Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК Ю-133.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Глава 4 Президент Російської Федерації

СТАТТЯ 80

  1. Президент Російської Федерації є главою держави.

Президент Російської Федерації є гарантом Конституції Російської Федерації, прав і свобод людини і громадянина. Упорядку, встановленому Конституцією Російської Федерації, він вживає заходів щодо охорони суверенітету Російської Феде­рації, її незалежності і державної цілісності, забезпечує узго­джене функціонування і взаємодію органів державної влади.

  1. Президент Російської Федерації відповідно до Конституції Російської Федерації і федеральних законів визначає основні напрями внутрішньої і зовнішньої політики держави.

  2. Президент Російської Федерації як глава держави репре­зентує Російську Федерацію всередині країни та в міжнарод­них відносинах.

СТАТТЯ 81

  1. Президент Російської Федерації обирається на чотири роки громадянами Російської Федерації на основі загального рівно­го і прямого виборчого права при таємному голосуванні.

  2. Президентом Російської Федерації може бути обраний гро­мадянин Російської Федерації, не молодший 35 років, який по­стійно проживає в Російській Федерації не менше 10 років.

  3. Одна й та сама особа не може обіймати посаду Президента Російської Федерації більше двох строків підряд.

  4. Порядок виборів Президента Російської Федерації визна­чається федеральним законом.

СТАТТЯ 82

1. При вступі на посаду Президент Російської Федерації скла­ дає народу таку присягу:

«Присягаю при здійсненні повноважень Президента Російсь­кої Федерації шанувати та охороняти права і свободи людини і громадянина, додержувати та захищати Конституцію Російсь­кої Федерації, захищати суверенітет і незалежність, безпеку та цілісність держави, вірно служити народу».

  1. Присяга складається в урочистих умовах у присутності членів Ради Федерації, депутатів Державної Думи та суддів Конституційного Суду Російської Федерації.

СТАТТЯ 83

Президент Російської Федерації:

а) призначає за згодою Державної Думи Голову Уряду Ро­сійської Федерації;

б) має право головувати на засіданнях Уряду РосійськоїФедерації;

в) приймає рішення про відставку Уряду Російської Федерації;

г)подає Державній Думі кандидатуру для призначення на посаду Голови Центрального банку Російської Федерації; по­рушує перед Державною Думою питання про звільнення з по­сади Голови Центрального банку Російської Федерації,

д) за пропозицією Голови Уряду Російської Федерації при­значає на посаду і звільняє з посади заступників Голови Уряду Російської Федерації, федеральних міністрів;

є) подає Раді Федерації кандидатури для призначення на посади суддів Конституційного Суду Російської Федерації, Вер­ховного Суду Російської Федерації, Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації, а також кандидатуру Генерального про­курора Російської Федерації; вносить до Ради Федерації про­позицію про звільнення з посади Генерального прокурора Російської Федерації; призначає суддів інших федеральних судів;

ж) формує і очолює Раду Безпеки Російської Федерації, ста­тус якої визначається федеральним законом;

з) затверджує військову доктрину Російської Федерації;

і) формує Адміністрацію Президента Російської Федерації;

к) призначає і звільняє повноважних представників Прези­дента Російської Федерації;

л) призначає і звільняє вище командування Збройних Сил Російської Федерації;

м) призначає і відкликає після консультацій з відповідними комітетами чи комісіями палат Федеральних Зборів диплома­тичних представників Російської Федерації в іноземних держа­вах і міжнародних організаціях.

СТАТТЯ 84

Президент Російської Федерації:

а) призначає вибори Державної Думи відповідно до Консти­туції Російської Федерації і федерального закону;

б) розпускає Державну Думу у випадках і в порядку, перед­ бачених Конституцією Російської Федерації;

в) призначає референдум у порядку, встановленому феде­ральним конституційним законом;

г) вносить законопроекти до Державної Думи;

д) підписує і оприлюднює федеральні закони;

є) звертається до Федеральних Зборів із щорічними послан­нями про становище в країні, про основні напрями внутрішньої і зовнішньої політики держави.

СТАТТЯ 85

1 Президент Російської Федерації може використовувати узгоджувальні процедури для розв'язання розбіжностей міжорганами державної влади Російської Федерації та органами державної влади суб'єктів Російської Федерації, а також між органами державної влади суб'єктів Російської Федерації. У разі недосягнення узгодженого рішення він може передати розв'я­зання спору на розгляд відповідного суду.

2. Президент Російської Федерації має право зупиняти дію актів органів виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації у випадку, коли ці акти суперечать Конституції Російської Фе­дерації та федеральним законам, міжнародним зобов'язанням Російської Федерації або порушують права і свободи людини і громадянина, до вирішення цього питання відповідним судом.

СТАТТЯ 86

Президент Російської Федерації:

а) здійснює керівництво зовнішньою політикою Російської Федерації;

б) веде переговори та підписує міжнародні договори Російсь­кої Федерації;

в) підписує ратифікаційні грамоти;

г) приймає вірчі та відкличні грамоти акредитованих при ньому дипломатичних представників.

СТАТТЯ 87

  1. Президент Російської Федерації є Верховним Головноко­мандувачем Збройних Сил Російської Федерації.

  2. У випадку агресії проти Російської Федерації чи безпосе­редньої загрози агресії Президент Російської Федерації вводить на території Російської Федерації або в окремих її місцевостях воєнний стан і негайно сповіщає про це Раду Федерації і Дер­жавну Думу.

  3. Режим воєнного стану визначається федеральним консти­туційним законом.

СТАТТЯ 88

Президент Російської Федерації за обставин та в порядку, передбачених федеральним конституційним законом, вводить на території Російської Федерації або в окремих її місцевостях надзвичайний стан і негайно сповіщає про це Раду Федерації і Державну Думу.

СТАТТЯ 89

Президент Російської Федерації: а) вирішує питання громадянства Російської Федерації і на­дання політичного притулку;

б) нагороджує державними нагородами Російської Федерації, присвоює почесні звання Російської Федерації, вищі військові і вищі спеціальні звання;

в) здійснює помилування.

СТАТТЯ 90

  1. Президент Російської Федерації видає укази і розпоря­дження.

  2. Укази і розпорядження Президента Російської Федерації обов'язкові до виконання на всій території Російської Федерації.

  3. Укази і розпорядження Президента Російської Федерації не повинні суперечити Конституції Російської Федерації і фе­деральним законам.

СТАТТЯ 91

Президент Російської Федерації наділений недоторканністю.

СТАТТЯ 92

  1. Президент Російської Федерації приступає до виконання своїх повноважень з моменту складення ним присяги і припи­няє їх виконання за спливом строку його перебування на посаді з моменту складення присяги новообраним Президентом Ро­сійської Федерації.

  2. Президент Російської Федерації припиняє виконання по­вноважень достроково у разі його відставки, стійкої нездатності за станом здоров'я здійснювати належні йому повноваження або усунення з посади. При цьому вибори Президента Російської Федерації мають відбутися не пізніше ніж через три місяці з моменту дострокового припинення виконання повноважень.

  3. У всіх випадках, коли Президент Російської Федерації не в змозі виконувати свої обов'язки, їх тимчасово виконує Голова Уряду Російської Федерації. Виконуючий обов'язки Президента Російської Федерації не має права розпускати Державну Думу, призначати референдум, а також вносити пропозиції про по­правки і перегляд положень Конституції Російської Федерації.

СТАТТЯ 93

1. Президент Російської Федерації може бути усунений з посади Радою Федерації тільки на підставі висунутого Держав­ною Думою обвинувачення в державній зраді або вчиненні іншого тяжкого злочину, підтвердженого висновком Верховного Суду Російської Федерації про наявність у діях Президента Ро­сійської Федерації ознак злочину і висновком Конституційно­го Суду Російської Федерації про додержання встановленого порядку висунення обвинувачення.

  1. Рішення Державної Думи про висунення обвинувачення і рішення Ради Федерації про усунення Президента з посади ма­ють бути прийняті двома третинами голосів від загальної кількості в кожній з палат за ініціативою не менш ніж однієї третини депутатів Державної Думи і за наявності рішення спе­ціальної комісії, утвореної Державною Думою.

  2. Рішення Ради Федерації про усунення Президента Ро­сійської Федерації з посади має бути прийняте не пізніше ніж у тримісячний строк після висунення Державною Думою обви­нувачення проти Президента. Якщо у цей строк рішення Ради Федерації не буде прийняте, обвинувачення проти Президента вважається відхиленим.