Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК Ю-133.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Додатки Конституції зарубіжних країн

Додаток 1

Конституція Російської Федерації 1993 року

Ми, багатонаціональний народ Російської Федерації, об'єднані спільною долею на своїй землі,

утверджуючи права і свободи людини, громадянський мир і злагоду, зберігаючи державну єдність, що історично склалася,

виходячи із загальновизнаних принципів рівноправності та самовизначення народів, шануючи пам'ять предків, які передали нам любов і повагу до Вітчизни, віру в добро та справедливість,

відроджуючи суверенну державність Росії та утверджуючи непорушність її демократичної основи, прагнучи забезпечити благополуччя і процвітання Росії, виходячи з відповідальності за свою Батьківщину перед нинішніми і прийдешніми поколін­нями,

усвідомлюючи себе частиною світового співтовариства, приймаємо Конституцію Російської Федерації.

РОЗДІЛ ПЕРШИЙ

Глава 1 Основи конституційного ладу

СТАТТЯ 1

Російська Федерація — Росія — демократична федератив­на правова держава з республіканською формою правління.

  1. Найменування "Російська Федерація" та "Росія" рівно­значні.

СТАТТЯ 2

Людина, її права і свободи є вищою цінністю. Визнання, до­держання та захист прав і свобод людини і громадянина — обо­в'язок держави.

СТАТТЯ З

1. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Російській Федерації є її багатонаціональний народ.

  1. Народ здійснює свою владу безпосередньо, а також через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

  2. Вищим безпосереднім проявом влади народу є референ­дум і вільні вибори.

  3. Ніхто не може привласнити владу в Російській Федерації. Захоплення влади або привласнення владних повноважень пе­реслідуються за федеральним законом.

СТАТТЯ 4

  1. Суверенітет Російської Федерації поширюється на всю її територію.

  2. Конституція Російської Федерації і федеральні закони мають верховенство на всій території Російської Федерації.

  3. Російська Федерація забезпечує цілісність і недотор­канність своєї території.

СТАТТЯ 5

  1. Російська Федерація складається з республік, країв, обла­стей, міст федерального значення, автономної області, автоном­них округів — рівноправних суб'єктів Російської Федерації.

  2. Республіка (держава) має свою конституцію і законодав­ство. Край, область, місто федерального значення, автономна область, автономний округ мають свій статут і законодавство.

  3. Федеративний устрій Російської Федерації ґрунтується на її державній цілісності, єдності системи державної влади, роз­межуванні предметів відання і повноважень між органами дер­жавної влади Російської Федерації та органами державної вла­ди суб'єктів Російської Федерації, рівноправності і самовизна­ченні народів у Російській Федерації.

  4. У відносинах з федеральними органами державної влади всі суб'єкти Російської Федерації між собою рівноправні.

СТАТТЯ 6

  1. Громадянство Російської Федерації набувається і припи­няється відповідно до федерального закону, є єдиним і рівним незалежно від підстав набуття.

  2. Кожний громадянин Російської Федерації користується на її території всіма правами і свободами та має рівні обов'язки, передбачені Конституцією Російської Федерації.

  3. Громадянин Російської Федерації не може бути позбавле­ний свого громадянства або права змінити його.

СТАТТЯ 7

  1. Російська Федерація — соціальна держава, політика якої спрямована на створення умов, що забезпечують гідне життя і вільний розвиток людини.

  2. У Російській Федерації охороняються праця і здоров'я людей, встановлюється гарантований мінімальний розмір оп­лати праці, забезпечується державна підтримка сім'ї, материн­ства, батьківства та дитинства, інвалідів і громадян похилого віку, розвивається система соціальних служб, встановлюються державні пенсії, допомога та інші гарантії соціального захисту.

СТАТТЯ 8

  1. У Російській Федерації гарантується єдність економічно­го простору, вільне переміщення товарів, послуг та фінансових засобів, підтримка конкуренції, свобода економічної діяльності.

  2. У Російській Федерації визнається і однаковою мірою за­хищається приватна, державна, муніципальна та інші форми власності.

СТАТТЯ 9

  1. Земля та інші природні ресурси використовуються і охо­роняються в Російській Федерації як основа життя та діяльності народів, що проживають на відповідній території.

  2. Земля та інші природні ресурси можуть перебувати у при­ватній, державній, муніципальній та інших формах власності.

СТАТТЯ 10

Державна влада в Російській Федерації здійснюється на ос­нові розподілу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи за­конодавчої, виконавчої та судової влади самостійні.

СТАТТЯ 11

  1. Державну владу в Російській Федерації здійснює Президент Російської Федерації, Федеральні Збори (Рада Федерації і Держав­на Дума), Уряд Російської Федерації, суди Російської Федерації.

  2. Державну владу в суб'єктах Російської Федерації здійсню­ють створювані ними органи державної влади.

  3. Розмежування предметів відання і повноважень між орга­нами державної влади Російської Федерації та органами дер­жавної влади суб'єктів Російської Федерації здійснюється цією Конституцією, Федеративним та іншими договорами про роз­межування предметів відання і повноважень.

СТАТТЯ 12

У Російській Федерації визнається і гарантується місцеве самоврядування. В межах своїх повноважень місцеве самовря­дування самостійне. Органи місцевого самоврядування не вхо­дять у систему органів державної влади.

СТАТТЯ 13

  1. У Російській Федерації визнається ідеологічна багато­манітність.

  2. Жодна ідеологія не може бути встановлена як державна чи обов'язкова.

  3. У Російській Федерації визнається політична багато­манітність, багатопартійність.

  1. Об'єднання громадян рівні перед законом.

  1. Забороняється створення і діяльність об'єднань громадян, цілі або дії яких спрямовані на насильницьку зміну основ кон­ституційного ладу і порушення цілісності Російської Федерації, підрив безпеки держави, створення збройних формувань, розпалювання соціального, расового, національного та релігій­ного розбрату.

СТАТТЯ 14

  1. Російська Федерація — світська держава. Жодна релігія не може встановлюватися як державна чи обов'язкова.

  2. Релігійні об'єднання відокремлені від держави і рівні пе­ред законом.

СТАТТЯ 15

  1. Конституція Російської Федерації має найвищу юридич­ну силу, пряму дію і застосовується на всій території Російсь­кої Федерації. Закони та інші правові акти, що приймаються в Російській Федерації, не повинні суперечити Конституції Рос­ійської Федерації.

  2. Органи державної влади, органи місцевого самоврядуван­ня, посадові особи, громадяни та їх об'єднання зобов'язані до­держуватися Конституції Російської Федерації і законів.

  3. Закони підлягають офіційному опублікуванню. Неопубліковані закони не застосовуються. Будь-які нормативні правові акти, що зачіпають права, свободи і обов'язки людини і грома­дянина, не можуть застосовуватися, якщо вони не опубліковані офіційно для загального відома.

Загальновизнані принципи і норми міжнародного права та міжнародні договори Російської Федерації є складовою частиною її правової системи. Якщо міжнародним договором Ро­сійської Федерації встановлено інші правила, ніж передбачені законом, то застосовуються правила міжнародного договору.

СТАТТЯ 16