турист - особа, яка здійснює подорож по Україні або до іншої країни з не забороненою законом країни перебування метою на термін від 24 годин до одного року без здійснення будь-якої оплачуваної діяльності та із зобов'язанням залишити країну або місце перебування в зазначений термін.

Екскурсант - це тимчасовий (одноденний) відвідувач місцевості, населеного пункту або країни, незалежно від його громадянства, статі, мови і релігії, який знаходиться у даній місцевості в цілях туризму менш ніж 24 години.

Туристичний продукт - комплекс послуг і товарів, матеріальних і нематеріальних благ та ресурсів, призначених для туристичного споживання, що реалізуються на ринку туристичних послуг. Він є здебільшого вузькоспеціалізованим, має складну, динамічну структуру, пристосовану до зміни попиту, і здатен забезпечити задоволення різноманітних потреб людини, що подорожує. Туристичний продукт складається з трьох елементів: тур, додаткові туристично-екскурсійні послуги, товари. Туристичний продукт виробляється спеціалізованими підприємствами, що є суб'єктами туристичного ринку.

Туристичний продукт як товар характеризується споживчою вартістю, тобто корисністю, або здатністю задовольняти визначені рекреаційні потреби людей. Корисність туристичного продукту визначається його цінністю для суб'єкта. Тому туроператор повинний прагнути до того, щоб створити такий туристичний продукт, що був би цінний для максимально великої кількості людей, тобто по можливості він повинний мати масового споживача. Тоді можна використовувати й індустріальні технології для виробництва туристичного продукту.

4.Які класифікації існують в туризмі.

Класифікація туризму – виділення внутрішньо однорідних таксонів на прийнятних підставах.

Класифікація туризму має важливе значення для практичної діяльності. Вона дозволяє вирішувати проблеми його територіаль­ної організації, планувати розвиток матеріально-технічної бази, визначати попит і формувати ринок туризму, виробляти та реалі­зовувати туристичний продукт, відповідним чином організовувати обслуговування туристів.

Поки що не існує чіткої загальноприйнятої класифікації. Це пояснюється насамперед тим, що практично неможливо виділити чисті форми і види сучасного туризму:

1.Географічний принцип – Внутрішній, Міжнародний

2.Напрямок туристичного потоку - В'їзний, Виїзний

3.Мета поїздки – Рекреаційний, Оздоровчий відпочинок, Пізнавальний відпочинок, Професійно-діловий туризм, Науковий (конгресний), Спортивний відпочинок, Шоп-тури, Пригодницький, Елітарний, Ностальгічний, Екотуризм, Екзотичний, Паломницький.

4.Джерело фінансування – Соціальний, Комерційний

5.Спосіб пересування - Пішохідний, Авіаційний, Морський, Річковий, Автотуризм, Змішаний, Велосипедний, Залізничний

6.Засоби розміщення – Готелі,Мотелі,Пансіонати,Намети,Кемпінги

7.Кількість учасників – Індивідуальний, Груповий, Сімейний

8.Тривалість перебування – Короткотривалий, Довготривалий

9.Розташування туристичного місця – Гірський, Водний, Приміський, Сільський

10.Інтенсивність туристичного потоку – Постійний, Сезонний

11.Організаційна форма – Організований, Неорганізований

Головним є поділ туризму на внутрішній і міжнародний.

Внутрішній туризм — міграційні потоки людей у межах країни постійного проживання з туристичними цілями.

Міжнародний туризм - туризм, що охоплює поїздки осіб, що подорожують з туристичними цілями за межі країни постійного проживання.