Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК Ю-133.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Глава 8 Місцеве самоврядування

СТАТТЯ 130

І. Місцеве самоврядування в Російській Федерації забезпечує самостійне вирішення населенням питань місцевого значення, во­лодіння, користування і розпоряджання муніципальною власністю. 2. Місцеве самоврядування здійснюється громадянами шля­хом референдуму, виборів, інших форм прямого волевиявлен­ня, через виборні та інші органи місцевого самоврядування.

СТАТТЯ 131

  1. Місцеве самоврядування здійснюється у міських, сільських поселеннях і на інших територіях з урахуванням історичних та інших місцевих традицій. Структура органів місцевого самовря­дування визначається населенням самостійно.

  2. Зміна кордонів територій, у межах яких здійснюється місцеве самоврядування, допускається з урахуванням думки населення відповідних територій.

СТАТТЯ 132

  1. Органи місцевого самоврядування самостійно управляють муніципальною власністю, формують, затверджують і викону­ють місцевий бюджет, встановлюють місцеві податки і збори, здійснюють охорону громадського порядку, а також вирішують інші питання місцевого значення.

  2. Органам місцевого самоврядування за законом можуть бути надані окремі державні повноваження з переданням необ­хідних для їх здійснення матеріальних і фінансових засобів. Реалізація переданих повноважень підконтрольна державі.

СТАТТЯ 133

Місцеве самоврядування в Російській Федерації гарантуєть­ся правом на судовий захист, на компенсацію додаткових вит­рат, що виникли внаслідок рішень, прийнятих органами держав­ної влади, забороною на обмеження прав місцевого самовряду­вання, встановлених Конституцією Російської Федерації і федеральними законами.

Глава 9 Конституційні поправки і перегляд Конституції

СТАТТЯ 134

Пропозиції про поправки і перегляд положень Конституції Російської Федерації можуть вносити Президент Російської Федерації, Рада Федерації, Державна Дума, Уряд Російської Федерації, законодавчі (представницькі) органи суб'єктів Ро­сійської Федерації, а також група чисельністю не менш ніж одна п'ята членів Ради Федерації або депутатів Державної Думи.

СТАТТЯ 135

  1. Положення глав 1, 2 і 9 Конституції Російської Федерації не можуть бути переглянуті Федеральними Зборами.

  2. Якщо пропозицію про перегляд положень глав 1,2 і 9 Кон­ституції Російської Федерації буде підтримано трьома п'ятими голосів від загальної кількості членів Ради Федерації і депутатів Державної Думи, то відповідно до федерального конституцій­ного закону скликаються Конституційні Збори.

  3. Конституційні Збори або підтверджують незмінність Кон­ституції Російської Федерації, або розробляють проект нової Конституції Російської Федерації, який приймається Конститу­ційними Зборами двома третинами голосів від загальної кількості їх членів чи виноситься на всенародне голосування. При прове­денні всенародного голосування Конституція Російської Феде­рації вважається прийнятою, якщо за неї проголосувало більше половини виборців, які взяли участь у голосуванні, за умови, що в ньому взяло участь більше половини виборців.

СТАТТЯ 136

Поправки до глав 3-8 Конституції Російської Федерації приймаються у порядку, передбаченому для прийняття феде­рального конституційного закону, і набувають чинності після їх схвалення органами законодавчої влади не менш ніж двох третин суб'єктів Російської Федерації.

СТАТТЯ 137

  1. Зміни до статті 65 Конституції Російської Федерації, що визначає склад Російської Федерації, вносяться на підставі фе­дерального конституційного закону про прийняття до Російсь­кої Федерації та утворення в її складі нового суб'єкта Російсь­кої Федерації, про зміну конституційно-правового статусу суб'єкта Російської Федерації.

  2. У разі зміни найменування республіки, краю, області, міста федерального значення, автономної області, автономного окру­гу нове найменування суб'єкта Російської Федерації має бути включене до статті 65 Конституції Російської Федерації.

РОЗДІЛ ДРУГИЙ Прикінцеві і перехідні положення

1. Конституція Російської Федерації набуває чинності з дня офіційного її опублікування за результатами всенародного го­лосування. День всенародного голосування 12 грудня 1993 року вва­жається днем прийняття Конституції Російської Федерації.

Одночасно припиняється дія Конституції (Основного Зако­ну) Російської Федерації — Росії, прийнятої 12 квітня 1978 року, з подальшими змінами і доповненнями.

У разі невідповідності положенням Конституції Російської Федерації положень Федеративного договору — Договору про розмежування предметів відання і повноважень між федераль­ними органами державної влади Російської Федерації та органа­ми державної влади суверенних республік у складі Російської Федерації, Договору про розмежування предметів відання і по­вноважень між федеральними органами державної влади Російсь­кої Федерації та органами державної влади країв, областей, міст Москви і Санкт-Петербурга Російської Федерації, Договору про розмежування предметів відання і повноважень між федераль­ними органами державної влади Російської Федерації та органа­ми державної влади автономної області, автономних округів у складі Російської Федерації, а також інших договорів між феде­ральними органами державної влади Російської Федерації та органами державної влади суб'єктів Російської Федерації, дого­ворів між органами державної влади суб'єктів Російської Феде­рації, — діють положення Конституції Російської Федерації.

  1. Закони та інші правові акти, що діяли на території Ро­сійської Федерації до набуття чинності цією Конституцією, за­стосовуються в частині, що не суперечить Конституції Російсь­кої Федерації.

  2. Президент Російської Федерації, обраний відповідно до Конституції (Основного Закону) Російської Федерації — Росії, з дня набуття чинності цією Конституцією здійснює встанов­лені нею повноваження до спливу строку, на який його було обрано.

  3. Рада Міністрів — Уряд Російської Федерації — з дня на­буття чинності цією Конституцією набуває права, обов'язки і відповідальність Уряду Російської Федерації, встановлені Кон­ституцією Російської Федерації, і надалі іменується — Уряд Російської Федерації.

  4. Суди в Російській Федерації здійснюють правосуддя відпо­відно до їх повноважень, встановлених цією Конституцією.

Після набуття чинності Конституцією судді всіх судів Ро­сійської Федерації зберігають свої повноваження до спливу строку, на який їх було обрано. Вакантні посади заміщуються у порядку, встановленому цією Конституцією.

6. Надалі до введення в дію федерального закону, що вста­новлює порядок розгляду справ судом за участю присяжних, залишається той порядок судового розгляду відповідних справ, який існував раніше.

До приведення кримінально-процесуального законодавства Російської Федерації у відповідність з положеннями цієї Кон­ституції залишається той порядок арешту, тримання під вартою і затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, що існу­вав раніше.

  1. Рада Федерації першого скликання і Державна Дума пер­шого скликання обираються строком на два роки.

  2. Рада Федерації на своє перше засідання збирається на трид­цятий день після обрання. Перше засідання Ради Федерації відкриває Президент Російської Федерації.

  3. Депутат Державної Думи першого скликання може одно­часно бути членом Уряду Російської Федерації. На депутатів Державної Думи — членів Уряду Російської Федерації не по­ширюються положення цієї Конституції про недоторканність депутатів у частині відповідальності за дії (або бездіяльність), пов'язані з виконанням службових обов'язків.

Депутати Ради Федерації першого скликання здійснюють свої повноваження на непостійній основі.

Додаток 2