Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

1.3. Сучасний стан глобальної статистичної системи

Основою глобальної статистичної системи є статистичні служби ООН – Статистична комісія і Статистичний відділ в її Секретаріаті, а також статистичні підрозділи спеціалізованих агенцій і інших органів у системі ООН.

Ключова роль в організації статистики не тільки в системі ООН, але і в усьому світі належить Статистичної комісії ООН. Вона заснована рішенням першої сесії ЕКОСОР у 1946 р. як орган, що готує проекти всіх міжнародних рекомендаций в області статистики. На неї покладене рішення наступних основних задач:

  • Сприяти розвитку національної статистики і її міжнародної порівнянності.

  • Координувати статистичні роботи організацій системи ООН.

  • Удосконалювати статистичну службу Секретаріату ООН.

  • Розробляти рекомендації з загальних проблем збору, обробки і розповсюдженню статистичних даних у світі.

  • Сприяти загальному удосконалюванню статистики і її методів.

  • Консультувати міжнародні організації з проблем збору, розробки і поширення статистичних даних.

  • Служити центральним органом по зборі, аналізу, стандартизації і удосконаленню статистичних даних і їхньої публікації.

Для підготовки проектів рішення цих основних задач у СК ООН створюються робочі групи з експертів країн-членів і міжнародних організацій. На ці робочі групи покладаються найбільш трудоємні частини підготовки методологічних документів шляхом узагальнення досвіду окремих країн і виділення найважливіших принципів для вирішеня проблем і викладу їх у проектах методологічних документів для обговорення національними статистичними службами на регулярних сесіях СК ООН.

СК ООН у даний час складається з 24 членів, що обираються на ротаційній основі, терміном на 3 роки. Її сесії проводятся щорічно в штаб-квартирі ООН. Рішеннями СК ООН остаточно формулюються міжнародні принципи і стандарти. Комісія поряд з цим готує огляди практики країн в окремих областях статистики. Результати кожної сесії СК ООН доповідаються ЕКОСОР.

СК ООН допомагає країнам через програми надання технічної допомоги в організації й удосконалені національної статистики шляхом виділення консультантів, підготовки національних кадрів у навчальних центрах ООН, проведення семінарів, постачання устаткування, здійснення технічного керівництва і впровадження розроблених програм і т.п.

У роботі СК ООН на її сесіях беруть участь представники міжнародних організацій і поза системою ООН, а також професійних об'єднань, пов'язаних зі статистикою. Серед них слід зазначити МСІ, Міжнародний союз народонаселення й інши, що також дозволяє враховувати прийняті ними рішення ЕКОСОР в області статистики і координувати на їхній основі діяльність цих організацій.

Одночасно з заснованням СК ООН у 1946 р. створений Статистичний відділ у Секретаріаті ООН (СВ ООН) і визначені його основні задачі і функції. У його діяльності постійно беруть участь фахівці багатьох країн, виконуючи складні функції для сприяння нормальному рішенню задач, що повстають перед СК ООН і міжнародної статистикої.

Цілком очевидно, що задачі СВ ООН багато в чому відповідають задачам СК ООН, але їхній перелік набагато ширше. В даний час відділ готовит усі матеріали для сесій СК ООН і ЕКОСОР і остаточно редагує розглянуті на сесіях і в робочих групах матеріали, включаючи проекти міжнародних стандартів і посібників, а також доповіді про результати сесій СК ООН.

Напрямок діяльності цього Відділу полягає в узагальненні зауважень і пропозицій, які збираються від країн і міжнародних органів по проектах і програмам міжнародна статистика, сприяючи порівнянності даних.

Не менш важливою функцією співробітників СВ ООН є збір, обробка, актуалізація національних даних у динамічних рядах показників для уточнення регіональних і світових підсумків перед публікацією їх у виданнях і документах ООН, а також для координації публікацій у системі ООН. Співробітники Відділу перевіряють інформацію, що надходить, від країн на її відповідність міжнародним стандартам і рекомендаціям. Основна частина такої інформації надходить з розісланих і отриманих спеціальних анкет-запитальників для доповнення й уточнення. В інших випадках використовуються дані національних і міжнародних публікацій, поряд з оцінками експертів.

СВ ООН готує свої пропозиції по складу робочих груп експертів, підготовки проектів проведення перепису і різних обстежень.

Відділ організує навчання національних кадрів для роботи в національних статистичних службах через навчальні центри ООН в Африці, Азії, а також через стажування в країнах з розвинутою статистикою.

СВ ООН готує робочі матеріали і для спеціальної комісії, що періодично встановлює нові розміри внесків країн-членів у бюджет ООН.

У складі СВ ООН діє відділення економічної статистики, що поєднує сектора промисловості, статистичного Щорічника ООН і щомісячного бюлетеня. Маються також відділення статистики міжнародної торгівлі, демографічної і соціальної статистики, а також національних рахунків, фінансів і цін. У Відділі ще утворені самостійні секції (рівня життя, спеціальних проектів, зовнішніх зв'язків і поширення інформації, розробки систем і програм обстежень), що зайняті рішенням загальних проблем. Функції і назви таких підрозділі СВ ООН міняються по мірі вирішення наявних проблем і перерозподілу функцій. Так, у складі СВ ООН з 1965 р. функціонує секція обчислювального центра для обробтки статистичної інформації Відділу. В даний час у системі організацій ООН створені Міжнародні обчислювальні центри (МОЦ), де обробляють інформацію, що надходить із країн, накопичуючи її в банках даних і використовуються міжнародними організаціями і окремими країнами як через мережу ліній зв'язку, так і через Інтернет.

У Женеві, наприклад, МОЦ обслуговує 12 міжнародних організацій і за їхній рахунок фінансується. У Нью-Йорку МОЦ обслуговує міжнародні організації розташовані в цьому місті. МОЦ організовані також у Вашингтоні, Парижє, Римі, Монреалі, Відні, Братиславі, Бангкоку й Аддис-Абебі.

Крім цього, МОЦ функціонують в ЄС й інших міжнародних організаціях, утворюють особливу мережу МОЦ, через яку вони обмінюються наявною в них статистичною й іншою інформацією.

Усі підрозділи СК ООН, в остаточному підсумку, вирішують головну задачу разом зі СК ООН - сприяти розвитку національних систем статистичних показників і поліпшувати їхня порівнянність.

До спеціалізованих агенцій системи ООН відносяться ті, котрі позв'язані з ООН спеціальними угодами й у яких маються підрозділи для узагальнення статистичної информації у своїх областях діяльності:

Продовольча і сільськогосподарська організація ;

Міжнародна організація праці ;

Міжнародний валютний фонд;

МВФ, правління бюлетня по розповсюдженню даних;

Міжнародний Союз по телекомунікаціям;

Міжнародний центр торгівлі;

Інститут статистики ООН з питань освіти, науки і культури ;

Організація по промисловому розвитку ООН;

Всесвітній банк ;

Міжнародна організація цивільної авіації ;

Всесвітня організація охорони здоров'я ;

Міжнародна метеорологічна організація ;

Як особливі органи ООН діють наступні міжнародні організації, зі своїми статистичними відділами:

Дитячий фонд;

Комісаріат по справах переміщених осіб;

Програма розвитку ООН;

Інститут по підготовці і дослідженням;

Міжнародна фінансова корпорація;

Всесвітня туристична організація;

Агентство допомоги і сприяння переміщеним особам;

Дослідницький інститут соціального розвитку;

Міжнародна продовольча програма та інші.

Охарактеризуємо діяльність деяких з них.

Продовольча та сільськогосподарська організація розроблює систему показників статистики сільського господарства, рибальства, поряд із суміжними галузями - лісовим господарством, торгівлею цими продуктами, балансів продукції тваринництва і т.д. Вона розроблює програми переписів цих галузей і інших обстежень, методологію розрахунку відповідних показників, розраховує індекси світового виробництва сільськогосподарської продукції.

Міжнарожна організація праці розроблює й удосконалює систему показників для різноманітних характеристик робочої сили, її використання, оплати праці, тривалості робочого тижня, безробіття, рівня життя, продуктивності праці, споживчих цін, страйків і т.п. Вона також готує проекти рекомендацій, класифікацій, обстежень у цій галузі статистики, поряд з узагальненням вихідної інформації від країн і підготовкою статистичного щорічника МОП і різні бюлетені.

МВФ на основі узагальнення інформації про діяльність фінансових установ у світі, готує міжнародні рекомендації з однакового обліку фінансових операцій, реєстрації грошових і валютних ресурсів, курсів національних валют, розрахунків між країнами, оцінює їхній економічний стан для визначення розмірів можливих міжнародних кредитів і ставок користування такими кредитами. Найважливішим методологічним стандартом МВФ є Посібник по складанню платіжного балансу.

ЮНЕСКО (з питань освіти, науки та культури) виробила і продовжує удосконалювати уніфіковану систему показників і методологію статистичного обліку процесу навчання, культури і науки в країнах світу, тому що до утворення цієї міжнародної організації в 1950 р. такого розділу міжнародної статистики не існувало. ЮНЕСКО здійснює самі різноманітні обстеження шкіл і інших навчальних закладів, засобів масової інформації, навчання іноземців і інших аспектів цієї галузі статистики. Видається Статистичний щорічник, Звіти про проведені обстеження і т.д.

Всесвітня організація охорони здоров'я узагальнює досвід статистичних спостережень у різних країнах за станом здоров'я людей, їхніми хворобами і причинами смерті, розробляє класифікації для таких явищ, здійснює збір інформації також про наявні медичні установи, їх персонал та ін.

Відносно недавно стала функціонувати ЮНЕП - Програма ООН по навколишньому середовищу, співробітники якої розробили ряд міжнародних рекомендацій з обліку впливу людини на навколишнє середовище. Вироблено систему показників відтворення і використання природних ресурсів, що взаємопов'язана з СНР-93, а також ряд нормативів гранично припустимих концентрацій шкідливих речовин у водяному, повітряному середовищі та ін.

Велику значимість придбали міжнародні стандарти для статистики результатів інтелектуальної діяльності, що вироблені фахівцями Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Ці стандарти регламентують однакове розуміння заявок на патенти, реєстровані в країнах світу в різних галузях людської діяльності, виданих патентів у рамках їхньої єдиної класифікації, дати видачі і термінів дії затверджених патентів. Аналогічним чином регламентується порядок реєстрації індивідуальних торгових марок, зразків і моделей виробів і т.д.

Аналогічні функції по розробці міжнародних стандартів в інших галузях статистики виконують фахівці і ряд інших міжнародних організацій, таких як Всесвітній поштовий союз - у частині показників і класифікації їх для поштових відправлень; Міжнародний союз електрозв’язку - у частині показників діяльності електрозв'язку; МАГАТЕ - регламентує систему показників для характеристики робіт атомних електростанцій; Міжнародна морська організація - для характеристики діяльності міжнародного судноплавства; Міжнародна організація цивільної авіації - у галузі міжнародних пасажиро- і вантажоперевезень, діяльності міжнародних авіаліній і ін.

Крім названих вище спеціалізованих установ розробкою проектів міжнародних статистичних стандартів займаються фахівці інших міжнародних організацій системи ООН. Всесвітня туристична організація за останні роки активно співробітничала з СК ООН по розробці методологічних рекомендацій і класифікації показників послуг, у частині обліку потоків туристів і екскурсантів як усередині країн, так і між країнами. Вона сформулювала основні критерії цілей поїздок, визначила сферу туризму, її організацій, персоналу й інших аспектів цієї сфери специфічних послуг, включаючи визначення розміру доходів від цієї галузі. Серед них також можна, зокрема, назвати ЮНКТАД, що розробляє систему показників для характеристики результатів торгівлі і загального розвитку країн, ЮНИДО - систему статистики по промисловому розвитку, ЮНИСЕФ - систему показників для надання допомоги дітям, ЮНДП-ПРООН - показники результатів виконання програм розвитку по лінії ООН, ЮНКР - система показників для однакового відображення потоків переміщуваних у світі осіб, ЮНРВА - рекомендації з однакового відображення допомоги і сприяння переміщеним особам у різних країнах, ВФП - рекомендації з розрахуноку показників надання продовольчої допомоги по міжнародних програмах. Аналогічні міжнародні рекомендації розроблені різними Комісіями (по правах людини, по положенню жінок, по контролю за наркотиками, по транснаціональних корпораціях і ін.).

Міжнародна статистика поєднує діяльність і інформацію інших міжнародних організацій, що не входять до системи ООН. Це такі організації як: Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), Європейський союз (ЄС), Співдружність незалежних держав (СНД), Організація американських держав (ОАД), Організація експортерів нафти (ОЕН), Всесвітня торгівельна організація (ВТО), Міжнародний союз залізниць (МСЗ), Міжнародний союз по цинку (МСЦ), Міжнародна організація по цукру (МОЦ), Міжнародний комітет з бавовни (МКБ), Міжнародний комітет з чаю (МКЧ), Панамери-канское бюро по каві (ПАБК), і сотень інших статистичних служб, що розробляють і удосконалюють міжнародні статистичні стандарти у своїх областях діяльності для однакового збору відповідної інформації на порівнянній основі і виведення необхідних підсумкових показників.

Їхні методологічні рекомендації і зібрані дані широко використовуються в міжнародної статистиці. Але і вони, в остаточному підсумку, орієнтуються на систему статистичних показників розроблену СК ООН.

В даний час функціонують, збирають, обробляють і аналізують різну інформацію близько 5 тисяч міжнародних організацій. Але далеко не усі з них можна віднести до міжнародної статистики, тому що тільки близько 2 тисяч з них регулярно збирають і обробляють одержувану статистичну інформацію і є джерелами даних для міжнародної статистики. З цих міжнародних організацій можна виділити наступні важливі групи по масштабу і характеру публікуемих ними статистичних даних.

Всесвітні - це організації системи ООН, що вихідну інформацію країн зводять у регіональні і світові підсумки по визначеній системі показників і по єдиних методах їхнього розрахунку.

Регіональні - це організації визначених угруповань країн типу ЄС, СНД і сотні інших, статистичні служби які збирають, узагальнюють і публікують дані по цих групах країн, виходячи з задач цих організацій.

Вузкопрофесійні - це міжнародні організації, що узагальнюють детальну інформацію країн по окремих видах продукції чи послуг. Серед них можна назвати міжнародні об’єднання виробників цукру, пшениці, кави, олова, каучуку, бавовни, джуту і багатьох аналогічних сировинних товарів. Вони визначають величину наявних запасів продукції (на початок і на кінець року), виробництва, споживання, торгівлі, а також цін на ці товари і послуги. Говорячи інакше, вони складають регіональні і світові баланси сотень видів продукції.

Професійні організації, що розробляють наукові проблеми статистики й аналізу найважливіших соціально-економічних явищ у світі. У їхньому числі істотну роль грає Міжнародний статистичний інститут, Міжнародна асоціація дослідження доходів і багатства (МАДДИБ), Панамериканський статистичний інститут (ПАСІ), а також інші, що активно беруть участь в обговоренні проблем на СК ООН. Поряд з ними, існують ще сотні міжнародних професійних установ, що у різному ступені розробляють проблеми, позв'язані з порівнянням статистичних показників і інших проблем міжнародної статистики.

Іскравим прикладом регіональноїої статистичної організації є Євростат (статистичне управління європейского співтовариства). Євростат - це статистична служба Європейського союзу (ЄС), штаб - квартира якої знаходиться в Люксембурзі, заснована в 1953 році.

Євростат працює для задоволення зростаючого попиту на статистичну інформацію в зв'язку з розширенням європейської інтеграції, зокрема, з боку комісії та інших структур Європейського союзу; міжнародних організацій з торгівлі та промисловості; політичних діячів; приватних і громадських інституцій, університетів та інших учбових закладів; засобів масової інформації; приватних осіб.

Всі ці групи споживачів потребують надійного статистичного інформаційного забезпечення. Зокрема, європейська комісія має особливу потребу в широкому інформаційному забезпеченні з метою глибокого і всебічного аналізу процесів, що відбуваються в межах Союзу.

Переважне місце в роботі Євростату займають питання співробітництва держав, які входять до складу ЄС. Додатковою метою є співробітництво з країнами, які потребують допомоги, наприклад, країнами, що розвиваються, і країнами Центральної і Східної Європи, що вимагає значних зусиль. І в кожному випадку риси, притаманні національним статистичним системам, приймаються до уваги. Зокрема, для країн, які розвиваються, статистична система була сформована і скоординована та підтримана Євростатом.

Євростат отримує від національних статистичних служб різноманітну статистичну інформацію в агрегованому вигляді, узагальнює і видає її. В деяких областях статистика найбільших торговельних партнерів ЄС - Японії, США, Канади і країн західної Європи - використовується для розширення співставлень. Всі дані перевіряються і узагальнюються. Якщо необхідна додаткова інформація запитуються національні статистичні служби, а в разі потреби вона гармонізуються.

Потім Євростат оприлюднює свої узагальнення шляхом друкування в засобах масової інформації і електронною поштою і веде активну політику широкого доведення аналітичних матеріалів до держав і народів.

Щороку Євростат випускає понад 100 різних публікацій, що виходять через нерівні проміжки часу.В залежності від теми і її важливості вони перекладаються дев'ятьма мовами Союзу.

Ряд видань мають тематичний характер: загальна статистика; економіка і фінанси; населення і соціальні умови; енергетика і промисловість; сільське, лісове і рибне господарство; зовнішня торгівля і платіжний баланс; послуги і транспорт; навколишнє середовище та інші.

Окремі видання класифікуються по серіях: щорічники, короткотермінові видання, звіти, огляди і статистика, дослідження і аналізи, методи і методологія, скорочені звіти.

Євростат виготовляє і розповсюджує статистичну інформацію також у вигляді електронної продукції різної періодичності і обсягу. Це можуть бути дискети, магнітні стрічки тощо. Євростат зберігає велику кількість інформації в різних базах даних, деякі з них доступні широкому споживачу через комерційні структури, їх можна отримати на дискетах.

Україна співробітничає з Євростатом. Інформація про Україну є на сторінках як загальних, так і тематичних видань Євростату.

Основні проблеми, які вирішує Евростат:

Комп'ютеризоване управління інформаційними системами.

Технологічний розвиток інформаційних систем.

Створення довідкові бази даних.

Методи оцінки і аналіз даних.

Технічна допомога новим незалежним державам та Монголії.

Економічна статистика, економічна і монетарна конвергенція.

Методологія національних рахунків.

Економічні рахунки і міжнародні ринки: виробництво і аналіз.

Співставлення цін.

Фінансові показники.

Послуги в сфері зовнішньоекономічної діяльності, прямі інвестиції, платіжний баланс.

Рахунки витрат на навколишнє середовище.

Розповсюдження даних.

Транспорт.

Методологія статистики зовнішньої торгівлі.

Статистика ділової активності в промисловості

Координація обстеження підприємств.

Статистика дистриб'ютерної торгівлі і послуг.

Методологічна координація і класифікації.

Соціальна, регіональна статистика і географічна інформаційна система.

Статистика риноку праці.

Статистика умов життя .

Статистика освіти, охорони здоров'я і соціальної сфери.

Регіональні показники населення.

Економічна і структурна статистика для сільського господарства (включаючи лісове господарство).

Статистика сільськогосподарськіх продуктів і риболовства.

Статистика навколишного середовища.

Статистика енергіі і сировинних матеріалів.