Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моторин. Міжнародна економічна статистика.doc
Скачиваний:
684
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.48 Mб
Скачать

2.3. Міжнародні функціональні класифікації (витрат за цілями)

На 1 січня 2000 року Статистична комісія ООН зареєструвала наступні класифікації витрат за цілями.

Рекомендовані:

  • класифікація функцій органів управління (Classification of the Function of Goverment (COFOG);

  • класифікація індивідуального споживання за цілями (Classification of Individual Consumption according to Purpose (СОІСОР);

  • класифікація цілей некомерційних закладів, які обслуговують домашні господарства (ClassificationofthePurposeofNon-ProfitInstitutionServingHouseholds(COPNI);

  • класифікація витрат виробників за цілями (Classification of Ouylays of Produsers according to Purpose (COPP).

Класифікація функцій державних органів

Класифікація функцій державних органів(COFOG) використовується для класифікації витрат за функціями, які виконуються державними органами. Класифікація функцій державних органів була рекомендована 20 сесією Статистичної комісії ООН для міжнародного використання замість цільової класифікації державних органів.

В основних документах МВФ, зокрема у Керівництві по статистиці державних фінансів 1986 року, використовується назва — Класифікація функцій органів державного управління, а в матеріалах з проблем функціональних класифікацій вона має назву як Класифікація функцій органів управління.

У рекомендаціях ООН класифікація по COFOG дається у редакції офіційного видання ООН "Статистичні документи" серія М №70 (R.80.XYII.17).

Класифікація використовується при вирішенні завдань фінансової статистики державного сектора шляхом групування поточних операцій (такі, як споживчі витрати, субсидії та поточні трансферти), капітальних витрат і придбання фінансових активів органами державного управління.

Об’єктами класифікації є функції органів державного управління, які класифіковані за найбільш значимими аспектами діяльності уряду, послідовно деталізовані на трьох рівнях розподілення.

Структурно класифікація складається з двох блоків: ідентифікації та найменування. Блок ідентифікації включає чотири цифрових десяткових знаки і побудований з використанням ієрархічного методу класифікації та послідовного методу кодування.

Формула кодового позначення: XX + X + X, де:

1-й рівень - основні групи (перші два знаки);

2-й рівень - групи (перші три знаки);

3-й рівень - підгрупи (чотири знаки).

Двозначні основні групи агреговані у головні функції державних органів:

01 - Державні служби загального призначення;

02 - Захист та пов’язані з ним послуги;

03 - суспільний порядок і безпека;

04 - Освіта та пов’язані з нею послуги;

05 - охорона здоров’я та пов’язані з нею послуги;

06 - Соціальне забезпечення та опікунство і пов’язані з ним послуги;

07 - Житлові та комунальні послуги;

08 - Питання та послуги в галузі організації відпочинку, культури та релігії;

09 - Питання та послуги в галузі палива та енергії;

10 - Питання та послуги, які відносяться до сільського господарства, лісного господарства, рибальства та мисливства;

11 - Питання та послуги, які відносяться до гірничодобувної промисловості та до мінеральних ресурсів, крім питань та послуг, які відносяться до паливної та обробної промисловості і будівництва;

12 - Питання та послуги, які відносяться до транспорту і зв’язку;

13 - Інші економічні питання та послуги.

Основні групи можуть бути використані при розробці національних бюджетних класифікацій, зокрема створення функціональної структури витрат, з урахуванням їх подальшої деталізації.

Класифікатор витрат на споживчі товари і послуги

Класифікатор призначено для використання при проведенні економіко-статистичного аналізу витрат домашніх господарств, а також при проведенні зіставлень з іншими країнами в межах програм міжнародних зіставлень (ПМС).

Він розроблен за принципами побудови міжнародної класифікації індивідуального споживання за цілями (COICOP), а також класифікації витрат виробників за цілями (COPP), які розглядалися на спільних засіданнях ЄЕК/ОЄСР з питань національних рахунків (у травні 1995р.).

Класифікатор використовується для виявлення і групування витрат домашніх господарств, призначених для задоволення їх соціально-економічних потреб.

Об’єктами класифікації є види витрат на споживчі товари і послуги для індивідуального використання.

Структурно класифікатор складається з 2-ох блоків: ідентифікації та найменування. Блок ідентифікації має ієрархічну систему класифікації, що складається з 4-х рівнів і послідовну систему кодування з використанням цифрових десятинних знаків.

Формула кодового позначення:

ХХ + Х + Х + Х, де

1-ий рівень - категорії (перші два знаки)

2-ий рівень - групи (перші три знаки)

3-ій рівень - підгрупи (перші чотири знаки)

4-ий рівень - види (п’ять знаків)

Категорії являють собою найбільш важливі узагальнені споживчі товари і послуги:

01. Харчові продукти, напої та тютюнові вироби;

02.Одяг і взуття;

03. Житло, вода, електроенергія, газ та інші видипалива;

04. Меблі, побутові прилади і ремонт;

05. Охорона здоров’я;

06. Транспорт;

07. Відпочинок, розвага і культура;

08. Освіта;

09. Кафе, ресторани і готелі;

10. Інші товари і послуги.

На подальших рівнях розподілення забезпечується послідовна конкретизація споживчих товарів і послуг за найбільш значимими для кожної категорії ознаками. Так за категоріями: 01 - харчові продукти, напої та тютюнові вироби; 02 - одяг і взуття; 04 - меблі, побутові прилади і ремонт класифікація продовжена до видів, які являють собою більш детальні статті витрат на їжу, одяг, взуття та предмети домашнього вжитку, враховуючи позиції, які використовуються при зіставленні між країнами в межах програми міжнародних зіставлень.

Відповідно до міжнародної практики проведено визначення споживчих товарів на третьому рівні за терміном використання: короткострокового, середньострокового, довгострокового та виокремлено надання послуг.