Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мосевнина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
104.96 Кб
Скачать

9. Види туризму за характером організації

Самодіяльний - спонтанні поїздки, які, як правило, організовують самі туристи, без участі посередника: турфірми, клубу, секції тощо; оплата послуг в такому випадку відбувається відповідно до користування ними.

На замовлення не нашла.

Плановий (Організований) — поїздки маршрутами, організованими туристичними фірмами або клубами; зазвичай реалізуються на умовах попередньої оплати;

10. Характеристика видів туризму за демографічним і соціальним складом учасників подорожі.

Дитячий— вид туризму, що спрямований на задоволення дозвілля для дітей. Найпоширенішим видом дитячого туризму у світі є дитячі табори. Види дитячих таборів: оздоровчі табори і комплекси, спортивно-оздоровчі табори, а також міжнародні дитячі центри (найбільший такий центр в Україні — «Артек»). Сьогодні також розвивається і міжнародний дитячий туризм.

Молодіжний (студентський туризм) — це різновид туризму, спрямований на задоволення рекреаційних потреб молоді до 35 років.

З-го віку(туризм літніх людей, пенсійний туризм) — це різновид туризму, що має на меті задоволення рекреаційних потреб вікової категорії старше 55 років. Сьогодні створені всі умови для пенсійного туризму. Існують спеціальні програми і домовленості з приймаючою стороною. Літній турист завжди там буде під ненав’язливим наглядом, на випадок якщо він раптом заблукав в незнайомому місці або ж йому несподівано стане погано.

Шкільний (педагогічний туризм) — це туристсько-краєзнавча робота в школі, спрямована на задоволення рекреаційних потреб школярів.В середовищі шкільного туризму розрізняють два підвиди: мінімальний за обсягом та обов’язковий для всіх класів у школі — класний туризм та гуртковий туризм — для любителів подорожувати і захоплених краєзнавством.

Сімейний(туризм сімейний без дітей, туризм сімейний з дітьми, багатосімейний туризм) — форма організації поїздок людей, пов’язаних родинними стосунками. Сімейний туризм поділяється на підвиди: туризм сімейний без дітей, туризм сімейний з дітьми, багатосімейний туризм.

Корпоративний туризм (туризм за професійним складом) — різновид туризму, що слугує для задоволення рекреаційних потреб співробітників різних компаній, яким часто доводиться їздити в справах компанії.

11. Види туризму, що виділяються з точки зору форм організації подорожі та туристичного обслуговування.

Стаціонарний— різновид туризму, пов’язаний з постійним місцем розміщення туриста на весь період, що спрямований на задоволення рекреаційних потреб. Інші експерти відносять до стаціонарного туризму групові або індивідуальні поїздки без активного пересування маршрутом із перебуванням в одному або двох місцях призначення, насамперед з оздоровчими цілями або з метою відпочинку.

Клубний- це відпочинок людей, яких поєднують спільні заняття, інтереси й захоплення. Місцем організації такого відпочинку є туристичні містечка або круїзні судна, на яких вони відправляються, наприклад на острови, вивчати життя пташок чи риб і слухати лекції спеціалістів, організовують зустрічі філателістів, любителів джазової музики тощо.

Таймшерце вид туризму, який здійснюється шляхом тривалої колективної оренди ділянки землі (з нерухомістю) для відпочинку.

Сільський (Зелений) - відпочинок в сільській місцевості — у селах, на хуторах, в зручних селянських будинках, в агрооселях. Туристи якийсь час ведуть сільський спосіб життя, знайомляться з місцевою культурою і місцевими звичаями, беруть участь в традиційній сільській праці. Агротуризм добре розвинений в Іспанії, Італії, Франції, Австралії, США . Існує три основні різновиди сільського зеленого туризму: Агротуризм, Екотуризм.